Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чи все ми знаємо про користь насіння кропу?

Насіння кропу в народній медицині почали застосовувати споконвіку. В стародавньому Єгипті рослину використовували не тільки для лікування, але і як надійний оберіг здоров'я в потойбічному світі - його клали до гробниць заможних осіб.

Акція
Олія з насіння фенхелю Знижка
189 грн 132 грн
Олія з насіння фенхелю
Олія з насіння кропу
189 грн
Олія з насіння кропу
Олія з листя розмарину
168 грн
Олія з листя розмарину

Цю скромну, невибагливу рослину згадують у своїх рукописах Пліній і Діоскорид. У вікінгів кріп було прийнято називати dilla, що в перекладі означає «заспокійливий».

Насіння кропу в Україні висушували та використовували для виготовлення ароматних вузликів, які підкладали в дитячі колиски. Вважалося, що рослина дарує міцний сон і відмінне здоров'я малюкам. Таку приправу додавали у вино молодят, оскільки вірили, що Anéthum підсилює пристрасть. У кулінарії багатьох країн кріп входить в список найбільш уживаних приправ, що допомагає надати щоденній їжі лікувальні властивості.

Що цікавого у складі кропу?

Плоди Anéthum за смаком нагадують кминне насіння. Ця рослина дуже багата різноманітними хімічними компонентами, які містяться в ньому в ідеальній для засвоєння пропорції. Це обумовлює не тільки високу терапевтичну ефективність, але і безпеку для здоров'я. Вживання насіння кропу дозволений з дитячого віку.

До складу входять наступні біологічно активні речовини:

  • Кальцій, магній, залізо, цинк, калій;
  • Вітаміни А, РР, Е і група В;
  • Фітонциди, флавоноїди, сахариди;
  • Олії жирні та ефірні.

У складі присутні 9 видів незамінних і умовно замінних амінокислот: ізолейцин, треонін, лізин, лейцин, метіонін, валін, фенілаланін, гістидин та аргінін.Доречно зауважити, що для максимального прояву лікувальних властивостей і отримання очікуваної користі необхідно використовувати високоякісну сировину. Іноді при вирощуванні кропу в промислових обсягах недобросовісні виробники грішать використанням небезпечних речовин. І тоді хімічний склад диво-насіння буде доповнений шкідливими нітратами, пестицидами, гербіцидами ... саме тому вибір компанії-виробника є важливим для нашого здоров'я.

Застосування насіння кропу

Сфера використання Anéthum обумовлюється його терапевтичними властивостями. У списку найбільш поширених показань:

  1. Запальні захворювання видільної системи - цистити, пієлонефрити.
  2. Метеоризм, гастрит, порушення секреції пепсину.
  3. Гіполактація (недостатня кількість молока) у годуючих матерів.
  4. Захворювання підшлункової залози, кислотний рефлюкс (відрижка), печія, діарея.
  5. Безсоння, стан тривожності та неспокою.
  6. Підвищений рівень холестерину в крові, схильність до тромбозів і тромбофлебітів.
  7. Набряки різної етіології.
  8. Гіпертонія, головні болі на фоні вегето-судинної дистонії.
  9. Гнійничкові й алергічні захворювання шкіри.
  10. Слабкий відтік жовчі, застійні явища в жовчному міхурі.
  11. Труднощі з відділенням мокротиння при бронхо-легеневих захворюваннях.

Це також популярний антимікробний засіб, ефективність якого доведена в боротьбі з грибками, грамнегативними та грампозитивними бактеріями. Олія з насіння кропу рекомендується для лікування гнійничкових висипань шкіри, зміцнення волосся, комплексного лікування кандидозного вагініту. За своїми антиоксидантними характеристиками та здатністю захищати від вільних радикалів кріп часто порівнюють з аскорбіновою кислотою. Присутні у складі монотерпени стимулюють виділення ферменту глутатіон-S-трансферази, який відіграє важливу роль у нейтралізації канцерогенів. Олійний екстракт насіння кропу знижує рівень холестеріну в організмі, що благотворно позначається на стані серцево-судинної системи.

За даними іранських вчених, вітрогонний і спазмолітичний ефект пояснюється здатністю рослини нормалізувати секрецію шлункової кислоти. З давніх часів в народі користується попитом кропова вода для дітей і дорослих, яка допомагає забути про метеоризм і кишкові коліки. Вживання насіння в значних дозах призводить до активного вироблення прогестерону, що спричиняє протизаплідний ефект і сприяє нормалізації менструального циклу. 

Науково доведена ефективність рослини для зупинення зростання окремих видів ракових клітин. Ще древні вікінги відкрили для себе седативні властивості кропу та його здатність зміцнювати нервову систему. Збалансований склад кількох видів вітаміну В благотворно впливає на якість сну, допомагає знизити прояви тривожності та гіперактивності.

В народній медицині: рецепти

До найпопулярніших лікувальним форм належать настої та відвари, а також - олії на основі плодів Anéthum. Скориставшись нашою таблицею, ви зможете самостійно приготувати натуральні та прості ліки на кожен день.

Показання до застосування

Рецепт приготування

Спосіб вживання

Цистит, пієлонефрит, ниркові набряки

1 ч. л. висушеного та подрібненого в кавомолці насіння залити крутим окропом (200 мл). Залишити в термосі для настоювання на ніч

Вранці натщесерце, курсом 5-7днів

Метеоризм, кишкові кольки, гіперацидний гастрит, рефлюкс

2-3 г сухого подрібненого насіння залити 200 мл окропу. Настоювати 20 хвилин, процідити

Дорослим по 100 мл перед їжею тричі на день, курсом 7-14 днів. Дітям дозування підбирає педіатр

Для лактації

1 ст.л. сухого насіння помістити в термос і залити 250 мл окропу. Настоювати 2-3 години

По 100 мл щодня, двічі на день. Курс лікування - від 5 днів до декількох місяців, з перервами

Профілактика атеросклерозу, зниження холестерину

1,5 ст.л. сухого насіння залити в термосі 2 л гарячої води. Додати 1 ч.л. подрібненого кореня валеріани. Настоювати добу, додати 1 ч. л. меду

За 2-3 ст.л. перед їжею, протягом 60 днів

Насіння кропу в кулінарії

Додаючи пряність до повсякденних страв, ви зможете не тільки урізноманітнити їх ароматичну палітру, але й подарувати додаткову користь своєму організму. Насіння з гострим і характерним запахом стануть прекрасним супроводом для солоних борошняних виробів. Їх додають до перших і других страв, салатів та солінь. Дивовижно пікантним смаком відрізняються сири з додаванням насіння кропу. У середземноморській кухні особливою любов'ю користується картопля з даною спецією, яку відварюють або запікають у духовці. Українські господині не забувають всипати кілька «чарівних» зерняток в тушковану капусту, рагу або запіканку. При використанні спеції важливо знати міру, оскільки вона має виражений аромат. Прихильники здорового харчування нерідко відводять насінню кропу роль замінника солі, змішуючи його з цедрою лимону та подрібнюючи.

Протипоказання мінімальні, але вони є

Не рекомендується вживання даної рослини людям, які страждають гіпотонією. Присутні в препаратах ефірні олії здатні ще більше знизити артеріальний тиск. Внаслідок цього вони можуть спровокувати слабкість і головний біль. З обережністю потрібно приймати Anéthum вагітним жінкам, які хочуть позбутися від набряків і проявів гіпертонії.

Кропова вода слабкої концентрації корисна малюкам, але якщо мова йде про здорову дитину, і при підборі дози необхідно проконсультуватися з дільничним педіатром.

Категорично не рекомендується вживання насіння кропу пацієнтам з жовчнокам'яною та сечокам'яною хворобою. Доведеться відмовитися від лікування і людям з індивідуальною непереносимістю компонентів, що входять до складу відварів, олій і настоїв.

Олія з насіння кропу
189 грн
Олія з насіння кропу
Олія з ягід аронії
140 грн
Олія з ягід аронії
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули Знижка
189 грн 170 грн
Олія з квіток календули

Починати лікування потрібно з мінімальних доз, що допоможе правильно зорієнтуватися з реакцією вашого організму. Грамотно підібравши схему лікування та правильно приготувавши ліки, ви зможете особисто переконатися в ефективності цього простого та недорогого засобу.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
23 + ? = 26
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія з насіння кропу
Олія з насіння кропу
189 грн
Олія з насіння фенхелю Знижка
Акція
Олія з насіння фенхелю
189 грн 132 грн
Олія з листя розмарину
Олія з листя розмарину
168 грн
Олія з квіток календули Знижка
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули
189 грн 170 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
10.04.2020

За зовнішнім виглядом фенхель дуже нагадує звичайний кріп.

02.04.2020

Ці натуральні олії з успіхом використовуються в косметології, СПА процедурах та медицині.

09.04.2020

Назва цієї пікантної рослини перекладається як «роса моря».

12.04.2020

Майже неможливо перерахувати всі варіанти застосування календули лікарської.