Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Квіткова вода та гідролат, чи є відмінності?

Останнім часом великої популярності набирає натуральна косметика. На ринку регулярно з’являються нові бренди, які пропонують косметичні продукти з натуральним складом, та мінімальною кількістю компонентів. Проблема лише в тому, що асортимент доглядових продуктів надто великий. Тим хто не сильно цікавиться б’юті сферою, доведеться витратити не одну годину на пошук актуальної інформації, яка пояснить, що являє собою той, чи інший засіб. Ось, наприклад, гідролат і квіткова вода. Чудовий продукт, який має багато корисних властивостей. Але в багатьох постає одне питання: ці дві назви це один засіб, чи два різних? Чим відрізняється гідролат від квіткової води, чи може це слова синоніми? Насправді і так, і ні... Гідролат може називатися квітковою водою, але не кожна квіткова вода це гідролат. В цій статті ми постараємось максимально доступно пояснити, що й до чого, щоб не заплутувати вас ще більше.

Акція
Гідролат "Трояндова вода" Знижка
105 грн 74 грн
Гідролат "Трояндова вода"
Гідролат-мікс "Anti-Age"
99 грн
Гідролат-мікс "Anti-Age"
Акція
Гідролат "Лаванда" Знижка
89 грн 62 грн
Гідролат "Лаванда"

Гідролат і квіткова вода: про схожість та нюанси

Якщо ввести в пошуковику “гідролат” або квіткова вода” гугл може підтягнути одні і ті ж результати. Численні продавці справді називають гідролатом те, що зовсім ним не являється.

  • Гідролат — це продукт, який утворюється в процесі виробництва ефірних олій. Справжній і якісний гідролат виходить виключно в процесі дистиляції пари. Ефірні олії не розчиняються в воді, вони утворюються на поверхні дистиляту і коли він охолоджується, масла просто збирають, як вершки. Та рідина, яка залишається і називається гідролатом.

Тобто, гідролат це конденсована пара, яка пройшла через певну сировину: листки, корінці, квіти, насіння тощо. На виході получається майже прозора вода, ледь каламутна з легким ароматом тієї рослини з якої була отримана витяжка. Якщо гідролат отриманий з якихось квітів, чи пахучих рослин, то його називають квітковою водою. І через це, більшість виробників пішли на хитрий маркетинговий хід, та продають під виглядом гідролату абсолютно не подібні на нього продукти.

  • Квіткова вода — це загальна назва для багатьох продуктів. Дехто готує квіткову воду просто вдома, для цього замочує в дистильованій воді пелюстки на день, чи два. Наприклад, пелюстки троянд, чи акацію. Ну а більшість тих квіткових вод, які продаються в магазинах, це вода змішана з маслами (часто синтетичними), консервантами, емульгаторами, а інколи навіть спиртом.

Тобто, це просто пахуча рідина, яка не має жодних корисних компонентів у складі, і є більше аналогом парфумів, ніж доглядовим засобом, яким являється справжній гідролат. В цьому й основна різниця між цими двома поняттями. Далі ми поговоримо, виключно про справжній гідролат, способи його виробництва, властивості і найпопулярніші різновиди.

Способи виготовлення гідролату

Спосіб виготовлення один — дистиляція паром, але різні виробники по різному організовують й цей процес. Є три варіації:

  1. Дистиляція паром при низьких температурах. Найкращий продукт отримують саме цим способом. Щоправда, це дуже довгий процес, який триває до 8 годин, але він дозволяє отримати й зберегти всі корисні компоненти, які містить в собі рослина.
  2. Дистиляція при високих температурах. Ця технологія поширена, адже потребує значно менше часу, а відповідно витрат для виготовлення продукту. Однак, при високих температурах, частина компонентів знищуються.
  3. Гідродистиляція. Це спосіб, який за бажанням можна повторити вдома. Процес дечим нагадує варіння самогону. Сировину поміщають у воду, настоюють, а потім довго варять, збираючи конденсат, який випаровується в процесі. Цей конденсат і є гідролатом.

З цих всіх технологій найкращою вважається перша.

Яку користь має натуральний гідролат?

Натуральний гідролат це корисний засіб, який має дуже м’яку та оздоровчу дію. Він має широку сферу застосування: доглядову, лікувальну. Гідролати можна приймати внутрішньо, закапувати ніс при нежиті, чи в очі при кон'юнктивіті. Додавати до косметичних засобів, протирати уражені ділянки шкіри, наприклад, з опіками, чи висипаннями. Продукт підходить для догляду за немовлятами.

Ось, як найчастіше використовують гідролати:

  • замість тоніка для зволоження та тонізації шкіри;
  • замість парфумів, особливо в спекотну пору, коли хочеться пахнути свіжо і ненав’язливо;
  • для догляду за порожниною рота: при стоматиті, пародонтиті тощо;
  • для догляду за шкірою і волоссям. Ефект залежить від рослини з якої отримано гідролат. Ромашка відмінний антисептик та допомагає при висипаннях, лаванда підсушує та зменшує пори, розмарин попереджає випадання волосся і так далі. Гідролат додають до шампунів, крему, чи наносять на обличчя в чистому вигляді;
  • для лікування опіків, ран, гнійників, та інших дерматологічних проблем;
  • як засіб для інгаляцій при хворобах дихальної системи (лише після консультації з лікарем).

Все це можна робити суворо за умови, що ви придбали натуральний гідролат без будь-яких домішок, а не ароматизовану воду, в якій може бути навіть спирт.

Найпопулярніші гідролати та їхні властивості

Різновидів продукту є багато, приблизно стільки ж, скільки й ефірних олій. І кожен має свої унікальні переваги. Про найпопулярніші продукти і їх властивості дивіться у таблиці.

Вид продукту

Властивості

Трояндовий гідролат

Це чи не єдиний гідролат, який купують заради неповторного запаху. Щоправда, крім шикарного аромату, троянда чудово зволожує, та має бактерицидні властивості

Лаванда

Підходить для догляду за жирною шкірою, а також для інтимної гігієни. Має легкий заспокійливий ефект

Ромашка

Знезаражує, відбілює шкіру, підсушує висипання та знімає почервоніння. Підходить для сухої шкіри

Розмарин

Підсушує жирну шкіру, нормалізує роботу сальних залоз, підходить для догляду за волоссям, адже зміцнює волосяну цибулину

Шавлій

Додає неймовірного блиску волоссю та зміцнює його. Використовується для лікування вугрових висипань

Ісопний гідролат

Має яскравий протиалергічний ефект. Допомагає позбутися від алергічних висипань, помічний при дерматитах та екземі

М’ята

Показує гарні результати при куперозі, тонізує шкіру, вирівнює тон. 

Як відрізнити якісний продукт від підробки?

Сучасні виробники все рідше пропонують дійсно якісний продукт, через те, що на його виробництво витрачається надто багато часу і потужностей. Простіше підсунути фальсифікат, або в крайньому разі квіткову воду з купою домішок у складі. Інколи розпізнати підробку важко, однак щоб звести до мінімуму всі ризики слід акцентувати свою увагу на наступному:

  1. Пакування. Бажано темна тара, скло або пластик, з кришкою, яка має кільце.
  2. Склад. Ніяких домішок на кшталт сорбату калію, консервантів тощо. Гідролат отриманий шляхом гідродистиляції може мати в складі трішки спирту, це не критично, але сильно обмежує варіанти його застосування.
  3. Колір. Справжній гідролат не має яскравого кольору. Це може бути ледь каламутна вода з білим або жовтим відтінком.
  4. Концентрація. В якісному продукті концентрація корисних елементів максимум 1%. Більше неможливо отримати навіть при дуже довгій дистиляції.
  5. Кислотність (рН). Важливий показник, на який треба звертати увагу. Нормальний рН варіюється в межах 2,9-7,0.

Підсумовуючи

Акція
Гідролат "Яблуко" Знижка
78 грн 55 грн
Гідролат "Яблуко"
Акція
Гідролат "Шипшина" Знижка
79 грн 55 грн
Гідролат "Шипшина"
Гідролат "М'ята"
89 грн
Гідролат "М'ята"

Зауважимо, що не всі гідролати можна назвати квітковою водою, адже ті що отримують з кедра, чи, наприклад, ялівцю — точно не “квіткові”, хоча інколи їх так “за компанію” називають.

Гідролат — це чудовий засіб! Делікатний, ефективний, і такий, що не викликає ніяких побічних реакцій. Натуральний гідролат немає протипоказань і жодних застережень. Єдина проблема в тому, що такий продукт трапляється все рідше. А от його численні аналоги подібною безпечністю, а тим паче для маленьких дітей, не славляться.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
17 + ? = 26
Введіть число*
Рекомендовані товари
Гідролат "Трояндова вода" Знижка
Акція
Гідролат "Трояндова вода"
105 грн 74 грн
Гідролат "Троянда" Знижка
Акція
Хіт продажу
Гідролат "Троянда"
109 грн 76 грн
Інші статті автора
23.08.2023

Найефективніші гідролати для зволоження сухої шкіри.

25.05.2023

Найефективніші гідролати для волосся. Вибираємо найкращі та справжні.

24.05.2023

Як правильно використовувати гідролати з користю для волосся.

Також радимо почитати
07.02.2022

Чи дійсно гідролат з одним-двома компонентами у складі може бути ефективним? Давайте розбиратися.