Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Які кислоти називаються незамінними і чому?

Амінокислоти по праву вважаються будівельниками та захисниками людського організму. Ці унікальні білкові компоненти беруть участь практично у всіх біохімічних процесах ссавців, без амінокислот би зупинилося саме життя на Землі!

Акція
Хіт продажу
Амарантова олія органічна Знижка
997 грн 897 грн
Амарантова олія органічна
Амарантове борошно органічне
130 грн
Амарантове борошно органічне

Саме тому таке велике їх значення і такі серйозні для здоров'я наслідки можуть бути при дефіциті цих сполук. Сучасній науці відомо 300 видів природних амінокислот, серед яких 20 необхідні для синтезу протеїнів у людському організмі.

Різниця між незамінними та замінними амінокислотами

Частина потрібних амінокислот (АМК) може синтезуватися нашим організмом в достатній кількості, завдяки чому вони отримали назву замінних. До умовно замінних відносять АМК, продукування яких можливе за певних сприятливих умов. Наприклад, синтез таких речовин може бути порушений у новонароджених або в старечому віці. Незамінні АМК людина отримує з рослинної та тваринної їжі, оскільки її власний організм не здатний продукувати дані хімічні елементи.

На питання: «Скільки існує незамінних амінокислот?» відомі дві популярні версії. Одні називають число 8, інші ж - 9. Секрет криється в класифікації аргініну, який деякі відносять до замінних, а деякі - до незамінних амінокислот. Дану речовину організм здорової людини здатний виробляти самостійно в необхідній кількості. У той же час у людей похилого віку, дітей і підлітків процеси синтезу аргініну значно уповільнені, що не покриває необхідну добову дозу. Саме тому цей елемент відносять до умовно замінних.

Для чого потрібні незамінні амінокислоти?

Формування протеїнових структур в тканинах і рідинах нашого тіла здійснюється із залученням різних видів незамінних амінокислот. Неможливо виділити зі списку більш «важливі» або «другорядні». Все кислоти не тільки цінні кожна сама по собі, але і в багатьох випадках діють комплексно. У будь-якої амінокислоти своя пріоритетна роль і специфічні властивості, при цьому всі вони є учасниками загальних біохімічних процесів:

  1. Валін - забезпечує необхідний рівень серотоніну, впливає на настрій людини. Є джерелом м'язової енергії. Запобігає розвитку склерозу та депресії.
  2. Метіонін - активізує ріст нігтів і волосся, прискорює процеси метаболізму та регенерації. Бере участь у виведенні токсинів і важких металів з крові, попереджує жировій гепатит.
  3. Лейцин - зміцнює імунітет, сприяє збільшенню м'язової маси. Активізує регенерацію тканин і загоєння ран, забезпечує високий енергетичний тонус.
  4. Треонін - задіяний у виробленні антитіл і синтезі імуноглобулінів. Сприяє підвищенню еластичності м'язів і сполучної тканини. Бере участь в утворенні еластину та колагену.
  5. Лізин - бере участь в регенерації тканин і продукуванні колагену. Входить до складу ряду гормонів і ферментів, задіяний в утворенні антитіл. Важливий для формування здорового імунітету та противірусного захисту організму.
  6. Фенілаланін - регулює інтенсивність обміну речовин. Покращує пам'ять і здатність до розумової концентрації. Контролює почуття голоду та рівень метаболізму.
  7. Триптофан - задіяний в перетворенні серотоніну - «гормону задоволення». Забезпечує стабільність емоційної сфери, почуття спокою. Виробляється при травмах і хворобах для ослаблення больової чутливості. Активізує синтез гормону росту і формування м'язової тканини.
  8. Ізолейцин - необхідний для формування м'язів і забезпечення клітин енергією. Підвищує витривалість організму, бере участь в оновленні епідермісу та контролі рівню глюкози в крові.

Частково замінні АМК гістидин та аргінін в організмі деяких людей також переходять в розряд незамінних. Гістидину відводиться одна з ключових функцій при розщепленні білків, утворенні гемоглобіну і регулюванні згортання крові. Його дефіцит може призвести до обмінних порушень, анемії та проблем зі слухом. Аргінін задіяний у виробленні гормону росту, в метаболізмі жирів і розщепленні холестерину. Його нестача може спровокувати передчасне старіння, ожиріння, гіпертонію й атеросклероз.

Наслідки дефіциту незамінних кислот

Традиційний раціон більшості людей в Україні далекий від ідеалу правильного харчування. Популярна їжа відрізняється достатньою калорійністю та викликає швидке відчуття насичення, але вміст у ній корисних компонентів іноді є мінімальним. Саме тому не забезпечується добова потреба організму в незамінних АК, що може привести до різноманітних проблем зі здоров'ям. У наведеній нижче таблиці перераховані найбільш характерні ускладнення, які можливі при дефіциті того чи іншого білкового компонента:

Амінокислоти

Ефекти при нестачі

Ізолейцин

Зниження м'язової маси, дистрофія, загальна слабкість, гіпоглікемія

Лейцин

Порушення метаболізму, астенічний синдром, захворювання щитовидної залози та нирок

Триптофан

Безсоння, тривожно-депресивний синдром, мігрень, гіперактивність, розлад уваги

Фенілаланін

Гормональні порушення, дисфункція надниркових залоз і щитовидної залози, зниження м'язової маси

Лізин

Погіршення стану шкіри та волосся, зниження імунітету, анемія

Метіонін

Порушення метаболічних процесів, глибинні ураження печінки

Треонін

Низька концентрація уваги, м'язова слабкість і дистрофія, депресія, затримка інтелектуального розвитку

Валін

Швидка втомлюваність, підвищений ризик склеротичних змін головного мозку

Де брати незамінні амінокислоти?

У деяких продуктах тваринного походження присутні всі 8 або 9 видів незменімих АМК, таку їжу називають повноцінними джерелами незамінних амінокислот. До даної групи належать:

  • м'ясо, риба, молоко і кисломолочні продукти, яйця, ікра.

Рослинна їжа також багата незамінними амінокислотами, проте в ній міститься не весь необхідний комплекс. Найбільша кількість відповідних речовин присутня:

  • в бобових і злакових культурах, грибах, сухофруктах.

Ви можете також купити олії з амаранту, розторопші, кмину, мигдалю та інших рослин, в яких знаходяться незамінні АК. На відміну від тваринної їжі, вживання рослинних не викликає підвищення рівню холестерину в крові і не провокує зайве навантаження на печінку та судини. Це натуральні дари природи, які дадуть організму все, чого він потребує.

Сьогодні в Україні стають все більш популярними промислові вітамінно-амінокислотні комплекси. Вони призначені для людей, що займаються активними видами спорту і переносять щоденні фізичні навантаження. У порівнянні з рослинними препаратами це - «важка артилерія», прийом якої розрахований на ідеально здоровий і міцний організм.

Омега-3 Natural для дітей 4+
149 грн
Омега-3 Natural для дітей 4+
Акція
Хіт продажу
Риб'ячий жир з тунця Знижка
367 грн 330 грн
Риб'ячий жир з тунця
Олія чорного кмину
349 грн
Олія чорного кмину

Якщо ж ви відчуваєте певні проблеми зі здоров'ям або мова йде про дитину або людину похилого віку, найбільш мудрим рішенням стане консультація з лікарем (дієтологом). Продукти можна поєднувати з паралельним прийомом органічних олій або риб'ячого жиру.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
42 + ? = 44
Введіть число*
Рекомендовані товари
Амарантова крупа органічна
Амарантова крупа органічна
199 грн
Амарантова олія органічна Знижка
Акція
Хіт продажу
Амарантова олія органічна
997 грн 897 грн
Олія чорного кмину
Олія чорного кмину
349 грн
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

Також радимо почитати
30.03.2020

Порівняємо можливості двох рослинних імуностимуляторів.

07.04.2020

Збалансований вміст білка та повільних вуглеводів дозволяє створити тривале відчуття ситості.

19.10.2018

Про олію чорного кмину в Єгипті розповідають кожному туристу. Цей засіб згадується у Корані, лікує від усіх хвороб, за винятком смерті (так казав пророк Мухаммед), не має побічних ефектів.

10.04.2020

Завдяки бджолам ми маємо кілька надзвичайно корисних продуктів.