Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Натуральна косметика без парабенів

Сьогодні все частіше можна почути про натуральну косметику. Все екологічне ввійшло у тренд, люди хочуть таким чином більше дбати і про власне здоров’я і про навколишнє середовище. Однак, що стосується саме косметики, то які засоби можна назвати натуральними?

Косметологічні бренди по-різному позиціонують себе на ринку. Дехто стверджує, що пропонує органічну продукцію, дехто називає її натуральною, при тому, що у складі максимум два-три натуральних інгредієнта і фігурує відсутність парабенів. Яким насправді вимогам повинна відповідати така косметика? Розповідаємо.

Яку косметику можна вважати натуральною?

Сьогодні існує два основних поняття: органічна та натуральна косметика. Варто розібратися, що це означає.

Органічна косметика — це та, що має у складі інгредієнти 100% рослинного походження. Зазвичай така продукція на 70% складається з води.

Натуральна косметика — це та, яка частково має у своєму складі активні речовини рослинного походження, а ще немає ряду певних компонентів. Серед суворо забороненого:

  • Парабени;
  • Сульфати SLS, SLES;
  • Компоненти тваринного походження;
  • ГМО;
  • Силікон;
  • Різноманітні хімічні ароматизатори та барвники.

Також, до виготовлення натуральної косметики є певні вимоги, котрі встановлюють відповідні міжнародні організації. Серед ключових правил:

  1. У складі має бути не більше 5% компонентів не рослинного походження. Це можуть бути приміром мінерали. Все інше виключно органіка.
  2. Використовувати можна лише інгредієнти затверджені сертифікованими організаціями.
  3. Не можна використовувати речовини, що входять до так званого “чорного списку” (вищезгадані).

На ділі, виготовити дійсно натуральну продукцію дуже складно. Річ у тім, що більшість натуральних масел є біологічно активними. Тобто вони легко окислюються, а відтак швидко псуються. Повністю органічний продукт повинен мати термін придатності не більше кількох днів.

Ще одна проблема — приємна консистенція. Важко з одних лише масел створити приємний за структурою крем, або шампунь, що гарно піниться. Зазвичай натуральними в складі являються лише окремі біологічно активні інгредієнти.

І третя проблема — це приємний запах. Часто його добиваються завдяки ефірним маслам, однак і тут їх міксують із синтетичними.

Ну і чи не найбільшою дилемою залишаються консерванти. Лише без них продукція може називатися 100% органічною, однак повністю відмовитись від консервантів неможливо, виробництво такого продукту економічно недоцільне. Найпопулярнішим хімічним консервантом є парабен, однак проти нього виступають численні наукові дослідження. Саме тому, виробники вирішили шукати альтернативні рішення, і додають до своєї продукції не шкідливі консерванти. Серед найпопулярніших: рослинні екстракти (евкаліпт, ромашка, тим’ян, шалфей тощо). Різноманітні ефірні масла, які можуть подавляти мікробну активність, вітаміни Е, А, С. Рослинний гліцерин, спиртові розчини.

Відтак термін придатності таких засобів суттєво зменшився, однак при належному пакуванні та використанні вони можуть зберігатися кілька місяців. І найголовніше - називатися натуральним продуктом.

Що таке парабени і для чого їх використовують у виробництві косметики?

Все частіше на упаковках з косметикою можна зустріти напис: “Без парабенів”, “Без сульфатів”. То що таке парабени і чому їх так уникають багато споживачів?

Парабени — це хімічні з’єднання, що мають антисептичну дію і виступають консервантом у фармакології, косметології та харчовій промисловості. У складі ліків та косметики парабени запобігають передчасному псуванню продукту. Перші дискусії, щодо шкідливості цих консервантів з’явилися тоді, коли вчені провели дослідження раку молочної залози. В пухлинах була висока кількість парабенів. Один з варіантів — це спровокував дезодорант, котрий використовують для пахв. Детальніші дослідження визначили, що парабени можуть зв’язуватися з жіночим гормоном естрогеном і посилювати його дію. Надмірний вплив гормону на організм провокує рак та порушує репродуктивну функцію.

Зрештою, подальші аналізи все ж не змогли довести токсичність цих компонентів, тому комісія ЕС не заборонила використовувати парабени в виробництві, виключенням стали засоби для дітей віком до трьох років.

Найчастіше парабени можна зустріти у косметиці, яка має тривалий термін дії, або кремоподібну чи рідку структуру. Ось, кілька варіантів таких продуктів:

Назва продукту

Опис

Тональний крем

Така продукція зазвичай має термін придатності більше року і приємну текстуру, що рівно лягає на шкіру

Блиск для губ

Без парабенів його термін придатності був би максимум 2 місяці, а з парабенами сягає мінімум шести.

Туш для вій

Ще один засіб, що практично не виготовляється без додавання цього консерванту.

Що ж, до продукції, котру все частіше можна зустріти у натуральному обліку, то це шампуні, гелі для душу, дезодоранти, креми для обличчя.

В чому перевага косметики без парабенів?

Натуральна косметика має, як суттєві переваги так і деякі недоліки. Почнемо з останніх:

  1. Натуральні компоненти, які використовуються у складі, коштують дорожче дешевих парабенів. Відповідно вартість органічної продукції вища;
  2. Короткий термін придатності. Хоча купуючи для прикладу шампунь, чи органічний гель, ми нічого не втрачаємо, адже вони використовуються швидко.
  3. Алергічні реакції. На жаль, природні консерванти і взагалі натуральні компоненти можуть виступати алергенами, через це декому не підходить така продукція.

Тепер про переваги:

  1. Довготривалий ефект. Якщо косметика з силіконами та парабенами покликана давати миттєвий ефект, то органічний продукт працює на довготривалу перспективу. Здебільшого, натуральні засоби без парабенів не маскують, а лікують проблему. Це в першу чергу стосується антивікових кремів, шампунів проти лупи чи випадіння волосся, тощо.
  2. Органічна продукція виготовляється з інгредієнтів, що є близькими за складом до нашої шкіри. Організм краще це сприймає.
  3. Відсутність хімії, а значить безпечність для здоров’я.

Без сумніву, є чимало косметичних продуктів із не натуральним складом, але таких, що нам імпонують та виступають дуже дієвими. Однак, коли починаєш детальніше вивчати склад деяких засобів, хочеться від них відмовитися. Обираючи натуральний продукт також варто бути обережним. В першу чергу вивчайте склад, адже інколи парабени замінюють іншими, справді токсичними консервантами: бропонол, кватерниум-15, тощо.

А ще, звертайте увагу на упаковку. У випадку з органічною продукцією, тара має бути такою, щоб мінімізувати можливий контакт засобу з повітрям та мікробами.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
13 + ? = 16
Введіть число*
Інші статті автора
23.08.2023

Найефективніші гідролати для зволоження сухої шкіри.

25.05.2023

Найефективніші гідролати для волосся. Вибираємо найкращі та справжні.

24.05.2023

Як правильно використовувати гідролати з користю для волосся.

Також радимо почитати
15.03.2020

Її використовують у виробництві елітної косметики та застосовують в домашніх умовах.

29.04.2021

Якщо шкода від парабенів неоднозначна та викликає багато суперечок, то сульфати точно не на користь ні шкірі, ні волоссю.

27.04.2021

Що таке ланолін, як і для чого його використовують виробники косметики, корисний він чи навпаки шкідливий?

30.08.2021

Чим небезпечний цей інгредієнт в косметиці та чи варто шукати натуральну альтернативу? Розповідаємо ...