Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Шипшина: зрозуміла користь для всієї сім'ї

Шипшина відома своїми цілющими властивостями. Найбільш цінними є саме її плоди, котрі висушують та використовують для приготування настоянок, відварів, чи сиропу. Продукти на основі шипшини здавна активно застосовувалися у народній медицині. Шипшиною лікують авітаміноз, інфекційні хвороби, проблеми з печінкою і шлунком та ряд інших недуг. Сироп на основі цих плодів вважається мультивітамінним, а вітамін С і зовсім присутній у рекордній кількості. Що потрібно знати про шипшину? Які продукти на її основі доступні для загального споживання? Кому рекомендується та кому може бути протипоказано цей продукт? Розповідаємо.

Що відомо про шипшину

Це рослина, що відноситься до родини розових. Існує дуже багато її видів, якщо бути більш точним то близько п’ятдесяти. Серед найбільш вітамінних виділяють: шипшину зморшкувату, коричневу, яблучну, даурську та сизу.

Плоди можуть бути різної форми, продовгуваті, круглі та овальні. Якщо розглядати сирий не висушений плід, то його шкурка переважно гладка та тверда, інколи може бути зморшкуватою. Всередині м’якоть повністю вкрита довгими волокнами. На смак шипшина кислувато-солодка, а її колір може варіюватися від яскраво оранжевого, до червоного та коричневого.

До складу плодів входять:

  • Вітаміни: С, В2, Р, К, Е. До слова, в деяких сортах вітаміну С більше в 40 раз ніж у лимоні.
  • Антиоксиданти: пектини, лікопен.
  • Корисні мінерали: магній, марганець, фосфор, калій, кальцій.
  • Органічні кислоти, флавоноїди, дубильні речовини, ефірна масла.

Препарати та продукти на основі шипшини використовують у народній медицині багатьох країн світу. Зокрема, в Україні це популярний засіб при лікуванні хвороб сечового міхура та нирок. У Монголії застосовується при запамороченнях та головних болях, а на Тибеті шипшиною полегшують симптоматику туберкульозу, неврастенії, та всіляких складних хвороб, котрі зазвичай важко піддаються лікуванню. Також, це невід’ємні ліки при авітамінозах та гіповітамінозах.

Відомі продукти на основі шипшини

Плоди шипшини придатні до споживання у найрізноманітніших варіаціях. Найпопулярніші продукти це: сік, екстракт, відвар, сироп, настій та олія. Якщо перші кілька позицій підходять лише для внутрішнього застосування, то олія використовується для лікування опіків, обморожень. Вона має відмінну регенеруючу дію, тож рекомендується годуючим мамам для лікування тріщин на сосках. Також така олія широко застосовується у лікуванні хвороб ротової порожнини.

Для споживання придатні практично всі частини рослини:

  • Із плодів готують сік, настій, відвар, варення.
  • Коріння також використовують для приготування відвару. Це популярний в’яжучий засіб, адже в корінні є багато дубильних речовин.
  • Із насіння добувають олію.

Також, можна знайти чимало добавок у вигляді таблеток та капсул, на основі цих плодів.

Чим корисні продукти з шипшини

  1. В першу чергу, шипшина це потужний бактерицидний, протизапальний та фітонцидний засіб. Завдяки рекордному вмісту вітаміну С, забезпечується підвищення імунітету та збільшення опірності організму по відношенню до вірусів і інфекцій. Відвари з шипшини рекомендують пити з метою профілактики сезонних недуг.
  2. Також, саме аскорбінова кислота, котра у великій кількості міститься в плодах, провокує очищення судин від шкідливого холестерину, чинить профілактику атеросклерозу, зміцнює кровоносні судини і капіляри. Це ефективний засіб проти високого артеріального тиску. Великий вміст заліза робить шипшину дуже корисною для крові.
  3. Завдяки вмісту вітамінів Р і К, шипшину рекомендують вживати тим, хто має перелом кісток, або відкриті рани. Загоєння відбуватиметься швидше.
  4. Відвари і сиропи є чудовим додатковим засобом в складі комплексного лікування хвороб шлунково-кишкового тракту.
  5. При регулярному вживанні, для прикладу соку або екстракту шипшини, покращується апетит, їжа перетравлюється легше та швидше. Слабка сечогінна та жовчогінна дії, допомагають покращити роботу нирок, попереджають цистит, мінімізують появу набряків.

Це відмінний тонізуючий засіб, що покращує загальну працездатність організму.

Рецепти та рекомендації стосовно споживання шипшини:

Ціль споживання

Рекомендації, рецепти та дозування

При захворюваннях травної системи

Найкраще підійде настій, який слід вживати протягом 7-10 днів, по 1 столовій ложці тричі на день. Якщо є проблеми з апетитом або часто турбує цистит, можна вживати настій із коренів. Рекомендована доза 100 грамів тричі на день перед прийомом їжі.

Для профілактики вірусних захворювань

Рекомендується вживати сироп. Загальна рекомендація виглядає наступним чином: дорослим по 1 чайній ложці тричі на добу, дітям спочатку слід давати по кілька крапель розвівши їх чаєм або водою і якщо немає побічних реакцій з часом збільшувати дозу до 1 чайної ложки на добу.

Для нормалізації тиску

Потрібно приготувати наступний рецепт: 5 ст.л збору шипшини, 2 ст. л глоду, 1 ст. л пустирнику. Залити все це 200 мл окропу, настояти 40 хв та процідити. Розділити на дві частини і випити одну частину зранку, а другу ввечері.

Для краси

Дуже часто у косметології використовується олія з шипшини. Вона звужує пори, лікує акне, надає легкий відбілюючий ефект та глибоко зволожує.

Приготуйте ефективну маску від зморшок: Змішайте по одній ст. л олії шипшини та олії зародків пшениці і 2 краплі пеларгонії. Нанесіть на шкіру і тримайте 15 хв, після чого змийте теплою водою. Повторювати два-три рази на тиждень.

Продукти на основі шипшини часто рекомендуються різним віковим категоріям людей, в тому числі дітям та вагітним. Це в першу чергу вітамінна бомба для ослабленого організму, що дуже цінно взимку та навесні. Напої, сиропи, або відвари з плодів шипшини можна додавати до трав’яних чаїв, коктейлів або сухих сніданків.

Ці досить корисні плоди мають і ряд застережень

  • Зокрема не можна шипшину тим в кого є виразка або гастрит. Підвищена кількість аскорбінової кислоти лише ускладнить ситуацію.
  • Гіпертонікам не рекомендуються спиртові настоянки на шипшині. Обережно вживати продукт слід людям, схильним до утворення тромбів.
  • Щодо вагітних та дітей особливих застережень немає, щоправда треба враховувати індивідуальні особливості організму та схильність до алергічних реакцій.

Шипшина точно варта уваги. Продукти на її основі обов’язково мають бути у зимово-весняному раціоні. При правильному дозуванні та використанні можна суттєво покращити своє здоров’я та зміцнити організм. Важливо вибрати натуральний продукт без домішок, а якщо мова про олію, то лише холодного віджиму.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
17 + ? = 22
Введіть число*
Рекомендовані товари
Інші статті автора
21.04.2021

Чудовий очисний ефект на людську печінку мають деякі натуральні олії. Гастроентерологи згодні з цим твердженням.

16.06.2020

З позиції здорового харчування, проблема глютену залишається відкритою.

14.05.2020

Чи варто повністю виключити продукти з глютеном з раціону?