Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Олії для заправки салатів і рецепти з ними

Натуральні рослинні олії з давніх-давен використовувалися в кулінарії. У кожному регіоні було кілька популярних сортів, вибір залежав від кліматичних умов і традиційних олійних культур, що вирощуються в даній місцевості.

Хіт продажу
Мигдальна олія
389 грн
Мигдальна олія
Конопляна олія
240 грн
Конопляна олія
Олія насіння гарбуза
198 грн
Олія насіння гарбуза

Наприклад, жителі Середземномор'я віддавали перевагу оливковому продукту. Східні європейці найчастіше використовували конопляну, соняшникову та льняну олію, а населення Азії - бавовняну або кунжутну.

Чим заправити салат?

Свіжі овочі багаті вітамінами та мікроелементами, а в поєднанні з корисною заправкою благотворна дія на організм ще більш посилюється. У той же час вибір неправильного соусу для салату здатний нівелювати корисні властивості страви та перетворити її в звичайну їжу для насичення. На думку дієтологів, рослинні олії для салату є ідеальним рішенням. Багато вітамінів здатні засвоюватися тільки в поєднанні з жирами, дане правило стосується також клітковини.
Сьогодні олії виготовляються із зерен, насіння та горіхів. Унікальний склад обумовлений присутністю біологічно активних речовин, серед яких:

  • жирні кислоти Омега 6, Омега 9 і Омега 3
  • вітаміни груп А, В, РР, F, D, Е, С та інші
  • кілька десятків мікроелементів (калій, кальцій, цинк, фосфор, селен, магній і ін.)

Важливим компонентом є фітостероли, які вважаються рослинними аналогами людського холестерину. При надходженні в організм вони знижують рівень «шкідливого» холестерину. Під час вживання цього продукту не варто забувати про його високу калорійність і здатність викликати алергічні реакції в рідкісних випадках. При заправці страв рекомендується дозувати мірною ложкою масло для заправки салатів, а не лити його безконтрольно. Для профілактичних цілей найкращим рішенням буде придбання декількох видів продукту та чергування. Якщо вам необхідне лікування рослинними оліями, тоді слід зупинитися на одному виді та додавати його в їжу в необхідній дозі певну кількість днів (як правило, не менше місяця). Продукт прекрасно поєднується з популярними кулінарними інгредієнтами (сіль, цукор, лимонний сік, вино, спеції) без втрати цілющих властивостей.

Яка олія для салату найкорисніша?

Сучасні виробники пропонують великий асортимент продукції даного виду. На кінцевий вибір впливають смак, лікувальні властивості та ціна. І якщо зі смаком і ціною все більш-менш зрозуміло, про цілющі властивості цього унікального дару природи мало хто знає.

Вирішуючи, якою олією заправити салат, радимо пригадати про його лікувальні властивості. Серед фаворитів європейської кухні:

  1. Соняшникова. Багата на вітамін Е, який позитивно впливає на роботу ендокринної та імунної системи. Продукт містить вітамін F, який не синтезується людським організмом. Даний вітамін бере активну участь в процесі засвоєння та розщеплення жирів, ліпідному обміні. Регулярний прийом сприяє зниженню «шкідливого» холестерину, прискорює метаболізм. У дозованих кількостях рекомендується при боротьбі з зайвою вагою, при закрепах і проблемах з травленням. Вітамін F стимулює роботу жовчовивідної системи і печінки.
  2. Кунжутна (сезамова). Відома підвищеним вмістом Омега 6 і Омега 9, кальцію та цинку. Відрізняється характерним солодкуватим присмаком і горіховим ароматом. Купити олію кунжутну рекомендується в якості профілактичного засобу при лікуванні серцево-судинних захворювань, остеопорозу, цукрового діабету. У народній медицині використовується для лікування сухого кашлю та астми, підвищеній кислотності, тромбозі, анемії, глистовій інвазії. У заправках добре поєднується з соєвим соусом і медом.
  3. Гарбузова. Має яскраво виражений, оригінальний смак. Залежно від способу отримання колір варіюється від світло-зеленого до насичено-смарагдового. До складу входять поліненасичені кислоти, вітаміни груп В, Р, С, антиоксиданти. Серед корисних властивостей: поліпшення метаболізму, підвищення імунозахисних здатностей організму, гепатопротекторні функції. Продукт корисний для чоловічого здоров'я, як засіб профілактики вікових захворювань сечостатевої системи. Олія здійснює лікувальний вплив на шлунково-кишковий тракт, має антипаразитарні властивості. Позитивно впливає на стан волосся та шкіри, завдяки присутності в складі вітаміну Е.
  4. Лляна. Має досить специфічний трав'янистий смак, в більшості рецептів комбінується з соняшниковою або оливковою олією. Містить вдвічі більше поліненасиченої линолієвої кислоти, ніж риб'ячий жир. Дана кислота не синтезується організмом людини і може бути отримана з обмеженого виду продуктів. Має антиоксидантні властивості. Завдяки наявності рослинних естрагенів вважається «жіночим» продуктом. Лікувальні властивості лляної олії включають: профілактику атеросклерозу та тромбозу, нормалізацію рівню холестерину, відновлення гормонального фону у жінок в період менопаузи. З часів Київської Русі народні знахарі включали продукт в раціон вагітних жінок. За рахунок присутності вітамінів F, Е і А рекомендується для покращення стану шкіри та волосся.

Серед затребуваних олій також можна виділити: оливкову, кедрову, горіхову, конопляну, гірчичну, арахісову та інші.

Популярні рецепти заправок

Сьогодні натуральні олії в кулінарії вважаються трендом здорового харчування. Вони включені в меню багатьох салатів від відомих ресторанів, найпопулярніші заправки до яких представлені в нашій таблиці.

Назва

Французська пісна

Цитрусовий Італьяно

Середземноморський мікс

Мішлен

Склад

Гірчиця діжонська - 50 г,

оцет білий винний - 150 г,

цукор - 70 г,

сіль - 20 г,

вода - 310 мл,

олія рослинна - 400 г

Олія - 400 г,

цедра половини апельсина,

цедра половини лимона,

часник - 1 зубчик,

розмарин - 2-3 гілочки,

суміш перців - на кінчику ножа,

сіль за смаком.

Оцет яблучний - 2 ст.л.,

цибуля-шалот - 50 г,

часник - 1 зубок,

базилік сушений - на кінчику ножа,

орегано сушений - на кінчику ножа,

гірчиця суха - на кінчику ножа,

суміш перців - на кінчику ножа,

сіль за смаком,

олія рослинна - 0,5 склянки.

Гірчиця - 2 ч.л., часник - 2 зубці,

анчоуси - 8 шт., сік лимонний - 0,5 склянки,

сіль - за смаком, чорний перець - на кінчику ножа,

пармезан тертий - 0,5 склянки,

олія рослинна - 1,5 склянки.

Приготування

У блендер викласти всі компоненти та збити на високих швидкостях, до однорідності. Колір готової заправки повинен бути молочно-білим. Процідити заправку через марлю або сито.

У блендер викласти всі компоненти (крім часнику і розмарину) та збити на високих швидкостях, до однорідності.

Додати часник і розмарин, витримувати в пляшці в темноті 4-5 днів. Видалити часник і розмарин.

Часник і цибулю попередньо подрібнити ножем. У блендер викласти всі компоненти та збити на високих швидкостях, до однорідності.

Перед подачею на стіл ретельно перемішати.

У блендері змішати часник, анчоуси, лимонний сік, гірчицю, перець і сіль. Поступово (на малих обертах блендера) в суміш ввести рослинну олію.

Акція
Олія з насіння фенхелю Знижка
189 грн 132 грн
Олія з насіння фенхелю
Олія волоського горіха
149 грн
Олія волоського горіха
Кунжутна олія
189 грн
Кунжутна олія
Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
20 + ? = 28
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія насіння гарбуза
Олія насіння гарбуза
198 грн
Мигдальна олія
Хіт продажу
Мигдальна олія
389 грн
Конопляна олія
Конопляна олія
240 грн
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

Також радимо почитати
27.11.2018

Рекордний вміст незамінних кислот Омега 3 та Омега 6 в поєднанні з приємним смаком.

23.10.2018

Натуральні олії  мають цілющу силу, іноді унікальну. Завдяки цьому є можливість уникнути більшості хвороб без хімічних препаратів та побічних ефектів.

03.03.2021

Олія з гарбузового насіння - це природний еліксир чоловічого здоров'я, сили та витривалості.