Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Які бувають бджолині продукти?

Напевно кожен знає, що завдяки бджолам ми маємо надзвичайно корисний і цінний продукт — мед. Це смачно, поживно, корисно і навіть інколи цілюще.

Але мед це не єдине, що можна отримати з вулика, адже окрім нього існує ще чималий перелік бджолиних продуктів, котрі людство активно використовує з різною метою.

Квітковий пил, бджолиний віск, прополіс, перга та ще багато інших позицій, про які ми й розповімо у цій статті.

Мед та його особливості

Для початку слід приділити увагу найголовнішому з бджолиних продуктів. Мед існував ще задовго до появи цукру і завжди був невід’ємними ласощами практично у кожному дому.

З роками його популярність не зменшилась, адже окрім гарного смаку та запаху, мед містить ще й чимало корисних компонентів та має чудовий вплив на людський організм.

З чого складається традиційний натуральний мед:

  • 75-80% це фруктоза і глюкоза;
  • 15% - вода;
  • 3-5% фолієва кислота, вітаміни групи Е, К, С, В1, В2, В6 та провітамін А - β каротин.

Склад натурального меду дуже важко відтворити. Загалом мед можна поділити на три категорії: квітковий, падевий і цукровий. Найпоширенішим є перший тип, це мед котрий виходить після обробки бджолами квітів або олійних культур.

Другий тип дуже рідкісний але й дуже цінний. Падевий мед можна отримати з хвої та листя. Ну і цукровий мед немає зовсім ніяких корисних властивостей та мало чим відрізняється від звичайного сиропу

Застосування та властивості

Мед широко використовується у харчовій промисловості, косметології, медицині. Це природний антисептик, імуномодулятор. Опишемо кілька основних властивостей натурального меду:

  • Антибактеріальний, протигрибковий та противірусний ефект. В меді є багато калію, що здатен вбивати бактерії;
  • Підвищує гемоглобін завдяки вмісту міді та заліза;
  • Додає енергії допомагає позбутися хронічної втоми;
  • Дуже популярний, як основа до багатьох косметологічних масок. Має прекрасний вплив на шкіру і волосся;
  • Вживання меду допомагає схуднути, адже цей продукт розщеплює жири;
  • Допомагає вирішити проблеми із травленням.

Що собою являю квітковий пилок?

Це ще один надзвичайно цінний бджолиний продукт, що являє собою дуже дрібний порошок, який знаходиться навколо товкача квітки. В склад пилка входять всі амінокислоти, більше тридцяти мікро- та макроелементи, широкий перелік вітамінів, каротин, йод, кальцій, магній, цинк, залізо, фосфор і це ще не весь перелік того, чим багатий даний продукт. Насиченість корисними елементами пилку залежить від того, з якої рослини він був зібраним.

При регулярному вживанні даного продукту відбуваються такі зміни в організмі:

  1. Підвищується працездатність, енергія, витривалість;
  2. Покращується робота серця і судин;
  3. Сповільнюється процес старіння;
  4. Має омолоджуючий ефект, а також лікує дерматологічні проблеми, псоріаз;
  5. Ефективний при дисбактеріозі, та проблемах із шлунком;
  6. Допомагає позбутися від анемії, гіпертонії.

Також це чудовий натуральний імуномодулятор. Щоправда, стосовно прийому квіткового пилку є й певні рекомендації, адже надмірне його споживання може викликати алергію, та негативні побічні реакції.

Бджолиний віск

Наступний у переліку найпопулярніших бджолиних продуктів. Це твердий продукт, який має дещо характерний запах воску. Віск отримати доволі складно, його виробляють не всі бджоли і найчастіше лише у молодому віці. Що ж до корисності цього продукту, то варто лише сказати, що в його склад входять більше трьохсот елементів. Це складні ефіри, жирні кислоти, вуглеводи, каротин, та інше. Бджолиний віск є цінним компонентом у багатьох косметологічних препаратах, часто його використовують і в процесі створення лікувальних мазей. Він з давніх часів є невід’ємним при лікуванні ран, запалень та опіків.

Інші види бджолиних продуктів

Окрім цих найпопулярніших та всім відомих продуктів, слід згадати й деякі інші, котрі теж заслуговують не менше уваги. Для зручності, сформуємо їх у вигляді таблиці.

Назва

Значення і властивості

Прополіс

Це надзвичайно цінний бджолиний продукт, котрий широко застосовується у косметології, народній медицині та фармацевтиці. Прополіс багатий на корисні елементи такі як: токоферол, рослинні смоли, кислоти, рибофлавін, бальзам. По консистенції нагадує клей.

Маточне молочко

Надзвичайно рідкісний і цінний бджолиний продукт, котрий використовують виробники елітної косметики. Він містить понад 100 цінних елементів. Деякі з його компонентів досі не вивчені.

Перга

Це такі собі відходи після квіткового пилка, чи то продукт, що утворюється в результаті його бродіння. Перга також багата на корисні компоненти, вона є прекрасним природним антибіотиком.

Вулик це ціла фабрика з корисних продуктів та компонентів, котрі становлять велику цінність для людського організму. Важливим критерієм при споживанні та використанні бджолиних продуктів є їхня натуральність та відчуття міри.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
39 + ? = 43
Введіть число*
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

Також радимо почитати
09.04.2020

За смаком він нагадує какао з молоком.

07.04.2020

Збалансований вміст білка та повільних вуглеводів дозволяє створити тривале відчуття ситості.

21.03.2020

Така рослина як конопля, є сьогодні одним з найбільш суперечливих.

02.04.2020

Лікувальний коктейль, що складається з переробленого бджолами квіткового нектару.