Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Передзвоніть мені

Відмова від глютену - інвестиція у власне здоров'я?

Про таке поняття як «безглютенова дієта» прихильники здорового харчування говорять вже досить давно, вважаючи її способом «правильного» схуднення і поліпшення роботи кишківника. Що таке глютен, і чому його вважають настільки шкідливим для здоров'я? Потрібно виключати безглютенові продукти зі свого раціону всім, або існують певні підстави для цього? Глютен – це зло, або джерело необхідних організму вітамінів і мікроелементів? Спробуємо розібратися.

Що таке глютен

Глютеном називають рослинний білок, який міститься у злакових культурах (найбільший його вміст у пшениці). Він забезпечує в'язкість та клейкість борошна, а також утримує вологу, не даючи готовим продуктам швидко засихати. У перекладі з латинської назва «Gluten» перекладається як «клей», а нам більш звична назва «клейковина». По суті це одне і теж. Чим вище відсоток вмісту клейковини в борошні, тим смачніше і пишніше буде випічка. У більшості випадків організм здорової людини нормально переносить глютен. Але є люди, яким його вживання категорично протипоказано. Саме їм потрібно призначати безглютенової дієти, і збагачувати свій раціон такими продуктами, як: свіжі овочі і фрукти, натуральне м'ясо, яйця, рис, кукурудза, гречка, бобові продукти і горіхи.

Якщо людина, у якої медично визначена непереносимість глютену, не перегляне своє харчування, вона буде постійно стикатися з симптомами харчового розладу: болями в животі, блювотою, здуттям, частою діареєю, відчуттям затерпання в кінцівках, запаморочення, почервоніння шкіри, онемінням язика.

У яких продуктах міститься глютен

  • пшениця, жито, овес, ячмінь;
  • хліб і хлібобулочні вироби, макарони;
  • напівфабрикати, ковбаса та сосиски;
  • чай і кава з додатковими смаками;
  • морозиво, натуральні молочні продукти;
  • яблучний, винний або рисовий оцет.

Є також таке поняття як «прихований глютен», форма якого змінюється при обробці продуктів.

Вид продуктів

Продукти, які містять сліди глютену

Молочні

Згущене молоко, вершкове масло, отримане промисловим способом, дитячі молочні суміші

Консерви та консерванти

кетчуп, майонез, рибні консерви, сухофрукти та цукати

Жири

Свине сало

Значення клейковини для здоров'я людини

Повна відмова від глютену – це вимушений захід для людей, які страждають на його харчову непереносимість, мають виявлену алергію на пшеницю або тим, кому діагностовано рідкісне генетичне захворювання «целіакія», пов'язане з абсолютним неприйняттям організмом глютеновмістних продуктів. В будь-яких інших випадках вживання клейковини не викличе гострої реакції, а навпаки допоможе:

  1. нормалізувати рівень гемоглобіну в крові;
  2. прискорить процес відновлення пошкоджених тканин і кісток;
  3. зміцнити імунітет;
  4. нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту;
  5. швидше відновлюватися після важкого фізичного навантаження;
  6. забезпечувати організм клітковиною, вітамінами і мікроелементами.

Пшенична клейковина збагачує борошняні продукти натуральним білком, що зв'язує вітаміни і мінеральні речовини. Використовується також при виробництві м'ясних продуктів, кондитерських виробів, напівфабрикатів, і навіть жувальних гумок.

Шкода й користь в одному продукті

Згідно з науковими дослідженнями, негативний вплив глютену на організм людини настає за рахунок того, що він разом з продуктами, проходить по всій травній системі. І, діючи на ворсинки кишківника, заважає його нормальному функціонуванню. Імунна система може розпізнавати в «пшеничному білку» чужорідне тіло, і задіювати захисні сили організму для його знищення. При цьому клітини стінок кишківника руйнуються і він, знову ж таки, починає працювати не повноцінно.

  • Після 40 років, навіть за умови дотримання правильного режиму харчування, клейка речовина, що міститься в злакових, швидше осідає на стінках кишківника, сповільнюючи процес фільтрації і всмоктування ним корисних речовин з продуктів.
  • Те ж саме можна сказати про дітей – несформований кишківник не може протистояти глютену, який міститься в кашах або готових молочних сумішах, які складають основу раціону дитини. Тому батькам з обережністю потрібно давати малюкам готові суміші, а при виборі крупи, більшість з якої вирощується в Україні, враховувати відсоток вмісту в ній клейковини.

Уважність до власного здоров'я дозволить уникнути безлічі проблем, у тому числі пов'язаних з харчовими розладами. Правильним рішенням стане помірне споживання продуктів, що містять глютен, а ще краще повна відмова від консервантів – пакетованих продуктів, напівфабрикатів, покупних солодощів, швидкорозчинних продуктів. Також важливо врахувати, що чим старшою є людина, тим менше повинно бути в її раціоні злакових і клейковини. Це дозволить уникнути виникнення дисфункції кишківника і довше залишатися молодим і здоровим.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
24 + ? = 26
Рекомендовані товари
Також радимо почитати
14.05.2020

Яка крупа підійде найкраще для всіх маленьких гурманів.

14.05.2020

Чи варто повністю виключити продукти з глютеном з раціону?

17.04.2020

Навіщо обирати продукти без глютену та лактози?

22.04.2020

У перекладі з давньогрецької протеїн означає унікальний, перший або єдиний.

08.01.2020

Порошок (борошно, шрот, клітковина) та олія. Зовсім різні продукти зі своїми ефектами та тонкими нюансами.

07.04.2020

Збалансований вміст білка та повільних вуглеводів дозволяє створити тривале відчуття ситості.