Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Колаген: білок молодості не тільки для шкіри

Колагеном називають ниткоподібний білок, відповідальний за гладкість і пружність шкіри. Це один з основних компонентів білкової сполучної тканини, що виробляється у дермальному шарі шкіри. Зараз про користь колагену говорять дуже багато, називаючи головною панацеєю від зморшок. Його можна знайти у вигляді порошку, капсул або харчових добавок.

В азіатських країнах, наприклад, питний колаген можна купити в звичайному супермаркеті. Але, між тим, одним людям вживання колагену приносить очевидну користь, покращуючи стан шкіри, інші ж, навпаки, не виявляють якогось ефекту. Так чи треба його вживати всім без розбору? Спробуємо розібратися.

Що таке колаген

Даний протеїн – головна будівельна одиниця шкіри, від кількості якого залежить міцність хрящів і кісток, загальний стан шкіри, волосся, нігтів. Ще він утворює стінки артерій, вен і капілярів.

З кожним роком цілісність колагенових волокон знижується, із-за чого шкіра стає в'ялою, зморшкуватою, втрачається її еластичність, волосся починає посилено випадати, а нігті відшаровуватися. Колаген перетравлюється, розпадаючись на певні амінокислоти, що в подальшому надходять в різні частини організму. Коли колагену, який виробляється природним шляхом недостатньо, його починають отримувати ззовні, вживаючи харчові добавки з колагеном, завдяки чому:

  • кістки і суглоби залишаються здоровими;
  • шкіра тонізується;
  • поліпшується кровообіг;
  • знижується ризик виникнення діабету ІІ типу;
  • нормалізується травлення;
  • прискорюється метаболізм;
  • відновлюється гормональний фон;
  • поліпшується якість сну.

Види за походженням

Вид

Джерело

Тваринний

Отримують шляхом виварювання кісток, хрящів, суглобів і шкіри птиці та великої рогатої худоби

Морський (рибний)

Кістки і шкіра риб

Зустрічається у продажу так званий вегетаріанський колаген, але це не більше, ніж вигадка досвідчених маркетологів, оскільки рослини не генерують цей компонент, а агар-агар, який отримують з морських водоростей, на вироблення природного колагену ніяк не впливає.

Типи колагену

Існує кілька видів колагену, кожний з який виконує певні функції. Найбільш поширеними є білок I і III типу, що «працює» зі шкірою. Він не тільки стимулює відновлення шкіри, допомагаючи швидше загоюватися ранам, ссаднам, іншим пошкодженням покриву, але й робить її еластичною, прибирає дрібні зморшки, запобігає передчасній появі ознак старіння.

Як впливає на шкіру

Колаген складає 70% білків тканини шкіри, зберігає тургор (пружність) шкіри і її здатність до «пружної деформації» (іншими словами можливість відновлюватися після видимих змін під навантаженням – безсонної ночі, надто жорсткою подушки, «гусячих лапок»). Також відзначається стабілізація овалу обличчя (шкіра не «просідає») і регуляція водно-ліпідного балансу, що захищає покрив від пересихання.

На зниження концентрації природного колагену впливає ряд факторів: екологія, неправильне харчування (особливо захоплення фаст-фудом), нестача в раціоні продуктів, багатих залізом, цинком, міддю, вітаміном С, куріння, недостатня кількість сну, надмірне вплив ультрафіолету, стреси.

Його склад схожий з більшістю амінокислот (пролін, гідроксипролін, аргінін, треонін), і в разі дефіциту якоїсь іншої амінокислоти, клітини не виробляють потрібну кількість колагену. Доводиться скористатися «сторонньою» допомогою – синтетичними аналогами колагену.

В яких формах випускається

Колагенові добавки можуть бути представлені в різних формах:

  • порошок гідролізату колагену – швидко засвоюється організмом, добре розчиняється у воді, соку, чаю;
  • капсули – той же порошок, вкритий желатиновою оболонкою – добре засвоюється організмом, зручний у використанні;
  • питний – як правильно додатково його склад доповнено вітамінами і мікроелементами, добре засвоюється, істотний недолік – висока вартість і незручність зберігання;
  • у формі желатину – погано засвоюється, може загущати кров;
  • жувальний – випускається у формі мармеладок, але по факту містить мало колагену;
  • крем – самий суперечливий продукт, оскільки живить лише поверхню шкіри, не проникаючи в глибокі шари.

Питний колаген треба вживати правильно. Оптимальний час для прийому – натщесерце за 30 хвилин до їжі або перед сном, але не раніше, ніж через 2 години після останнього прийому їжі. Таким чином, вдається добитися правильного співвідношення амінокислот, що надходять в організм. Не варто розводити порошок в занадто гарячій рідини. І використовувати для цієї мети напої, у складі яких є білок – м'ясний бульйон, кисломолочні продукти, цукрові, сольові і медові розчини. Посилює дію колагену вітамін С.

Протипоказання

  1. Індивідуальна непереносимість;
  2. Алергія на морепродукти;
  3. Період загострення інфекційних захворювань;
  4. Аутоімунні захворювання і проблеми з ШКТ;
  5. З обережністю вагітним жінкам, щоб не спровокувати напад алергії.

Порушення рекомендованої добової норми колагену (5000 мг) може спровокувати ряд побічних ефектів - харчові розлади, діарея, блювота, дуже рідко викликає перебої в роботі серця.

Колаген – білок, здатний створювати так званий внутрішньоклітинний матрикс і підвищувати міцність і еластичність сполучної тканини. Після 25 років його природне вироблення знижується, і рекомендовано вживання синтетичних аналогів - питного, порошкового колагену, капсул, косметичних засобів, у складі яких є даний компонент.

Поліпшуючи стан шкіри зсередини, можна не турбуватися про ранні зморшки, надмірну сухість, целюліт, міцність кісток, рухливість суглобів. Але, при виборі колагену варто орієнтуватися на його тип, кожен з яких чинить певну локальну дію.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
14 + ? = 21
Введіть число*
Інші статті автора
23.08.2023

Найефективніші гідролати для зволоження сухої шкіри.

25.05.2023

Найефективніші гідролати для волосся. Вибираємо найкращі та справжні.

24.05.2023

Як правильно використовувати гідролати з користю для волосся.

Також радимо почитати
01.05.2021

Якщо в описі продукту зазначено гідролізат колагену або пептиди колагену, їм варто зацікавитися.

20.08.2020

Краса та молодість багато в чому залежать від достатньої присутності в тканинах колагену.

22.04.2020

У перекладі з давньогрецької протеїн означає унікальний, перший або єдиний.