Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Натуральна косметика без сульфатів, краще чи ні?

Кожен вже принаймні раз чув, а то й пробував косметику без сульфатів. Все більше виробників натуральної продукції пропонують користувачам гідну альтернативу косметичним засобам, що містять парабени, сульфати та іншу хімію. І якщо шкода від парабенів неоднозначна та викликає багато суперечок, то сульфати точно не на користь ані шкірі, ані здоров’ю.

Всім прихильникам масштабної пінки, котру утворює шампунь, улюблений гель для душу, чи навіть зубна паста слід розуміти - наявність пінки це наслідок дії сульфатів.

Зрозуміло, що абсолютно кожен не перестане враз користуватися улюбленими засобами, перейшовши на натуральну косметику.

Однак усвідомлення того, що ми наносимо на шкіру і які наслідки це дає, варто мати.

Що таке сульфати та їх різновиди?

Все частіше можна зустріти косметичну продукцію, що не містить сульфатів. Це не обов’язково повністю органічний чи навіть натуральний продукт. Виробники знайшли чимало альтернатив сульфатам, замінюючи їх більш м'якими і менш шкідливими речовинами. Але звідки ця народна не любов?
Сульфати — це хімічні речовини, котрі в сукупності з водою утворюють активну піну. Піна допомагає засобу ефективніше працювати та краще очищати. Найчастіше сульфати можна зустріти саме у шампунях, адже вважається, що якщо шампунь гарно піниться то він краще очищає шкіру голови та самі волосини проникаючи в їх структуру.

Якщо перелічувати косметику в якій здебільшого є сульфати, то це: шампуні, гелі для душу, зубні пасти, пінки для гоління, та інші засоби, що мають властивість пінитися.

Також, сульфати бувають двох видів, точніше позначаються вона на етикетках, двома різними абревіатурами. Детальніше читайте у таблиці.

Абревіатура

Опис

SLS

Лаурилсульфат натрію, що найкраще  піниться і активно очищує. Це доволі агресивна речовина, що може провокувати сильне роздратування шкіри.

SLES

Лауретсульфат натрію менш агресивний та більш ощадливий до шкіри.

Отже, сульфати це поверхнево-активні речовини, котрі додають у косметику, яка покликана очищати. Сульфати допомагають засобам робити це ефективніше, зокрема очищати волосся “до скрипу”. Однак, чим ми відплачуємо за таку чистоту?

Чим шкідливі сульфати?

Шкода від сульфатів науково доведена. Спеціальна комісія Cosmetic Ingredients Review, що досліджує потенційно шкідливі компоненти у складі косметичних засобів, вивчала сульфати кілька разів, довівши, що ці речовини згубно впливають на шкіру. Молекули сульфатів можуть проникати у ліпідний бар’єр шкіри і пошкоджувати його. Робити вразливим і ослаблювати. Як наслідок шкіра втрачає вологу, висушується, лущиться і подразнюється.

Науковці дослідили, що SLS и SLES можуть сильно пошкоджувати шкіру, а якщо знаходитимуться на її поверхні одну добу, то провокують запальні процеси.

Дослідження проводились зокрема із залученням кроликів і щурів. Тваринам тривалий час наносили на шкіру засоби з вмістом сульфатів. У кроликів через деякий час утворилися комедони, а у щурів пошкодилися волосяні фолікули.

Можливо більшість людей і не відчувають впливу сульфатів на власне здоров’я та самопочуття, але такий вплив існує. Ось що роблять SLS и SLES регулярно потрапляючи на нашу шкіру:

  1. Пошкоджується і робиться надто вразливим гідроліпідний шар шкіри. Як наслідок з’являється сухість, роздратування, в довготривалій перспективі знижується імунітет і провокуються алергічні реакції.
  2. Такий вплив відбувається і на волосину. Попри те, що після такого шампуню волосся гарно очищене, воно зазнає сильного пошкодження та обезводнюється.
  3. Сульфати дуже нищівно впливають на слизову очей. Саме тому категорично не рекомендується використовувати такі засоби дітям.
  4. Є думка, що якщо занадто часто користуватися агресивними засобами з високим вмістом сульфатів, то вони будуть накопичуватися на шкірі і можуть спровокувати онкологію. Наразі це науково не підтверджено. Провідні американські лабораторії ще вивчають це питання.

Від сульфатів не лише у косметиці, а й багатьох побутових засобах вже відмовилися у Ізраїлі, багатьох країнах ЄС, Індії. Благо є безліч природних альтернатив, в тому числі й повністю органічних.

Кому категорично протипоказана косметика з сульфатами?

Якщо більшість людей роками можуть користуватися шампунями з вмістом SLS и SLES і не відчувати при цьому дискомфорту, то є категорія користувачів яким слід задуматися над заміною таких засобів на більш натуральні.

В цю категорію входять:

  • Люди з сухою шкірою та тонкими волосками. Ситуація тільки ускладнюватиметься. Лупа, тьмяне та слабке волосся, свербіж — стануть постійними супутниками.
  • Особи, що мають такі проблеми, як псоріаз, екзема. Сульфати викликають почервоніння і навіть мікротріщини.
  • Ті хто часто фарбує волосся, робить хімічні завивки та різноманітні сучасні процедури на кшталт кератину, чи то ботоксу волосся. Шампуні з сульфатами швидко вимивають фарбу і ті активні речовини, якими наситили волосину під час всіх цих процедур.

Якщо комусь здається, що шампуні без сульфатів погано піняться і як наслідок погано вимивають жир і бруд, це велика омана. Є багато відмінних природних ПАР, що чудово очищають та не завдають ніякої шкоди здоров’ю.

Переваги косметики без сульфатів та чим їх зазвичай замінюють?

Сучасні жінки все частіше переходять на безсульфатну косметику. Це не може не тішити, адже окрім догляду за здоров’ям, вони ще й дбають про навколишнє середовище. Сульфати це хімія, котра після кожного застосування потрапляє у стічні води та грунт. У Європі це довший час було болючим питанням, котре зрештою вирішили відмовою від цих речовин.

Крім цього, безсульфатна косметика має наступні переваги:

  • М’яко очищає шкіру та волосся, не пошкоджуючи їх.
  • Така косметика не вимиває дію різноманітних доглядових процедур, масок, олійок котрі ми наносимо на шкіру та волосся бажаючи оздоровити їх і покращити зовнішній вигляд.
  • Зазвичай безсульфатна косметика — це натуральний засіб, що має дуже цінний та корисний склад який є безпечним навіть для новонароджених.

Є декілька нюансів. Так як шкіра і волосся звикають до хімії, в перші кілька тижнів після використання натуральної косметики багатьом може здатися, що якість волосся погіршилась. Воно стало тьмяним та почало швидше забруднюватися. Це всього лиш змиваються залишки сульфатного нальоту. Вже через кілька миттів голови все стане на свої місця і волосся буде випромінювати красу.

Що ж до альтернатив, то в органічних засобах, сульфати замінюють рослинними компонентами отриманими з кокосу, глюкози, мильного горіха, тощо. Якщо такий шампунь погано піниться, просто потримайте волосся хвилину під теплою водою і вже після цього нанесіть засіб. Отримаєте той самий “скрипучий” ефект.

Вирок однозначний! Сульфатам не місце у складі тих засобів, що так чи інакше контактують з нашою шкірою і волоссям. На щастя альтернатив багато і щодня все більше виробників пропонують лінійки SLS free.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
42 + ? = 44
Введіть число*
Інші статті автора
23.08.2023

Найефективніші гідролати для зволоження сухої шкіри.

25.05.2023

Найефективніші гідролати для волосся. Вибираємо найкращі та справжні.

24.05.2023

Як правильно використовувати гідролати з користю для волосся.

Також радимо почитати
27.04.2021

Що таке ланолін, як і для чого його використовують виробники косметики, корисний він чи навпаки шкідливий?

12.04.2021

Від косметики без парабенів не варто чекати миттєвого ефекту. Вона працює на перспективу та допомагає вирішувати, а не маскувати проблеми.

09.04.2020

Гідрофільні масла вважаються одним з косметичних трендів останніх років.

30.08.2021

Чим небезпечний цей інгредієнт в косметиці та чи варто шукати натуральну альтернативу? Розповідаємо ...