Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Які вітаміни містить риб'ячий жир?

Про риб’ячий жир кожен знає ще з дитинства. Кілька десятків років тому це була єдина можливість поповнити вітамінні запаси організму і зміцнити імунітет. В 90-х риб’ячий жир нагадував рідку маслянисту субстанцію з жахливим запахом. З часом все змінилося. Тепер це зручні капсули, які приємно ковтати.

Знижка 10%
Хіт продажу
Комплекс "Риб'ячий жир для дорослих"
959 грн 865 грн
Комплекс "Риб'ячий жир для дорослих"
Комплекс риб'ячого жиру для дітей
507 грн
Комплекс риб'ячого жиру для дітей
Риб'ячий жир з тунця для дітей з 10-ти років
239 грн
Риб'ячий жир з тунця для дітей з 10-ти років

Сучасні люди часто купують риб’ячий жир заради Омега-3, інші ж вважають, що це хороше джерело вітамінів А, Д чи Е. Але, що насправді міститься в риб’ячому жирі та у якій кількості. І який його вид потрібно обирати, щоб отримати саме те, що вам потрібно.

Що таке риб’ячий жир і які вітаміни він може містити?

Риб'ячий жир — це продукт тваринного походження, який добувають з риби. Найчастіше це великі та жирні сорти риби, як от скумбрія чи тунець, яких виловлюють в холодних океанічних водах біля берегів Норвегії чи Ісландії. Часто, риб’ячий жир видобувають із печінки тріски, яка вважається найбільшим його джерелом. Саме цей вид є найпопулярнішим, адже має у складі всі ті вітаміни, які більшість хочуть отримати.

До слова, риб’ячий жир у багатьох асоціюється з Омега-3. Дехто помилково вважає, що це одне і те ж. Насправді омега-3 (а саме ДГК и ЭПК) — це лише складова риб’ячого жиру. Деякі його сорти, як от жир отриманий з тунця, містять лише цей компонент. А деякі, як жир з печінки тріски мають у складі й інші вітаміни, зокрема вітамін Д, А та можливо Е.

Вітамін D та його частка у складі риб’ячого жиру

Вітамін Д — це жиророзчинний вітамін, який необхідний організму для підтримки багатьох життєво важливих функцій. Він важливий для підтримки кісткової структури у дорослих та дітей, для нормального розвитку м’язової функції. Саме цей вітамін відповідає за рівень кальцію у крові, а ще сприяє зміцненню імунітету. Якщо ви хочете споживати риб’ячий жир заради вітаміну Д, обирайте виключно продукт отриманий із печінки тріски. Він від природи багатий даним компонентом. В середньому, одна капсула жиру містить 65 МЕ (1,63 мкг) вітаміну Д, а добова норма 4 капсули.

Також зауважимо, що мова про форму вітаміну D3, адже у природі зустрічається дві форми: D2 та D3. Перший є в овочах, дріжджах, грибах, тобто продуктах рослинного походження. Люди рідко відчувають у ньому додаткову потребу. А от, D3 — продукт тваринного походження і часто саме він у дефіциті. Крім риб’ячого жиру вітамін Д міститься ще в ряді продуктів. Детальніше дивіться у таблиці.

Назва продукту

Вміст вітаміну Д на 100 гр продукту

Оселедець жирний

30 мкг

Ікра чорна зерниста

8 мкг

Яйця (жовток)

7.7 мкг

Гриби лисички

5.3 мкг

Вітамін А та його частка у складі риб’ячого жиру

Вітамін А (ретинол) теж жиророзчинний вітамін, який є не менш необхідним для організму, як вітамін Д. Ретинол приймає участь у окислювально-оздоровчих процесах, впливає на клітинні мембрани. Саме цей вітамін відіграє неабияку роль у міцності кісток, зубів, у здоров’ї шкіри та волосся. Якщо є проблеми з висипаннями, запальними процесами чи акне — ймовірно дефіцит вітаміну А серед переліку причин. Ретинол допомагає зміцнити імунітет, сприяє кращій опірності організму до вірусів та інфекцій. Саме тому, це такий собі маст хев у осінньо-зимовий період. У складі риб’ячого жиру, зазвичай міститься 550 МЕ (165 мкг) вітаміну А, з розрахунку на 1 капсулу.

Омега-3

І хоч Омега-3 це не вітамін, але не розповісти коротко про її особливості буде неправильним. Омега міститься у всіх видах риб’ячого жиру, однак у різній кількості. Якщо хочеться максимальної її концентрації слід обирати жир із м’яса тунця. Але він не містить вітамінів. У жирі з печінки тріски є і вітаміни і Омега-3, але в меншій кількості, зокрема 110 мг (з них ДГК – 50 мг , ЕПК– 35 мг) з розрахунку на одну капсулу.

Омега-3 це група поліненасичених жирних кислот, які не синтезуються організмом самостійно і можуть поповнювати його запаси виключно поступаючи з продуктами харчування. Позбутися дефіциту Омега-3 без вживання її у вигляді додаткової харчової добавки — майже нереально. Це під силу лише тим, хто може щодня їсти жирні сорти риби або печінку тріски у великих кількостях. Омега — це про міцний імунітет, увагу, концентрацію, енергію, гарне самопочуття та ряд інших ефектів, тож нехтувати нею не варто.

Вітамін Е та його роль у складі риб’ячого жиру

Риб’ячий жир у своєму природному вигляді не містить вітаміну Е, однак деякі виробники додають токоферол в якості натурального консерванту. Це потужний антиоксидант, і користь від вітаміну Е вагома. Він якісно впливає на репродуктивну функцію, ендокринну та нервову системи. Якщо обираєте риб’ячий жир із штучно доданим токоферолом, важливо звертати увагу на склад, чи немає там інших добавок. Адже якісний і натуральний продукт не може містити нічого іншого, крім свого природного складу.

Рекомендації та можливі застереження

Комплексно риб’ячий жир з вітамінами у складі зазвичай немає суворих протипоказань, якщо мова йде про підлітків та дорослих. Певні рекомендації можуть стосуватися лише окремого вітаміну:

  1. Вітамін D3, не варто вживати у вигляді додаткових добавок тим в кого серцева або ниркова недостатність. Гострі та хронічні захворювання печінки, виразкова хвороба шлунку.
  2. Вітамін А. Серед протипоказань хронічний панкреатит, жовчнокам’яна хвороба, вагітність та період грудного вигодовування.
  3. Вітамін Е не рекомендується лише тим, хто пережив гострий інфаркт міокарда, а ще людям з індивідуальною непереносимістю компонента.

Крім цього, важливим є дотримання оптимального дозування, адже надлишок вітамінів в організмі такий же шкідливий, як і їх дефіцит. Що стосується риб’ячого жиру, то слід детально читати інструкцію і вживати ту кількість капсул на день, яку вказує виробник. В жодному разі не більше.

Риб’ячий жир — однозначно корисна добавка, яку потрібно пропивати курсами, по 2 місяці двічі на рік.

Риб'ячий жир з печінки тріски
288 грн
Риб'ячий жир з печінки тріски
Акція
Хіт продажу
Риб'ячий жир з тунця Знижка
367 грн 330 грн
Риб'ячий жир з тунця
Хіт продажу
Риб'ячий жир з печінки акули
313 грн
Риб'ячий жир з печінки акули

Регулярний прийом Омега-3, вітамінів D та А якісно впливають на організм причому в довгостроковій перспективі. Уповільнюються процеси старіння, відновлюються тканини на клітинному рівні, покращується робота всіх органів та систем. Важливо лише вибрати достойний продукт, який дійсно родом із Норвегії чи Ісландії, та відповідає усім необхідним стандартам якості.

Коментарі
Христина 30.11.2023, 20:19
Дякую за вашу статтю! Нарешті змогла розібратися з вітамінами та омегами. Тепер у пріоритеті риб'ячий жир із печінки тріски. Найкращі вітаміни для жінок та смак прийнятний.
Написати коментар
17 + ? = 23
Введіть число*
Рекомендовані товари
Риб'ячий жир з печінки тріски
Риб'ячий жир з печінки тріски
288 грн
Риб'ячий жир з тунця Знижка
Акція
Хіт продажу
Риб'ячий жир з тунця
367 грн 330 грн
Комплекс "Риб'ячий жир для дорослих"
Знижка 10%
Хіт продажу
Комплекс "Риб'ячий жир для дорослих"
959 грн 865 грн
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

29.05.2020

Про роль антиоксидантів в захисті нашого організму.

Також радимо почитати
11.11.2021

Регулярний прийом Омега-3, допомагає сильній статі покращити своє здоров'я та попередити розвиток низки захворювань.

18.04.2021

Дитячому організму завжди не вистачає певних Омега-3 кислот і вітамінів, джерелом яких є тільки риб'ячий жир.

05.11.2019

Ваше активне бажання схуднути, Омега-3 і вітамін D3 можуть створити диво. Як це працює.