Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Листя розмарину: роса моря для вашого здоров'я

Назва цієї пікантної рослини перекладається як «роса моря» або «морське дихання». Це пояснює не тільки регіон зростання кущу (Середземноморське узбережжя), але й його яскравий, освіжаючий запах.

Акція
Олія з суцвіть ромашки Знижка
158 грн 142 грн
Олія з суцвіть ромашки
Олія з листя розмарину
168 грн
Олія з листя розмарину
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули Знижка
189 грн 170 грн
Олія з квіток календули

Лікувальні властивості розмарину стали відомі ще древнім римлянам, які носили ароматні вінки для заспокоєння головного болю. Згодом люди відкривали для себе все нові і нові варіанти його застосування - від додавання в страви до використання в косметології та медицині.

У деяких країнах до цих пір вірять в чудодійну силу цієї рослини проти злих духів і невдач. У медицині та кулінарії особливу цінність має листя, яка відрізняється пряним запахом і дещо гіркуватим присмаком.

Чим корисне листя розмарину?

Виражений терапевтичний ефект Rosmarinus пояснюється його унікальним хімічним складом. Тут представлений цілий комплекс вітамінів, мінералів та різноманітних біологічно активних речовин. До складу розмарину лікарського входять:

  1. Мікроелементи - фосфор, калій, марганець, магній, фосфор, натрій, фтор, мідь, цинк, залізо.
  2. Вітаміни - РР, С, А, група В.
  3. Олії ефірні.
  4. Органічні кислоти.
  5. Волокна харчові.

Корисні властивості розмарину пояснюються комплексним впливом на організм. Рослина має болезаспокійливий та імуномодулюючий ефект, активізує метаболізм і оздоровлює печінку. Цей вічнозелений чагарник відомий своїми жовчогінними та сечогінними характеристиками, здатністю знижувати артеріальний тиск, боротися з грибками та вірусами. Препарати також мають протизапальну та спазмолітичну дію.

Препарати розмарину знімають спазми гладенької мускулатури травного тракту, жовчних і сечовивідних шляхів та периферичних кровоносних судин, в результаті чого збільшується виділення сечі, відбувається слабке зниження артеріального тиску, поліпшується відтік жовчі. Розмарин посилює жовчотворну функцію печінки, активізує виділення шлункового соку, виявляє тонізуючу дію. Сприяє збільшенню молока у жінок, які годують груддю. Особливо доречно  приймати при спазмах жовчних і сечовивідних шляхів, спастичному коліті, атонічній диспепсії загальному занепаді сил, фізичній та розумовій перевтомі, серцевих неврозах, порушеннях менструального циклу та при нервових розладах у клімактеричному періоді. Позитивний ефект спостерігається й при безсонні, неврастенії, епілепсії, мігрені, запамороченні, гіпертонії, імпотенції, метеоризмі, астмі, хронічному бронхіті та грипі.

Хімічний склад

Листя розмарину містить до 2,5% ефірної олії, дубильні речовини 5-8%, флавони, холін, алкалоїди (в тому числі розмарицин), нікотинамід, смолисті речовини, віск, нікотинову, урсолову, розмаринову, гліколеву і кавову кислоти та мінеральні речовини (до 10%). У складі ефірної олії є пінени, камфен, цинеол, борнеол, камфора, ментол та інші.

Лікування розмарином

З «роси моря» готують настоянки та спиртові настої, косметологічні маски та мазі, розчини для інгаляцій і полоскання, цілющі ванночки, компреси. Рекомендується застосовувати цю дивовижну рослину при таких захворюваннях і станах:

  • Грибкові і бактеріальні інфекції порожнини рота (гінгівіти, стоматити, пародонтоз).
  • Порушення гормонального фону у чоловіків і жінок.
  • Нервові розлади і психічні захворювання, безсоння.
  • Проблеми з пам'яттю та швидкістю мислення.
  • Порушення кровообігу, підвищена ламкість судин, напади серцевої коліки. Реабілітація після перенесеного інфаркту міокарда.
  • Дисбактеріоз, метеоризм, шлункові спазми та кишкові кольки.
  • Гнійничкові захворювання шкіри, екзема, дерматит, підліткові вугри. Жирна і схильна до запалень шкіра.
  • Зниження сексуального потягу, втома, апатія.

Який би не був хороший і корисний розмарин, протипоказання все ж існують. До групи ризику відносять: пацієнтів з сечокам'яною хворобою та індивідуальною непереносимістю компонентів рослини, хворих на епілепсію та з загостренням шлунково-кишкових захворювань. Рекомендується відмовитися від самолікування вагітним жінкам. Мінімально допустимий вік варіюється від 3 до 7 років, в залежності від стану маленького пацієнта і різновиду фітопродукції.

Цілющі рецепти на кожен день

У наведеній нижче таблиці систематизовано основні способи використання та надано рекомендації щодо їх ефективного застосування. У переважній більшості випадків лікування розмарином добре поєднується з прийомом фармакологічних медикаментів, однак краще все ж порадитися з Вашим лікуючим лікарем.

Лікувальна форма

Спосіб приготування

Корисні властивості

Чай

Чайну ложку подрібненого сухого листя заварити 250-350 мл окропу.

Настоювати 20-30 хвилин, пити в теплому вигляді.

Підвищує імунітет, відновлює сили, нормалізує сон.

Настоянка спиртова для прийому всередину

100 г листя залити 500 мл медичного спирту. Витримати в прохолодному місці 10 днів. Процідити.

Допомагає при серцево-судинних захворюваннях, при застої жовчі.

Відвар для прийому всередину

Залити 250 мл окропу 2 чайні ложки листя розмарину, попередньо їх подрібнивши. Варити 5 хвилин.

Лікування кишкових кольок і серцевих спазмів, підвищення потенції, лікування неврозів.

Настій для полоскання

Змішати по 1 ст. л. сухої шавлії, безсмертника, березових бруньок і розмарину. Покласти в термос, залити 1 л окропу. Настояти 3 години.

Лікування ангін, стоматитів, гінгівітів, пародонтозів.

Відвар для інгаляцій

В 1 л окропу вкинути кілька гілочок 1ч.л. сухого розмарину. Трохи остудити, дихати над парою 10 хв.

При застуді, бронхіті, кашлі

Розмарин в кулінарії

Корисну пряність додають в овочеві салати, перші страви (супи, юшки, борщі), соуси, підливи. Серед овочів найбільш вдалі поєднання виходять з картоплею, капустою, шпинатом, кабачками, баклажанами. У країнах Середземномор'я особливо популярна ця спеція в рецептах сирів, в Америці - як доповнення до м'ясних і рибних делікатесів на грилі.

Розмарин в Україні не входить до списку традиційних національних приправ, але з кожним роком стає все більш популярним. Крім вище перерахованих способів вживання Rosmarinus можна додавати до чаю, коктейлів (алкогольних і молочних) і деяких сортів вин. При приготуванні багатьох делікатесів гілочку розмарину опускають в страву на деякий час, а після цього виймають.

Головне завдання кухаря - отримати м'який і гармонійний післясмак, який тільки підкреслить шарм страви. Наприклад, для овочевого салату на 4 порції досить 5-7 листочків. Вважається, що приправа погано поєднується за смаком з лавровим листом, буряком і помідорами.

Rosmarinus - досить вибаглива до тепла культура, тому вирощувати її можна тільки в регіонах з теплими, м'якими зимами. Деякі укранці пристосувалися розводити цю лікарську рослину в квіткових горщиках, проте даний спосіб має свої нюанси та складності.

Олія з насіння кропу
189 грн
Олія з насіння кропу
Олія з листя розмарину
168 грн
Олія з листя розмарину
Олія насіння чіа
380 грн
Олія насіння чіа

Сьогодні можна недорого купити розмарин в Україні та бути впевненим в його відмінній екологічності. Ще більш простим рішенням є придбання вже готових лікарських форм - настоянок, мазей, органічних олій тощо.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
36 + ? = 46
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія з листя розмарину
Олія з листя розмарину
168 грн
Олія з квіток календули Знижка
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули
189 грн 170 грн
Олія з суцвіть ромашки Знижка
Акція
Олія з суцвіть ромашки
158 грн 142 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
02.04.2020

Ці натуральні олії з успіхом використовуються в косметології, СПА процедурах та медицині.

04.04.2020

Вони можуть використовуватися для чутливої шкіри, для тіла і обличчя, волосся та нігтів.

20.07.2019

Дихати, їсти або пити. А може втирати? В медицині багатьох країн використовується як лікарська сировина.