Вітамін Е: мінімум, що потрібно знати
Вітамін Е є жиророзчинним, а до його складу входять такі біологічно активні сполуки, як токофероли і токотрієноли. Всього в складі налічується 8 молекул, найактивнішою з яких є альфа-токоферол.
Накопичення вітаміну Е відбувається у жировій тканині. Для людини вітамін Е необхідний, адже відповідає за нормальну структуру оболонок клітин.
Вітамін Е також називають вітаміном життя, адже наукові дослідження, які проводились на щурах, довели, що гризуни котрі не отримували вітамін разом з кормом, не могли виносити потомство.
Однак стосовно людей, ця теорія не доведена.
Дослідження показують, що люди практично ніколи не мають дефіциту вітаміну Е, як це наприклад буває з вітаміном D. Однак контролювати його рівень в організмі все одно потрібно, адже він виконує багато важливих функцій.
Вплив на організм
Вітамін Е відіграє важливу роль в нашому організмі. Це потужний кардіопротектор та антиоксидант. Зокрема він:
- Є ключовим фактором міцного імунітету;
- Має захисну дію для вітаміну А та коензиму і посилює їх ефект;
- Має протизапальний ефект та попереджає тромбоз;
- Забезпечує шкірі здоровий вигляд;
- Запобігає погіршенню зору;
- Ну і звичайно, захищає мембрани клітин — це його основна і вкрай важлива місія.
Вітамін Е можна отримати вживаючи відповідні продукти харчування, або ж придбати готову добавку. Дуже добре цей вітамін проявляє себе спільно із селеном і вітаміном С.
Природні джерела вітаміну
Якщо не хочеться купувати додаткові добавки, то варто прослідкувати, щоб в раціоні завжди були наступні продукти:
- Рослинні олії. Сюди відноситься більшість їх видів: соняшникова, кукурудзяна, соєва;
- Масло і маргарин;
- Різноманітні горіхи, соняшникове насіння.
Не значна, але все ж не менш важлива частка вітаміну Е є й в більшості овочів і фруктів. Якщо полюбляєте овочі та зелень, то додавайте до раціону якомога більше шпинату, спаржі, брокколі.
Чим загрожує дефіцит або надлишок?
Як вже зазначалося вище, дефіцит вітаміну Е проявляється вкрай рідко. Не спостерігалося й випадків передозування, чи накопичувального ефекту, що переростав би у токсичний, як це можливо з багатьма іншими групами вітамінів. Однак, якщо зовсім ігнорувати надходження вітаміну Е в організм, то можуть розвинутися наступні стани:
- Слабкість, ослаблення м’язів і серцевого м’яза;
- Сухість і тьмяність шкіри, слабке волосся і ламкі нігті;
- Анемія;
- Погіршення зору, катаракта;
- Тривалий дефіцит вітаміну провокує руйнування мембран нервових клітин, порушується нормальна робота нервової системи;
- У випадку з вагітними, гострий дефіцит вітаміну Е може провокувати токсикоз, і навіть викидень;
- У випадку з немовлятами, дефіцит може призвести до ураження сітчатки ока;
- Підвищується ризик захворіти на онкологію.
До найвразливіших категорій людей в яких може розвинутися дефіцит вітаміну Е відносяться:
- Люди, що часто хворіють на запалення;
- Регулярно піддаються стресовим ситуаціям;
- Харчуються незбалансованою та шкідливою їжею;
- Проживають у надто забрудненому середовищі;
- Ті, що страждають нестачею селену.
Якщо є підозри щодо дефіциту вітаміну Е рекомендується здати відповідні аналізи, після чого спільно з лікарем вирішити цю проблему збалансованим харчуванням або ж спеціальними добавками.