Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Косметика без мінеральних масел: це круто?

Виробники косметики вже роками додають до своєї продукції різноманітні сумнівні інгредієнти, що регулярно бракуються експертами із здорового способу життя. Найбільшим лихом вважаються парабени, сульфати, силікон та мінеральні масла. І якщо перші три позиції не викликають жодних суперечок, то от навколо мінеральних масел не вщухають дискусії.

Одні вважають це жахливою отрутою для шкіри, інші ж не бачать в цьому нічого поганого. Є й такі, що в силу власної не обізнаності вважають мінеральне масло чимось корисним та екологічно чистим, відштовхуючись від слова “мінеральне”. Тим не менш, в продажі все частіше з’являється продукція “без мінеральних олій”, і вона користується досить великою популярністю.

Що це означає? Чим небезпечний цей інгредієнт та чи варто шукати натуральну альтернативу? Розповідаємо.

Що таке мінеральні масла в косметиці та їх види?

Мінеральне масло — це субстанція, що не має запаху та отримується шляхом переробки нафти. Воно буває технічне і не технічне. Технічні олії використовують у різноманітних галузях промисловості на кшталт автомобілебудування. А от не технічне у виробництві косметики. Продукт не технічного призначення проходить кілька етапів очищення, тож в принципі вважається безпечним для здоров’я, однак численні наукові дослідження знову і знову знаходять нові негативні риси такого інгредієнту.

На даний момент мінеральні олії в чорному списку для тих хто займається виробництвом натуральної і органічної продукції. Для всіх інших засобів воно продовжує активно додаватися. В країнах ЄС та США немає прямої заборони на використання цього компоненту.

Але чому тоді є так багато противників продукту? Про негативний ефект на шкіру і здоров’я розповімо далі у тексті, а зараз озвучимо основні факти, котрі вже самі по собі викликають негативні емоції. По-перше, це продукт, що отримують з нафти. По-друге, підприємства на котрому він виготовляється надто нищівно відображаються на екології. По-третє, існує маса натуральних альтернатив, котрі є екологічно чистими та набагато кориснішими ніж мінеральна олія, що знецінює її ще більше.

Існує кілька видів “косметичних” мінеральних масел: концентровані, рідкі, тверді. Детальніше читайте у таблиці.

Вид

Короткий опис

Парафін

Це віск твердої консистенції отриманий з нафти, та такий, що слугує основою для вазеліну

Церезин

Також має воскову консистенцію та часто зустрічається у складі помад, кремів

Петролатум

Це масло, що має рідку або кремоподібну консистенцію. Використовується і в складі декоративної косметики і в фармакології

Ізопарафін

Часто використовується при виробництві мила, гелів для гоління, тощо

Мікрокристалічний віск

За консистенцію це як віск, однак має кристалічну структуру. Часто використовується при виробництві туші, олівців для брів, тощо

Для чого їх додають до косметики та який ефект вони чинять?

То для чого цей інгредієнт додають у косметику? Дехто помилково вважає, що він є чудовим зволожувачем. Однак це не правда. Мінеральні масла покликані утримувати вологу в шкірі але ніяк не насичувати її нею. Олія створює на шкірі невидиму плівку, котру можна навіть відчути на дотик. Так званий ефект “шовковиста шкіра”. Ця плівка не пропускає вологу втримуючи її у дермі.

Але це лише за умови, що шкіра має цю вологу, що вона гарно зволожена в протилежному випадку вода не лише не зможе вийти, а й поступити всередину і дерма пересушується ще більше.

Зрештою, чому виробники косметики додають цей інгредієнт до своїх засобів? Це дешева сировина, що допомагає надати продукції наступних властивостей:

  • Креми з мінеральними маслами не стягують шкіру і гарно наносяться;
  • Роблять засоби більш жирними і “слизькими”, що добре коли мова про масаж;
  • Роблять косметику водостійкою;
  • Допомагають захищати шкіру від впливу сонячного проміння;
  • Зрештою допомагають утримати вологу в шкірі, якщо вона там є...

Жодних корисних властивостей на кшталт живлення чи насичення дерми, такий продукт немає. У його складі не присутні вітаміни чи інші корисні компоненти.

Чим шкідливі мінеральні масла

Навколо мінеральних масел є чимало спірних нюансів. Є й маса міфів, що така олія провокує онкологію, однак це не підтверджений аргумент. Ми ж опишемо лише перевірені факти, що точно є правдивими:

  1. Плівка яку утворює мінеральне масло має “дві сторони медалі”. З одного боку вона дійсно дозволяє волозі довше втриматись в шкірі. Але з іншого — вона сповільнює регенерацію клітин. Шкіра не отримує сигнал про те, що потребує поповнення вологи і відновлення. Це живий орган який мінеральні масла певним чином дезінформують і провокують збій важливих природних процесів.
  2. Воно є комедогенним продуктом. Тобто таким, що забиває пори. Цей факт багато разів викликав суперечки, однак науковці зійшлися на тому, що людям з жирною шкірою варто відмовитися від продукції з мінеральними маслами.
  3. При надмірному користуванні провокується пітничка. Цей пункт є наслідком другого.
  4. Таку косметику не можна використовувати тим, хто активно займається спортом, часто та багато потіє, або ж має підвищену температуру тіла.
  5. Саме по собі мінеральне масло є абсолютною “пустишкою”. В його складі немає нічого такого, що може дати корисний ефект шкірі чи волоссю, тож якщо ви обираєте подібний продукт обов’язково вчитайтесь чи є у складі додаткові поживні елементи.
  6. Ефект лише на момент нанесення. Як тільки ви змиваєте крем із шкіри вся шовковистість вмить зникає. Звідси постає питання, для чого взагалі витрачати кошти на продукт, що ніяк не взаємодіє зі шкірою, якщо є чудові натуральні альтернативи, котрі мають ряд цінних властивостей.

Є звісно ж виключення з ситуацій, коли мінеральні масла можуть бути корисними. Серед таких випадків:

  • Відновлення після салонного пілінгу. Шкіра надзвичайно вразлива і саме ця штучна плівка може допомогти їй у цей важкий для неї момент.
  • Тим в кого надзвичайно суха шкіра, однак лише в період загострення.
  • Людям, що мають атопічний дерматит чи псоріаз. Така шкіра важко відновлюється самостійно, тож крем з мінеральним маслом та додатковими корисними інгредієнтами може полегшити ситуацію.

Зрештою це такі собі “разові акції” котрі не варто проводити надто часто. Навіть злісні прихильники цих продуктів нафтопереробки погодяться, що на регулярній основі їх використовувати не можна.

В чому переваги косметики без мінеральних масел?

Як зазначалося вище, альтернатив є багато. Виробники натуральної косметики зазвичай використовують наступне:

Ланолін. Це віск тваринного походження, що отримують з шерсті овець. Має багато цінних властивостей і утворює ту ж плівку.

  • Тверді рослинні олії: Ши, олія какао, мангова та інші схожі.
  • Сквален. Інгредієнт, що виробляється в організмі до 25 років та відповідає, в тому числі й за зволоження шкіри. Є дуже цінним компонентом, який забачивши у складі косметичної продукції, точно треба брати.
  • Натуральний віск: бджолиний, квітковий, тощо.

Всі ці продукти мають незаперечну перевагу над мінеральними оліями, адже крім захисту шкіри від втрати вологи вони ще й насичують її вітамінами, антиоксидантами, амінокислотами та іншими корисними елементами.

Отже, підсумовуючи все вищесказане. Мінеральні олії справді спірний компонент, котрий начебто й не є “смертельним”, однак і користі від нього майже ніякої. При виборі помади, туші для вій, та інших схожих засобів наявність чи відсутність мінеральних олій не є надто суттєвою.

А от доглядову косметику, як креми, лосьйони чи маски для обличчя краще обирати з натуральними інгредієнтами. Багато користі, накопичувальний довготривалий ефект, та відсутність протипоказань - тобто все те, чого не мають нафтопродукти.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
25 + ? = 30
Введіть число*
Інші статті автора
23.08.2023

Найефективніші гідролати для зволоження сухої шкіри.

25.05.2023

Найефективніші гідролати для волосся. Вибираємо найкращі та справжні.

24.05.2023

Як правильно використовувати гідролати з користю для волосся.

Також радимо почитати
12.04.2021

Від косметики без парабенів не варто чекати миттєвого ефекту. Вона працює на перспективу та допомагає вирішувати, а не маскувати проблеми.

29.04.2021

Якщо шкода від парабенів неоднозначна та викликає багато суперечок, то сульфати точно не на користь ні шкірі, ні волоссю.

27.04.2021

Що таке ланолін, як і для чого його використовують виробники косметики, корисний він чи навпаки шкідливий?

17.03.2020

Що відомо про природний антиоксидант, імуностимулятор та генератор кисню.