Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Риб'ячий жир для схуднення

Зацікавленість у дієтології та кардіології властивостями даного продукту прокинулася з відкриттям взаємозв'язку між його вживанням і сповільненням розвитку атеросклерозу - однієї з двох головних (друга - рак) причин смертності сучасних людей старше 70 років.

Риб'ячий жир з тунця для дітей з 10-ти років
239 грн
Риб'ячий жир з тунця для дітей з 10-ти років
Акція
Хіт продажу
Риб'ячий жир з тунця для дітей 4+ Знижка
309 грн 278 грн
Риб'ячий жир з тунця для дітей 4+

Уже відомо, що його регулярне вживання уповільнює і його, і масу асоційованих зі старінням процесів. А для схуднення риб'ячий жир важливий і присутністю в ньому холекальциферолу (вітаміну D3, дефіцит якого прискорює відкладення жирових клітин).

Омега-3 і вітамін Д для схуднення

Основну частину користі риб'ячого жиру для здоров'я забезпечують вітамін D3 (він виробляється і в шкірі при потраплянні на неї сонячних променів) і омега-3 поліненасичені кислоти. Їх біологічна роль багатогранна та остаточно не з'ясована. Так, науці невідомо, чому прийом жиру в дозуванні до 3 г на добу знижує рівень тригліцеридів (зокрема «поганого» холестерину) в крові, а більше - підвищує. Або яким саме є взаємозв'язок між відсутністю атероматозних відкладень на стінках судин і цукровим діабетом.

Можливо найважливішою властивістю риб'ячого жиру при застосуванні для похудання є не цілком зрозумілий, але присутній на практиці взаємозв'язок між ожирінням і дефіцитом вітаміну D, а також здатність омега-3 ПНЖК (в основному ДГК) знижувати ймовірність депресії та інших розладів вищої нервової діяльності. Дієтологи вважають стрес і депресію основними причинами схильності до переїдання у обох статей, хоча на жінках даний ефект позначається помітніше. Таким чином, зниження тиску зовнішніх обставин на психіку може сприяти його нівелюванню.

Підтверджено наступні властивості

  1. Блокування атеросклерозу. Вірніше, налипання атероматозних бляшок (білкові контейнери з холестерином) на стінки судин і зниження відсотку бляшок «поганого» типу (ЛПНЩ - ліпопротеїни низької щільності) в порівнянні з «хорошими» (ЛПВЩ - ліпопротеїни високої щільності). Зниження досягається в діапазоні 20-30%.
  2. Засвоєння кальцію. Аскорбінова кислота транспортує молекули кальцію в кістки, а вітамін D приймає участь в їх (разом з фосфором) всмоктуванні стінками кишечника та інтеграцію в кісткову тканину.
  3. Регулювання швидкості ділення адипоцитів. Механізм взаємодії компонентів риб'ячого жиру та жирових клітин тіла остаточно не з’ясований. Але при тривалій нестачі вітаміну Д вони діляться швидше. А у дітей, що народилися від мам з ожирінням, воно провокує його недостачу. Причому у дитини в найближчі 3-5 років при такому поєднанні спостерігаються схильність до набору зайвих кіло та труднощі з засвоєнням хімічної пари кальцій-холекальциферол (рахіт). Це не означає, що риб'ячий жир сприяє схудненню - скоріше допомагає не набирати зайву вагу.
  4. Участь в процесах регенерації м'яких тканин і імунній відповіді. Це відбувається за рахунок перетворення омега-3 поліненасичених кислот в простагландини - білки, що запускають аутоімунні та відновні реакції.
  5. Помірне зниження запальної відповіді. При стимулюванні конкретних імунних реакцій риб'ячий жир впливає в знижувальну сторону на прагнення організму відповідати запаленням на будь-яке подразнення.
  6. Зняття синдрому роздратованого кишечника. Причини СРК неясні, і медицина коливається між його психогенним і фізіологічним (множинні і різноманітні, хоча недостатні для відмови, порушення) походженням. Але прийом риб'ячого жиру дозволяє згладити його прояви, знизивши газоутворення, дискомфорт і коливання стільця від запору до проносу.
  7. Регулювання психічних процесів. Ця частина ефекту омега-3 поліненасичених кислот досліджена не дуже докладно. Але вже виявлена пряма кореляція між тяжкістю / частотою рецидивів депресії та надмірною дратівливістю з достатнім споживанням риб'ячого жиру. Чим його менше в меню, тим складніше протікають зазначені патологічні стани та навпаки.

Риб'ячий жир необхідний для здоров'я волосся та нігтів, приймає участь в оновленні шкіри. Його дефіцит помітно позначається на перебігу псоріазу і вітіліго, хоча припущення про взаємозв'язок між їх появою та хронічною нестачею холекальциферолу зазнали краху. Корисний він і для нормального стану суглобів, серцево-судинної системи, сітківки очей і мозкової діяльності.

Шкода та протипоказання

Тривалий і значний (більше 1 г і при вживанні від 4 мг/доба) надлишок вітаміну D призводить до зворотного основному ефекту - запуску вимивання кальцію з кісток замість їх зміцнення. Результатом стають:

  • остеопенія і остеопороз;
  • жовчні камені;
  • камені в нирках;
  • біль у м'язах, міозит, спазми, запальна деградація волокна.

Перевищення по омега-3 поліненасичених кислот підвищує рівень «поганого» холестерину в крові замість його зниження. Приймати риб'ячий жир для схуднення заборонено і при гепатиті, цирозі, інших патологіях печінки (вона відповідає за метаболізм рослинних і тваринних жирів).

Риб'ячий жир для похудання: так чи ні?

Саме по собі наявність омеги і холекальциферолу в вашому меню не призведе до зменшення талії та зниження надлишкових жирових відкладень. Потрібно розуміти, що вони не спалюють жир - тільки перешкоджають його швидкому набору. Крім зазначених вище негативних ефектів, вживання риб'ячого жиру забезпечить вам відчуття ситості і сповільнить (незважаючи на те, що навіть тваринні жири самі по собі відкладень на талії не утворюють) розщеплення вуглеводів з їжі.

Це означає, що риб'ячий жир буде корисним при схудненні та зможе прискорити зниження ваги, але - в поєднанні з дієтою, підвищеною фізичною активністю, антицелюлітним масажем, іншими заходами, які звичайно застосовуються для скидання зайвих кіло. Приймати його в поєднанні зі звичайним раціоном теж допускається, це навіть може бути необхідно при дефіциті сонячного світла. Нестача вітаміну D3 особливо відчувається взимку-навесні, сезонні запаси організму до цього періоду виснажуються.

Прості висновки

  1. Так, допоможе - але не як окремий самодостатній засіб, а завдяки нормалізації метаболізму і вашого активного настрою схуднути.
  2. Ніякі омеги і будь-які форми вітаміну Д не мають прямої дії, спрямованої на спалювання жиру.
  3. В інтернеті ми зустрічали капсули "Омега-3 для схуднення" - не вірте цим казкам.

Який вибрати краще?

Вітаміном Д особливо багата печінка тріски, а омега-3 поліненасиченими кислотами - безпосередньо риб'ячий жир. Залежно від сорту риби, набрати з нею добову норму продукту навіть на нормальному раціоні (2-3 г) вдається не завжди. На дієті це зовсім неможливо.

У таких випадках доречніше риб'ячий жир в капсулах. Їх прийом виключає відчуття специфічного і неприємного смаку «начинки», гармонійно вписується майже в будь-яку дієту, включаючи найсуворіші (помирити їх з жирною рибою складніше). Зазвичай препарат, призначений для дітей, очищений ретельніше, упакований в менш «громіздку» желатинову оболонку.

Жир з різних видів риб відрізняється складом, рекомендаціями та можливими обмеженнями щодо застосування. З натуральних відзначимо 3 найбільш цікавих:

  1. Риб'ячий жир з печінки тріски - найбагатший за складом. Злегка поступається тунцю в концентрації омег, але містить вітаміни А і D3.
  2. Риб'ячий жир з тунця - Омега-3 в її природному вигляді, без вітамінів і обмежень, сезонних або за спільним вживання з іншими вітамінно-мінеральними добавками, можна використовувати протягом усього року;
  3. Омега-3 Natural - рекомендована при фізичних навантаженнях. Якщо ви плануєте активно боротися із зайвою вагою не тільки дієтою, вам стане в нагоді ця добавка.
Акція
Хіт продажу
Омега-3 Natural Знижка
284 грн 256 грн
Омега-3 Natural
Омега-3 Natural для дітей 4+
149 грн
Омега-3 Natural для дітей 4+
Риб'ячий жир з печінки тріски
288 грн
Риб'ячий жир з печінки тріски
Коментарі
Ольга 10.03.2021, 13:42
Не знаю, как на диете, но в обычной жизни жир тунца чудесно избавляет от радикулита и помогает мозгам шевелиться. Еще в прошлом году начала принимать его по 4 капсулы (рыбу я не жалую особо, ем, как все). Может это весеннее настроение, но сейчас двигаться стало проще, улучшился вид кожи и добавили в блеске волосы.
Уляна 22.09.2020, 15:52
Вживала риб'ячий жир з печінки тріски, як набрала вагу після народження другої дитини. Але це має бути комплексний підхід – правильне харчування, спорт та риб’ячий жир. Він дійсно є ефективним, не тільки прискорює похудання, але й створює відчуття ситості. Притупляє голод. У мене залишилися виключно позитивні враження.
Написати коментар
37 + ? = 42
Введіть число*
Рекомендовані товари
Риб'ячий жир з печінки тріски
Риб'ячий жир з печінки тріски
288 грн
Риб'ячий жир з тунця Знижка
Акція
Хіт продажу
Риб'ячий жир з тунця
367 грн 330 грн
Омега-3 Natural Знижка
Акція
Хіт продажу
Омега-3 Natural
284 грн 256 грн
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

Також радимо почитати
13.11.2018

Деякі кислоти ряду "омега" людський організм не виробляє, тому черпає їх тільки з їжі.

04.05.2019

Користь "омег" для людського організму була відкрита в середині 20 століття, але навіть сьогодні далеко не всі з нас знають про неї.

08.01.2020

Порошок (борошно, шрот, клітковина) та олія. Зовсім різні продукти зі своїми ефектами та тонкими нюансами.