Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Навіщо обирати продукти без глютену та лактози?

Останні кілька років Україна переживає справжній бум популярності різних напрямків здорового харчування, серед яких безглютенова та безлактозна дієти займають особливе місце.

Амарантове борошно органічне
130 грн
Амарантове борошно органічне

Проблеми молочного цукру та клейковини

Відкриття вченими-дієтологами цих двох алергенів спричинило справжній переворот у всьому світі, з огляду на велику кількість людей, для яких дана проблема є дуже актуальною. Згідно з офіційними даними, в нашій країні кожна п'ята людина страждає недостатнім продукуванням організмом лактази - ферменту, що розщеплює молоко. Симптоми негативної реакції організму на клейковину (глютен) спостерігаються у кожного восьмого українця.

На думку багатьох експертів, офіційні дані є занадто оптимістичними, оскільки більшість наших пацієнтів просто не була обстежена. Багато з них проходять тривалие та безуспішне лікування від алергічних дерматитів, гастритів, ентероколітів та інших захворювань і не здогадуються про справжню причину недуги. Для того, щоб запідозрити у себе непереносимість лактози або глютену, не обов'язково вирушати на пошуки спеціалізованої клініки. Кожен з нас може відмовитися від певних продуктів на 14 днів і поспостерігати за своїм станом. Повернувшись потім до звичного раціону, ви помітите появу або констатуєте відсутність неприємних симптомів. Безумовно, даний підхід не є бездоганним за своєю інформативностю, але він дуже простий і доступний кожному.

Чим шкідливий глютен?

Глютен є рослинним білком, що входить до складу клейковини злакових культур. Найбільший його зміст виявлено в житі, пшениці, ячмені, вівсі та продуктах, вироблених з них. У деяких людей цей «пшеничний білок» здатний запустити в організмі цілий ланцюг патологічних реакцій. Симптоми алергії на глютеновмісні продукти можуть дуже відрізнятися.

Виділяють три види реакції на клейковину:

  1. Повна непереносимість (целіакія) - важке спадкове захворювання. При вживанні глютеновмісних продуктів спостерігається втрата ваги, хронічний розлад травлення, прогресуюча атрофія слизової кишечника, залізодефіцитна анемія. Відсутність дієти призводить до діабету, дистрофії, остеопорозу. У важких випадках у дітей спостерігається затримка фізичного та розумового розвитку.
  2. Часткова непереносимість - провокує метеоризм, відчуття дискомфорту в кишечнику і шлунку, відчуття незрозумілої важкості, зайву вагу навіть при вживанні низькокалорійної їжі. Виразність симптоматики може залежати від самого продукту. Так, селекційні низькорослі сорти пшениці в кілька разів є більш алергенними в порівнянні зі смельтою чи полбою.
  3. Атопічна алергія - виражається в сверблячих висипах (кропив'янка), кашлі, нападах бронхіальної астми і т.п. Може проявлятися з народження або після гормональної перебудови організму - в пубертатному періоді, під час вагітності.

Для пацієнтів з целіакію категорично протипоказані все глютеновмісні продукти, для осіб з алергічними проявами рекомендовані розумні обмеження.

Що не так з лактозою?

Одразу хочеться внести ясність в термінологію, адже слова «лактоза» та «лактаза» відрізняються лише однією буквою, а означають принципово різні поняття. Лактозою називають вуглевод, який присутній в молоці і молочних продуктах. Лактаза - це фермент, який виділяється організмом для розщеплення цього дисахариду (лактози).

Непереносимість молочного цукру може бути пов'язана з відсутністю або нестачею в організмі ферментів для перетравлення двох компонентів молока - казеїну та лактози. Казеїн є сильним окислювачем, тому для відновлення кислотно-лужного балансу в шлунку підвищена кислотність нейтралізується за рахунок кальцію, що міститься в молочних продуктах. Таким чином людина не отримує необхідних корисних речовин. Потрапивши до травного тракту, лактоза (молочний цукор) розпадається на галактозу та глюкозу. До виведення галактози пристосований далеко не кожен людський організм, що провокує її відкладення в тканинах.

Серед поширених симптомів:

  1. Загальна слабкість і відчуття втоми.
  2. Нудота, здуття живота, кишкові кольки.
  3. Незначні болі в епігастральній ділянці.

У запущених випадках і при тяжкому ступеню непереносимості можливий ризик появи катаракти, артритів і м'язової дистрофії. Таким чином, лактоза шкідлива тільки для тих людей, у яких спостерігається брак ферменту лактази. Вся проблема в тому, що таких українців на сьогоднішній день стає дедалі більше, а в деяких азіатських країнах дана особливість спостерігається у 80-90% населення.

Здорова альтернатива

Всупереч розхожій думці, список заборонених продуктів для тих, хто страждає непереносимістю глютену, не обмежується декількома «опальними» злаками. До нього входять макарони та спагетті, кетчупи та соуси, ковбасні вироби, котлети, морозиво, цукерки, печиво. Для пацієнтів з непереносимістю лактози сучасна харчова промисловість пропонує кілька альтернатив. Продукти для безлактозної дієти випускаються двох видів:

  • Тваринного походження - натуральні молочні продукти, які пройшли спеціальну обробку.
  • Рослинного походження - делікатеси, виготовлені на основі рослинної сировини.

Окремо виділяють низьколактозну продукцію, яка підійде людям з помірною непереносимістю молочного цукру. До даної категорії належать: органічний сир, вершкове масло, тверді сири тощо.

У нашій таблиці наведені найбільш доступні та корисні замінники продуктів, що містять глютен і лактозу:

Вид продукту

Корисна альтернатива

Випічка з пшеничного, житнього та ячмінного борошна

Випічка з муки амаранту, кунжуту, коноплі, розторопші, насіння гарбуза та льону

Незбиране коров'яче та козяче молоко

«Молоко» з рису, а також з насіння: кунжуту, кедра, мигдалю, сої, конопель, маку, гарбуза

Твердий та кислий сир з коров'ячого молока сир

Сир рослинний з тофу, горіхів і т.п.

Кондитерські вироби з глютеном

Сухофрукти, мед, веганські цукерки та солодощі

Морозиво традиційне

Морозиво з фруктів

Пшеничне та житнє пиво

Виноградне вино, сидр

Крупи: пшенична, манна, вівсяна, булгур, соя

Крупи: гречка, пшоно, амарант, кукурудза, кіноа, рис

Хіт продажу
Амарантова олія органічна
997 грн
Амарантова олія органічна
Амарантова крупа органічна
199 грн
Амарантова крупа органічна
Амарантові пластівці органічні
169 грн
Амарантові пластівці органічні

Наведений список, звичайно ж, не є вичерпним. Він тільки запрошує до пошуку власних рецептів і польоту кулінарної фантазії. До ваших послуг овочі та фрукти, різноманітні види м'яса, бобові, мед. Це справжнє багатство для кожного поціновувача нешкідливих смакот! Головне – прислухатися до свого натхнення та порад дієтолога.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
47 + ? = 50
Введіть число*
Рекомендовані товари
Амарантове борошно органічне
Амарантове борошно органічне
130 грн
Амарантова крупа органічна
Амарантова крупа органічна
199 грн
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

Також радимо почитати
07.04.2020

Збалансований вміст білка та повільних вуглеводів дозволяє створити тривале відчуття ситості.

17.04.2020

Дієтологи наголошують на важливості грамотного вибору вуглеводовмісних продуктів.

09.04.2020

Лікування медом відноситься до одних з найбільш древніх методів народної медицини.

08.11.2018

Ця унікальна рослина ні в чому не поступається, але багато в чому перевершує відому всім пшеницю.