Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Якими бувають ефірні олії і для чого?

Ефірні олії вже давно та успішно використовуються у косметології, медицині, кулінарії та інших сферах. Як пише Вікіпедія — це рідини жовтуватого або прозорого кольору, які повністю розчиняються в жирах та спирті, не залишають слідів на одязі, а ще мають неймовірний аромат та чимало різноманітних властивостей. Цей продукт отриманий з рослин та фруктів має неабиякий вплив на людський організм. Ефірні олії поділяють на натуральні та синтетичні. Саме перші наділені цілющими ефектами, тоді як другі підходять хіба що для ароматизації приміщення. Ми розповімо, які ефірні олії для яких цілей найкраще підходять, як їх можна використовувати, та як купити дійсно натуральний продукт, а не синтетику.

Що таке натуральна ефірна олія?

Це концентрований екстракт отриманий з листя рослин, з плодів, з кісточок, коріння і м’якоті. Отримують їх методом дистиляції. Вважається, що лише із застосуванням такого методу виробництва, в кінцевому продукті залишаються всі цілющі речовини, а їх у ефірних оліях — безліч. Рослини з яких найчастіше роблять олії ростуть у тропіках, однак майже у кожній країні світу є з чого їх добути. Найціннішою вважається рожева ефірна олія, а найпоширенішою гвоздична.

На відміну від звичайної косметичної олії, ефірна не придатне до використання у чистому вигляді. Вони занадто концентровані, тому, якщо ви плануєте приймати їх внутрішньо — обов’язково треба розбавити кілька крапель олії чистою водою. Якщо хочете наносити на шкіру — додавайте базову олію або крем чи інший косметичний засіб. Зазвичай достатньо 1-2 крапель, щоб запах був насиченим, а ефект від застосування відчутним.

Ефірні олії поділяють на кілька груп, детальніше дивіться у таблиці.

Назва групи

Назви олій, що в цю групу входить

Олії, які очищують

апельсин, лимон, шавлій, розмарин

Противірусні

евкаліпт, м’ята, цитруси, чайне дерево, сандал, ладан

Антисептичні

евкаліпт, чайне дерево

Розслаблюючі

ромашка, валеріана, жасмин, ладан

Заспокійливі

ромашка, кріп, меліса, ваніль, лаванда

Тонізуючі

розмарин, базилік, гвоздика, імбир, чебрець, лимон

Стимулюючі

м’ята, коріандр, чорний перець, безсмертник

Зміцнюючі

кедр, лимон, лаванда, мускатник

Звісно й це далеко не весь перелік олій, адже всього їх налічується понад 100 різновидів.

Сфери та способи застосування олій

Ефірні олії застосовуються у багатьох сферах. Серед найпоширенішого:

  1. Аромотерапія. Дуже популярний спосіб лікування різноманітних недуг з допомогою ароматів. Олію додають до дифузорів і вона розпилюється в приміщенні роздаючи легкий аромат, який може заспокоювати, знімати напруження, розслаблювати, лікувати — все залежить від виду олії та її властивостей. Можна додавати олію до наповненої ванни, або навіть попарити ноги, додаючи у воду кілька крапель олії.
  2. Косметологія. Ефірні олії часто додають до косметологічної продукції або парфумів.
  3. Медицина. На основі олій виготовляються мазі, ліки.
  4. Кулінарія. Це хороші, натуральні ароматизатори.

Способів використання олій є безліч, серед найпоширенішого: їх додають до інгаляцій, дифузорів, використовують роблячи масаж, обгортання чи компреси. Додають до шампунів, кремів, косметичних масок, додають до ванн, носять у спеціальних кулонах тощо. Дехто навіть додає кілька крапель олії до миючих засобів, якими потім прибирає у будинку. Кожен обирає те, що йому до вподоби.

Топ 7 найпопулярніших ефірних олій та їх властивості

  1. Лаванда. Одна з найпопулярніших ефірних олій в косметології. Лаванда підсилює дію всіх інших засобів, чинить омолоджувальний ефект на шкіру, сприяє лікуванню вугрів та прищів, має антимікробну дію. А ще заспокоює, знімає напруження та стрес, має легкий знеболюючий ефект, рекомендується, як противірусний засіб в сезон ГРВІ.
  2. Чайне дерево. Ідеальна для догляду за шевелюрою, адже сприяє росту волосся. Загалом має противірусну, протизапальну та антимікробну дію. Зменшує запалення на шкірі, допомагає позбутися запальних процесів у ротовій порожнині.
  3. М’ята. Освіжає, тонізує, знеболює, тому часто рекомендується при мігренях та сильному головному болі. М’яту слід з обережністю приймати внутрішньо, адже вона може спровокувати печію. Олія з м’яти усуває свербіж при укусах комах, сприяє швидкому загоєнню ран, а ще усуває симптоми захитування у транспорті.
  4. Лимон. Чудовий засіб для жирної і проблемної шкіри. Ефірну лимонну олію часто використовують у косметології, а ще це відмінний антисептичний засіб при інфекційних та антибактеріальних захворюваннях, ангінах, вірусах та ГРВІ.
  5. Евкаліпт. Протизапальна, антиоксидантна, має знеболювальний та протизапальний ефект. Поширена в медицині та косметології. Часто використовується в комплексах по догляду за волоссям. Попереджає або лікує лупу.
  6. Розмарин. Має чудовий тонізуючий ефект, покращує кровообіг, сприяє зміцненню волосся та прискоренню його росту. Показана тим в кого знижений тиск, а також запаморочення. Дуже помічна при вегето-судинній дистонії.
  7. Троянда. Трояндова олія — це відомий афродизіак. Неймовірний ніжний запах допомагає зняти стрес, знизити тривожність та розслабитися. Також троянда чудово впливає на шкіру, прискорюючи її регенерацію, розгладжуючи дрібні зморшки та лікуючи акне.

Серед не менш популярних олія іланг-ілангу, гвоздики, яка між іншим може вгамувати зубну біль, сосни сибірської, апельсину, бергамоту та інших.

Можливі негативні ефекти

Зазвичай продукт не має побічних реакцій, важливо лише не переборщити з дозуванням, адже якщо ви дасте більше олії ніж потрібно, то від насиченого запаху дійсно може розболітися голова, початися нудота і навіть запаморочення. З обережністю користуватися ефірними оліями рекомендують людям, у яких є:

  • астма;
  • екзема, псоріаз;
  • високий артеріальний тиск;
  • епілепсія.

Якщо ж вищезгаданих проблем у вас немає, але є схильність до алергій, то перед використанням олії треба зробити алергопробу нанісши краплю рідини на зап’ястя.

Як розпізнати натуральну ефірну олію від синтетичної?

Ну і на завершення, коротка інструкція про те, як не натрапити на синтетичний продукт, який недобросовісні продавці продають під виглядом натуральних ефірних олій. Ось кілька основних відмінностей, які допоможуть відрізнити органіку від синтетики:

  • Тара. Натуральні ефірні олії продаються у темній скляній тарі, яка не пропускає сонячного проміння. Пляшечка повинна закриватися щільною кришкою, бажано з різьбою.
  • Натуральний продукт має дозатор у вигляді піпетки або крапельниці.
  • Читайте склад. Основний інгредієнт має вказуватися латиною.
  • Аромат. Натуральний, насичений, яскравий, не різкий.
  • Походження. Перш ніж купити “ефірну олію банана”, якої не існує в природі, цікавтеся, які олії дійсно є, а які являються всього лиш маркетинговою вигадкою.

І природно, найпростіший та найвагоміший аргумент - це ціна. Ну не може пляшечка трояндової ефірної олії коштувати 50 і навіть 100 грн. Мінімум вдвічі, втричі дорожче. Не спокушайтеся на дешеві продукти, адже скоріш за все це синтетика, чи підробка.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
33 + ? = 40
Введіть число*
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
07.02.2022

Чи дійсно гідролат з одним-двома компонентами у складі може бути ефективним? Давайте розбиратися.

09.04.2020

Гідрофільні масла вважаються одним з косметичних трендів останніх років.