Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Рослинна клітковина - ліки або харчовий баласт?

Зовсім недавно користь рослинної клітковини ставилася під сумнів не тільки пересічними особами, але й деякими вченими. Який зиск від компоненту, що не насичує організм енергією та не містить поживних речовин?

Клітковина конопляна
55 грн
Клітковина конопляна
Акція
Шрот з насіння амаранту Знижка
59 грн 53 грн
Шрот з насіння амаранту
Хіт продажу
Шрот з насіння розторопші
60 грн
Шрот з насіння розторопші

Незважаючи на те, що даний вид рослинних волокон відносять до типу вуглеводів, клітковина дійсно не виконує основної їх функції - вона не розщеплюється і, відповідно, не є джерелом енергії.

Кілька десятиліть тому виробники «здорового» харчування намагалися мінімізувати в складі продуктів вміст цього компонента. У 70-80-х роках минулого століття у багатьох дієтологів був в ходу зневажливий термін - «баластні речовини». Неважко здогадатися, що іменувалося їм ... звичайно ж, харчові волокна! Зараз полиці магазинів і аптек заставлені яскравими упаковками з написом «клітковина». Дискусії про те, що ж це - хитрий маркетинговий хід або результати революції свідомості, не вщухають і сьогодні.

Яку клітковину можна назвати лікувальною?

З позиції сучасної трофології клітковина визнана корисною, а її вживання рекомендовано організаціями охорони здоров'я багатьох країн. При цьому вчені підкреслюють, що не всі рослинні волокна благотворно впливають на організм. Як не дивно, до розряду продуктів з сумнівною користю потрапляють самі розтиражовані види. Це пшеничні і житні висівки, хлібці і каші. Причина - у високому вмісті в них глютену, який нерідко призводить до проблем зі здоров'ям. Для отримання максимальної користі необхідно дотримуватися «золотої середини», обираючи безглютенові продукти з високим вмістом рослинних волокон.

Загальні властивості харчових волокон

  1. Підтримка балансу кишкової мікрофлори.
  2. Зниження рівню глюкози та холестерину.
  3. Нормалізація стільця.
  4. Зв'язування та виведення токсинів і отрут.
  5. Зниженні ваги, швидке відчуття насичення.
  6. Попередження метаболічного синдрому.
  7. Зниження ризику ракових захворювань кишечника.

Рослинні волокна слугують їжею для корисних бактерій, що мешкають в шлунково-кишковому тракті. Загальновідомо, що саме від стану шлунково-кишкового тракту залежить здоров'я і гармонійний розвиток усього організму. Тут синтезуються вітаміни і засвоюються поживні речовини, формується імунітет.

Унікальною особливістю волокон вважається їх пустотіла структура, що забезпечує високу адсорбуючу здатність. У зв'язку з цим клітковина є ефективною при закрепах, пом'якшуючи стілець за рахунок поглинання рідини. Вона також вбирає надлишки жовчних кислот, тривалий контакт яких зі слизовою кишечника може спровокувати розвиток онкологічних захворювань.

Рекомендується клітковина і для схуднення, оскільки сприяє тривалому відчуттю насичення при меншому обсязі спожитої їжі. Даний компонент уповільнює швидкість всмоктування глюкози в кишечнику, сприяючи зниженню в крові рівню інсуліну. Це натуральний природний сорбент, який доступний кожному. Регулярне вживання допомагає швидко вивести токсини і шлаки, а також - знизити рівень шкідливого холестерину в організмі, попередити розвиток метаболічного синдрому і захворювань серцево-судинної системи.

Джерела та властивості найкориснішої клітковини

Найкращий оздоровчий ефект можна отримати при вживанні продукції з лікарських рослин, які багаті на клітковину. Їх включення в раціон дає подвійну користь - в організм надходять не тільки рослинні волокна, але й інші біологічно активні речовини. Насіння і злаки проходять дбайливу обробку, що максимально зберігає всі цінні властивості. Продукція випускається в декількох видах:

  • Борошно
  • Крупа
  • Порошок
  • Шрот
  • Жмих

Серед найбільш цінних рослин можна виділити розторопшу, коноплю, амарант, льон. Скориставшись наведеною нижче таблицею, ви зможете скласти коротке уявлення про їх корисні властивості і рекомендації щодо включення до свого меню.

Назва рослини

Корисні компоненти

Основні властивості

Розторопша

Силімарин, Омега-3 і Омега-6, вітаміни A, D, E, B, F, K. Калій, залізо, магній, марганець, кальцій, цинк, селен

Оздоровлення печінки, плавне схуднення, детокс всього організму, зниження рівню глюкози в крові, зміцнення імунітету, захист від вірусів

Конопля

Рекордна кількість протеїну, 18 амінокислот. Калій, залізо, цинк, марганець, кальцій, мідь, фосфор. Омега-3, Омега-6 і Омега-9. Вітаміни В, С, Е, К

Зміцнення імунної, нервової та серцево-судинної систем. Профілактика атеросклерозу, анемії, онкологічних захворювань. Лікування легеневих і гастроентерологічних хвороб

Амарант

Підвищений вміст вуглеводів. Білки, альбуміни і глобуліни. Сквален, пропектін, вітаміни А, Е, С, Р, групи В. Кальцій, залізо, калій, магній, фосфор

Швидке джерело енергії. Нормалізація ліпідного обміну. Відновлення печінки, профілактика тромбозу, гіпертонії, атеросклерозу, патологій опорно-рухового апарату. Поліпшення зору, зняття запалень ШКТ

Льон

Рекордний вміст Омега-3, Омега-6 і Омега-9. Білки (лейцин, валін, лізин). Вітаміни групи В, К, РР, С, Е, холін. Магній, калій, натрій, кальцій, цинк, залізо, фтор, селен, мідь, марганець

Профілактика атеросклерозу, захворювань репродуктивної та серцево-судинної системи, запальних захворювань шлунково-кишкового тракту. Активізація метаболізму, детокс. Запобігання онкологічних захворювань. Набір м'язової маси, оздоровлення шкіри і волосся, зміцнення нервової системи

Кому вона потрібна, а для кого - шкідлива?

Особливо клітковина необхідна дітям, вагітним жінкам і особам, чия робота пов'язана з екстремальними навантаженнями. Пильну увагу на продукти з високим вмістом рослинних волокон слід звернути спортсменам, вегетаріанцям і веганам. Дані категорії людей особливо відчувають потребу у збалансованому і достатньому надходженні в організм незамінних амінокислот і інших корисних компонентів, які присутні тут.

Клітковина - прекрасний адсорбент. Її прийом показаний людям з ожирінням, а також - працюючим або проживаючим в регіонах з поганою екологією.

До наступної категорії осіб належать пацієнти з високим рівнем холестерину та глюкози в крові, зі схильністю до серцево-судинних захворювань і слабким імунітетом.

Доза рослинної клітковини варіюється в залежності від віку, стану здоров'я та способу життя. Введення в раціон рекомендованих продуктів (борошно, шрот, жмих, порошок, крупа) має відбуватися поступово.

При появі небажаних симптомів потрібно на 7-10 днів відмовитися від нового продукту, а потім починати прийом з меншої дози.

Шрот з насіння кунжуту
59 грн
Шрот з насіння кунжуту
Акція
Хіт продажу
Шрот з насіння гарбуза Знижка
59 грн 53 грн
Шрот з насіння гарбуза
Шрот з насіння льону
59 грн
Шрот з насіння льону

Іноді проблема полягає не в надмірному дозуванні, а в індивідуальній непереносимості конкретної рослини. В такому випадку краще спробувати інший продукт з високим вмістом волокон. У нашому інтернет-магазині ви можете купити продукти з клітковиною за доступною ціною і бути впевненим в їх бездоганній якості.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
18 + ? = 27
Введіть число*
Рекомендовані товари
Клітковина конопляна
Клітковина конопляна
55 грн
Шрот з насіння конопель
Шрот з насіння конопель
59 грн
Шрот з насіння льону
Шрот з насіння льону
59 грн
Шрот з насіння розторопші
Хіт продажу
Шрот з насіння розторопші
60 грн
Шрот з насіння амаранту Знижка
Акція
Шрот з насіння амаранту
59 грн 53 грн
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

Також радимо почитати
12.04.2020

Сьогодні образ коноплі занадто спотворений та все ще має негативний відтінок.

03.05.2019

Ця рослина конкурує з м'ясом та рибою. Що відомо про продукти з льону та їх використанні. Насіння або лляна олія?

21.03.2020

Така рослина як конопля, є сьогодні одним з найбільш суперечливих.

14.05.2020

Яка амарантова крупа підійде найкраще для самих маленьких гурманів.