Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

М'якоть або насіння гарбуза: де більше користі?

Гарбуз (Cucurbita) належить до однієї з найдавніших культур, які «приручила» людина. До Європи ця рослина потрапила в 16 столітті, проте в Південній Америці її вирощували вже понад 5 тисяч років тому. Спочатку європейці оцінили саме лікувальні властивості гарбуза, а вже значно пізніше - його смакові якості. Стародавні лікарі використовували Cucurbita для виготовлення мазей і відварів, її прикладали до ран і навіть вірили в магічну здатність приваблювати достаток і благополуччя. Серед шанувальників природного оздоровлення часто можна почути дискусії про те, в чому ж більше користі: в гарбузовій м'якоті чи в насінні?

Чим корисна м'якоть гарбуза?

Вміст каротинів в м'якоті гарбуза в чотири рази більший, ніж у свіжій моркві. Потрапляючи в організм, каротини трансформуються у вітамін А. Він не тільки є ефективним для підтримки гостроти зору, але і має виражені антиоксидантні властивості.

Прийом їжі, збагаченої вітаміном С, зміцнить імунітет і дозволить забути про сезонні застуди. Вітаміни групи В благотворно впливають на стан нервової системи, здоров'я шкіри та волосся.

Овоч відомий рекордним вмістом заліза і калію, тому рекомендується при залізодефіцитних анеміях і серцево-судинних захворюваннях.

Пектинові речовини, виявлені в гарбузі у великій кількості, сприяють виведенню з організму токсичних речовин і холестерину.
Відзначається овоч багатим набором вітамінів С, В1, В2, В3, В6, В9, Е, РР та мінералів - калій, кальцій, магній, мідь, залізо, фосфор, кобальт. В тикві є білки і ферменти. Це справжня аптека в мініатюрі!

Корисні властивості

Перераховуючи корисні властивості гарбуза, неможливо не згадати про його використання в косметології. Завдяки наявності вітамінів Е та А шкіра стає більш гладенькою, а дрібні зморшки зникають. Цей простий і смачний продукт знімає набряклість, зміцнює стінки судин і знижує вагу. Народні лікарі застосовують дозрілу м'якоть як жовчогінний і протизапальний засіб, а також – як помічника при закрепах, спазмах сечового міхура і дефіциті молока у годуючих матерів. За інформацією Сеульського науково-дослідного інституту, страви з гарбуза або вживання гарбуза в сирому вигляді запускають в організмі процес регенерації клітин підшлункової залози. Гарбуз - це натуральний афродизіак, який підсилює сексуальне бажання чоловіків.

Користь гарбуза неоціненна для дієтичного харчування. Страви з гарбуза рекомендують включати в раціон для профілактики гострих і хронічних захворювань нирок. Завдяки солям калію, гарбуз має чудову сечогінну дію. Свіжий сік гарбуза добре пити при хронічних запорах, запаленнях сечовивідної системи, нирковій недостатності, геморої і нервових розладах. Гарбуз чудово виводить з організму солі і зайву воду і при цьому не подразнює ниркову тканину.

М'якоть допоможе при:

  • Простудних захворюваннях.
  • Набряках різної етіології.
  • Ожирінні та застої лімфи в тканинах.
  • Запальних захворюваннях сечового і жовчного міхура.
  • Схильності до атеросклерозу, гіпертонічній хворобі.
  • Підвищеній кислотності, запаленні шлунково-кишкового тракту або схильності до закрепів.
  • Інтенсивних навантаженнях на зоровий апарат.
  • Депресивних станах, безсонні, тривожності.
  • Недостатній лактації.
  • Залізодефіцитній анемії.
  • Гнійничкових і алергічних захворюваннях шкіри.
  • Порушеннях обміну речовин, ожирінні.
  • При захворюваннях печінки і нирок.

За словами натуропатів, для лікування краще використовувати продукт, який не піддавався тепловій обробці. Найбільш корисними є плоди з жовтогарячим забарвленням.

Переваги гарбузового насіння

Хімічний склад представлений такими корисними елементами, як: фосфор, магній, цинк, вітаміни С і групи В, органічні кислоти тощо. Насіння Cucurbita містить значну кількість цинку (240 мкг/100 г), завдяки чому входить до трійки лідерів серед овочів за цією ознакою. Вживання всього 30 грамів насіння покриває 70% добової дози цинку, необхідної для нашого організму. Цинк позитивно впливає на стан нігтів і волосся, запобігає розвитку раку шлунково-кишкового тракту, покращує колір обличчя і зміцнює імунітет.

Іншим важливим компонентом є L-аргінін, який присутній тут у великій кількості. Ця речовина разом з цинком приймає активну участь у продукуванні тестостерону і роботі передміхурової залози. Регулярно включаючи до раціону страви з насінням гарбуза, людина забезпечує собі надійний захист від простатиту і зниження еректильної функції. Дана речовина також є ефективною для профілактики серцево-судинних захворювань. Зелена внутрішня оболонка насіння містить кукурбитин - амінокислоту, відому антігельмінтним та антимікробним ефектом. Гарбузове насіння дуже багате ненасиченими жирними кислотами, які славляться своєю здатністю виводити шкідливий холестерин. 

Магній необхідний для росту м'язової маси і нормального функціонування нервової системи. У поєднанні з калієм магній незамінний для здоров'я серцевого м'яза і нормалізації артеріального тиску. Народні знахарі здавна застосовують гарбузове насіння для лікування хвороб печінки, а в наші дні ефективність такого підходу отримала наукове обгрунтування. Збалансований склад мікроелементів (магнію, кальцію, заліза), пектинів і каротиноїдів здійснює потужну гепатопротекторну дію. У натуральній косметології популярні маски і скраби з насіння гарбуза. З їх допомогою можна освітлити і зволожити шкіру, дбайливо очистити від забруднень і комедонів. Цей простий і доступний засіб ефективно справляється з підвищеною жирністю шкіри, лупою та вугровими висипами.

Жменя гарбузового насіння здатна забезпечити половину добової дози магнію, який скорочує ризик раптової зупинки серця, інсультів та інфарктів. Крім того, магній позитивно впливає на здоров'я кісток, зубів, роботу мускулатури, артеріальний тиск і фізичну форму. Як показують дослідження, споживання гарбузового насіння знижує ризик розвитку цукрового діабету на третину. Тому воно дуже корисне для людей з переддіабетом та діабетом 2-го типу. Відомо також, що магній може покращити якість сну, а гарбузове насіння — одне з найкращих джерел цієї речовини. Крім того, насіння містить речовини, які покращують засинання.

Насіння гарбуза є джерелом цінних біологічно активних речовин. У його складі виявлено значну кількість білку (35%), жиру (40-55%), ефірні олії, фітостерин кукурбітол, протиглистову амінокислоту - кукурбітин – 0,5% , фітин, органічні кислоти – саліцилова, яблучна; вітаміни – каротин, каротиноїди, аскорбінову кислоту та вітаміни групи В (В1, В2, РР) – до 0,2%.

Сире гарбузове насіння здавна використовується народною медициною як ефективний протиглистовий засіб. Також встановлено, що сухе та сире насіння гарбуза має
протизапальну, сечогінну та легку послаблюючою дією, покращує лактацію у годувальниць.

Вживання гарбузового насіння запобігає розвитку артриту і остеопорозу, не викликаючи побічних реакцій (чим вигідно відрізняється від дорогих аптечних препаратів).

Насіння допоможе при:

  • Глистних інвазіях.
  • Профілактиці та лікуванні простатиту, сексуальній дисфункції, безплідді у чоловіків.
  • Захворюваннях шкіри - надмірній жирності, вугрових висипах, лущенні.
  • Ламкості нігтів і волосся.
  • Зниженні імунітету.
  • Хронічних захворюваннях печінки.
  • Артриті та остеопорозі.
  • Профілактиці онкологічних захворювань шлунково-кишкового тракту.
  • Надлишку шкідливого холестерину в крові, для попередження атеросклерозу.
  • Захворюваннях сечовивідних шляхів.
  • Покращення стану волосся, нігтів та шкіри.

Особливої уваги заслуговує олія з насіння гарбуза, яка є квінтесенцією всіх корисних властивостей цієї дивної рослини. У наступних матеріалах ми приділимо докладну увагу даному продукту, купити який ви можете в нашому інтернет-магазині.

Гарбузове насіння — джерело клітковини. Клітковина разом із високим вмістом харчових волокон покращує роботу травної системи.
Поліненасичені жирні кислоти, яких дуже багато в насінні, сприятимуть покращенню стану судин, роботи серця.

У каталозі представлений високоефективний натуральний препарат «Гепамар», для відновлення здоров'я печінки. До його складу входять олійні екстракти гарбуза, амаранту та розторопші. Рекомендуємо також звернути увагу на натуральний шрот, який також доступний для замовлення.

Обережно: гарбуз!

Будь-який, навіть найкорисніший продукт, має ряд протипоказань для вживання. За медичною статистикою, гарбуз належить до найбільш гіпоалергенних і «м'яких» рослин. Включати її до раціону можна маленьким дітям і людям похилого віку, вагітним жінкам і пацієнтам з переважною більшістю діагнозів. При цьому деяким все ж слід виявити обережність.

Група ризику

Можливі ускладнення

Запалення шлунково-кишкового тракту

Загострення запалення, кольки

Жовчно-та нирково-кам'яна хвороба

Рух каменів, закупорка протоків

Діабет

Підвищення в крові рівня цукру

Витончення зубної емалі

Неприємні відчуття, руйнування емалі

Гіпоацидний гастрит

Зниження кислотності шлункового соку

Індивідуальна непереносимість

Діарея, алергічні реакції шкіри

Необхідно відзначити, що в багатьох випадках мова йде не про повне скасування, а про дотримання певних правил. Наприклад, при слабкості зубної емалі достатньо після їжі прополоскати рота або почистити зуби. При діабеті рекомендується обмежити дозу і віддавати перевагу менш солодким сортам. При запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту забороняється вживати сирий гарбуз і насіння, проте допустимі страви з термічно обробленої м'якоті.

М'якоть & насіння: хто ж переміг?

Уважним читачам вже зрозуміла відповідь на це запитання. Як бачите, кожен продукт призначений для лікування певних захворювань, тому в даному випадку говорити про конкуренцію не доводиться. Для лікування деяких хвороб можливо вживання як м'якоті, так і насіння. В такому випадку краще віддати перевагу насінню, оскільки концентрація корисних речовин в ньому більше. З іншого боку, насіння є більш грубою для шлунка їжею. У зв'язку з цим дошкільнятам і літнім людям, а також пацієнтам з патологіями шлунково-кишкового тракту більше підійде м'якоть.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
48 + ? = 50
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія насіння гарбуза Знижка
Акція
Олія насіння гарбуза
198 грн 178 грн
Шрот з насіння гарбуза Знижка
Акція
Хіт продажу
Шрот з насіння гарбуза
59 грн 53 грн
Гарбузове борошно
Гарбузове борошно
50 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
06.05.2019

Білка більше, ніж в перепелиних яйцях, а концентрація каротину вища, ніж у моркві.

13.05.2020

Що таке ретинол та чим він відрізняється від бета-каротину.