Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Ця чудова конопля: корисна чи оманлива?

Така рослина як конопля вважається, напевно, однією з найбільш суперечливих, оскільки вже не одне десятиліття ведеться дискусія про її користь та шкоду. Перша асоціація, яка приходить на думку при згадці про коноплю є негативною, оскільки з неї отримують психоактивну речовину, що відноситься до категорії легких наркотиків.

Шрот з насіння конопель
59 грн
Шрот з насіння конопель
Конопляна олія
240 грн
Конопляна олія
Олія насіння конопель
225 грн
Олія насіння конопель

Але ж не треба забувати, що використання коноплі розпочалося ще дуже давно, та область її застосування була зовсім іншою. Та і понині вона досить велика – медицина, кулінарія, косметологія, та навіть дизайн одягу. Важливо розуміти, що існує багато видів коноплі, і лише один із них є нарковмісним.

Цікаві факти:

  • перші джинси були виготовлені з коноплі;
  • для виготовлення корабельних канатів використовувалась конопляна тканина, вона не гнила та не розкладалась у воді;
  • за деякими даними війна 1812 року була розпочата саме через коноплю, а точніше через її експорт з Росії в Америку;
  • перша Конституція США була відпечатана на конопляному папері;
  • перша модель автомобілю «Форд» за задумкою засновника компанії повинна була працювати на конопляному мастилі.
  • в Європі ним заправляли вуличні ліхтарі;
  • у класичному рецепті пахлави та рахат-лукума є конопляне насіння.

Як застосовується конопля сьогодні

Для початку варто зазначити, що коноплю успішно використовують як в традиційній, так і в нетрадиційній медицині. Медична марихуана призначається для лікування та зменшення прояву симптомів при таких недугах, як:

  • онкологічні захворювання, оскільки здатна тамувати біль, сприяє підвищенню апетиту та усуває нудоту;
  • хвороба Альцгеймер (знижує темп розвитку захворювання);
  • епілепсія, доведено, що частота виникнення нападів після вживання медичної марихуани знижується вдвічі;
  • шизофренія, в ході проведення досліджень встановлено, що каннабидіол, що є природнім екстрактом каннабіса, сприяє лікування цього захворювання;
  • діабет другого типу, оскільки допомагає контролювати рівень цукру в крові хворого;
  • розсіяний склероз, вживання коноплі відновлює у пацієнта здатність контролювати роботу м’язів тіла.

Говорячи про використання коноплі в нетрадиційному лікуванні важливо зазначити, що кожна частина рослини має певні властивості та використовується за конкретними призначенням. В медицині частіше за усе використовують насіння коноплі, яке містять ефірні олії, мінеральні речовини, фітони, вітаміни груп В, К, Е, С. Емульсія, виготовлена на основі конопляного насіння, чинить спазмолітичну та знеболюючу дію, допомагає усунути напади сильного кашлю, особливо астматичного. Порошок з насіння коноплі, розведений водою до пастоподібного стану, допоможе зменшити біль у суглобах та ревматичний біль, знімає почервоніння та запалення при забоях. Особливо цінною така паста буде при лікуванні подагри та попереково- крижового радикуліту.

Препарати з плодів конопель (у вигляді настою, або так званого конопляного молока) використовують як очисний, сечогінний, пом'якшувальний, обволікаючий та загальнозміцнюючий засіб. Їх призначають при запаленнях травного тракту та сечостатевих шляхів (гонорея, цистит, запалення передміхурової залози), при геморої, водянці, золотусі, туберкульозі легень, нервовому виснаженні, для посилення лактації. Підсмажене конопляне насіння з сіллю рекомендується народною медициною як засіб, який посилює статеву функцію. 

Конопляна олія – це джерело корисних поліненасичених жирних кислот, особливо Омеги-6, Омеги-3 та Омеги-9. Його застосування допомагає при лікуванні:

  1. серцево-судинних захворювань;
  2. легеневих захворювань (бронхіту, астми, туберкульозу, пневмонії);
  3. захворювань органів ШКТ таких, як виразка шлунку, гастрит, коліт та холецистит.

Настій трави конопель використовують у народній медицині як седативний, болетамувальний та снотворний засіб.

Кулінарія

Ця рослина, а точніше її насіння, використовувались нашими пращурами для приготування особливої страви – конопляної каші, що відновлювала силу, насичувала організм необхідними корисними речовинами, попереджала виникнення хвороб. А от узбеки готували з насіння коноплі таку страву як урбеч, що і досі вважається джерелом сили, здоров’я та довголіття. Однак зараз основою для цієї національної страви є перетерті горіхи або насіння льону.

На сьогоднішній день насіння коноплі це доволі популярний продукт в кулінарії, особливо приймаючи до уваги сучасну моду на правильне та здорове харчування. Солодкувато-горіховий присмак коноплі робить її цікавим компонентом у різноманітній випічці – булочках, солодощах, хлібі. Дуже смачна халва, виготовлена з додаванням конопляної олії. Та і взагалі конопляна олія – це по-справжньому унікальний продукт, якій не містить у своєму складі хімічних компонентів та розчинників. Олія має яскравий смак та аромат. Використовується для заправки овочевих та рибних салатів, каш. Корисні властивості насіння та їх багатий вітамінами та «правильними» жирами склад сприяє налагодженню роботи органів ШКТ та знижує рівень холестерину.

Косметологія

Конопляна олія, яка, як уже було відмічено, у своєму складі містить багато корисних поліненасичених жирних кислот, є прекрасною основою для приготування косметичних масок, що використовуються для сухої та зрілої шкіри, також прекрасно живить шкіру голови. Засоби, які у своєму складі містять канабіол, допомагають в лікуванні таких захворювань, як псоріаз, акне, екзема, оскільки регулюють утворення шкірного сала та чинять протизапальний ефект.

Особливим трендом нині є використання компонентів коноплі у складі сонцезахисних кремів та косметики серії «аnti-age», призначеної для догляду за зрілою шкірою, оскільки вони захищають шкіру він пошкоджень. Взагалі варто відмітити, що косметика на основі коноплі має високій профіль безпеки, тому що не має токсичних та канцерогенних ефектів. В косметології використовують посівну або індійську коноплю, яка у своєму складі містить максимальну кількість фітокомпонентів.

Одяг

Конопляна тканина – справжній тренд у світовій моді. Існує навіть її конкретна назва - «хемп». Виготовлений з такого матеріалу одяг є не тільки екологічно чистим, а також добре поглинає вологу, маскує запах поту, легкий, довговічний, м’який і дуже міцний. А ще стійкий на вигорання, не потребує спеціального догляду, не деформується та не зминається. Варто зазначити, що конопляна тканина за своїми характеристиками перевершила навіть бавовняну та льняну. Вона «жива», а отже сприятливо діє на шкіру, не викликає подразнення, не обмежує рухи, та чинить загально тонізуючу дію.

Підсумуємо – шкода, чи все ж таки користь?

Що ж, слід сказати, що конопля дійсно є унікальним продуктом. На сьогоднішній день нараховується 5 тисяч видів товару, які виготовляються з цієї рослини і використовуються у різноманітних сферах життя. Товари із насіння коноплі – це один із вагомих трендів на європейському, північноамериканському та азіатському ринку харчової та косметологічної індустрії. Сорок країн легалізували коноплю для використання в лікувальних та медичних цілях.

Клітковина конопляна
55 грн
Клітковина конопляна
Конопляний протеїн
250 грн
Конопляний протеїн
Акція
Хіт продажу
Екстракт з насіння конопель Знижка
199 грн 139 грн
Екстракт з насіння конопель

Однак, конопля, а точніше марихуана «провинилася» перед законом, та за її нелегальне використання передбачена відповідальність. Доведено, що марихуана, що є легким наркотиком, може приводити до залежності, але за умови її систематичного вживання протягом декількох років. При цьому варто знати, що навіть не систематичне вживання відображається на діяльності мозку, знижує рівень інтелекту, особливо у підлітків.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
16 + ? = 17
Введіть число*
Рекомендовані товари
Екстракт з насіння конопель Знижка
Акція
Хіт продажу
Екстракт з насіння конопель
199 грн 139 грн
Конопляне борошно
Конопляне борошно
49 грн
Конопляна олія
Конопляна олія
240 грн
Гідролат "Коноплі"
Гідролат "Коноплі"
89 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
27.11.2018

Рекордний вміст незамінних кислот Омега 3 та Омега 6 в поєднанні з приємним смаком.

12.04.2020

Сьогодні образ коноплі занадто спотворений та все ще має негативний відтінок.

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.