Коротко про вітамін А: що це і для чого потрібен
Для гарного самопочуття та міцного здоров’я, потрібно слідкувати за регулярним надходженням вітамінів в організм. Одним з таких є вітамін А, дефіцит котрого тягне за собою чимало проблем.
Що відомо про вітамін А
Він був відкритим одним із перших, саме тому позначається першою літерою абетки. Це жиророзчинний вітамін, що існує у двох формах:
- Вітамін А (ретинол), який можна отримати вживаючи їжу тваринного походження;
- Провітамін (бета-каротин), що потрапляє в організм з продуктами рослинного походження. Каротин потрапляючи в людський організм перетворюється на вітамін А.
Наявність нормальної кількості ретинолу необхідно для здорових і красивих зубів, шкіри, волосся. При дефіциті вітаміну А організм не здатний нормально протистояти вірусним інфекціям, може погіршуватися зір, особливо нічний.
Також, вітамін входить в десятку найпотужніших антиоксидантів. Його рекомендують включати в комплексне лікування багатьох захворювань. Вживати цей вітамін можна в аптечному вигляді, часто його змішують з вітаміном Е, адже це сприяє кращому засвоєнню. Поповнювати ним організм можна й через певні продукти харчування.
Кращі джерела
Ретинол можна отримати вживаючи продукти тваринного походження, а саме:
- Риб’ячий жир;
- Риба;
- Яйця;
- Молочні продукти;
- Печінка.
Ретинол вкрай важливий для нормального розвитку багатьох важливих процесів, що відбуваються в людському організмі. Також, саме ретинол виступає потужним антиоксидантом. Варто зауважити, що чим більше жиру в вищезгаданих продуктах, тим більше в них вітаміну А.
Для тих, хто надає перевагу їжі рослинного походження, добову дозу β-каротину можна отримати вживаючи:
- Овочі і фрукти червоного або жовтого кольору;
- Зелень;
- Бобові;
- Кабачки, брокколі, гарбуз у вигляді каші;
- Деякі рослинні олії;
- Різноманітні натуральні трави, котрі можна додавати в їжу у якості приправ.
Бета-каротин має дещо нижчу активність порівняно з ретинолом, однак він є не менш важливим і також виконує антиоксидантну функцію, а ще вітамінну і регуляторну.
Варто зауважити, що продукти тваринного й рослинного походження після термічної обробки можуть втрачати до 40% ретинолу, чи то β-каротину. Також, всі ці продукти значно втрачають вітамін А якщо довго перебувають під відкритим сонячним промінням.
Роль в організмі
Регулярне вживання достатньої кількості вітаміну А вкрай необхідне людині в незалежності від її віку. Опишемо кілька основних його ефектів:
- зміцнює імунну систему, відновлює слизові оболонки, захищає від інфекцій, що можуть розвиватися у дихальних і сечових шляхах;
- чудово покращує зір;
- гарно лікує проблеми зі шкірою, показаний при псоріазі, висипаннях;
- має відновлювальну дію, стимулює виробництво колагену;
- обов’язковий при проблемах з кишківником (виразки, коліти);
- показаний вагітним для нормального розвитку плоду;
- необхідний для росту нових клітин, він є невід’ємною частиною здорових кісток, зубів, нігтів;
- досліджена ефективність ретинолу в профілактиці появи новоутворень;
- має хороший вплив на серце і судини, та підвищує вміст у крові “корисного” холестерину.
Рекомендації перед вживанням добавок
Добова доза вітаміну А залежить від віку людини та розраховується індивідуально. Важливо вживати вітамін А збалансовано, адже шкідливим є як його дефіцит та і надлишок.
- Дефіцит вітаміну А супроводжується погіршенням зору, сухою шкірою, ламкими нігтями, слабкою опірністю організму до інфекцій.
- Про надлишок ретинолу сигналізують такі симптоми, як нудота, рвота, діарея, запаморочення.
Перш ніж додати до свого раціону додаткове джерело вітаміну А, особливо у аптечному вигляді, рекомендується проконсультуватися з лікарем.
Користь "омег" для людського організму була відкрита в середині 20 століття, але навіть сьогодні далеко не всі з нас знають про неї.