Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Кокосова олія: користь чи непорозуміння?

Ще кілька років тому кокосова олія вважалася не тільки суперфудом, але і супер продуктом для підтримки краси тіла. Зараз же полеміка з приводу корисності даного продукту не припиняється. Хтось, як і раніше, продовжує готувати на ньому улюблені страви.

Конопляний протеїн з кокосом
223 грн
Конопляний протеїн з кокосом
Конопляна олія
240 грн
Конопляна олія
Акція
Хіт продажу
Амарантова олія органічна Знижка
997 грн 897 грн
Амарантова олія органічна

Інші бачать в кокосовому маслі лютий канцероген, який здатний отруювати організм і шкодити здоров'ю. Так чия ж думку правильніша? І взагалі, як правильно використовувати цей продукт для того, щоб не нашкодити організму?

Цікаві факти про кокос та його склад

  1. Кокосова вода і молоко – рідини з різним складом;
  2. Склад кокосової води практично повністю збігається зі складом плазми крові;
  3. Олія, отримана з м'якоті кокоса, за поживністю схожа з
    материнським молоком;
  4. В Азії кокосове молоко – обов'язковий елемент дитячого харчування;
  5. Вода, що знаходиться всередині неушкодженого кокоса, абсолютно стерильна і нагадує фізрозчин;
  6. Близько 50% жирних кислот в олії припадає на лауринову. Основне її застосування сьогодні - виробництво мила, косметики для шкіри та волосся;
  7. Койра, або «волосся» з кокосу, використовується для плетіння канатів;
  8. Масло отримують не тільки пресуванням, а й шляхом виварювання з м'якоті.

У кокосі містяться вітаміни груп А, В (В-1, 2, 5, 6), Е, К, С. Мінеральний склад цікавий такими елементами як калій, кальцій, магній, натрій, залізо і цинк. Жирні кислоти:

  • міристинова;
  • лауринова;
  • олеїнова;
  • пальмитоїнова;
  • каприлова;
  • ліноленова;
  • арахідонова.

Про користь та шкоду

Регулярне, проте головне дозоване вживання кокосової олії добре позначиться на стані шкіри і волосся, сприятиме підвищенню імунітету, притупляє відчуття голоду і допомагає боротися із зайвою вагою, покращує кровообіг, нейтралізує «поганий» холестерин. Також даний продукт стане хорошою профілактикою серцево-судинних захворювань і хвороби Альцгеймера.

Оскільки кокосову олію використовують в кулінарії, і при виробництві підвищують температуру її плавлення, напівфабрикат піддається процесу гідрування, в результаті чого частина корисних масел перетворюється на шкідливі транс-жири. Також масло може викликати алергічну реакцію у вигляді почервоніння, висипу або свербежу, тому перед використанням обов'язково потрібно нанести його на шкіру і перевірити можливість негативної реакції.

Застосування олії в домашній косметиці

Вона є справжнім помічником у догляді за шкірою, волоссям і нігтями. Усуває подразнення, лущення шкіри, чудово її живить, навіть ніжні ділянки під очима і губи. Важливо зазначити, що дівчатам з дуже світлою шкірою не рекомендується використання чистого продукту – краще розбавити трохи кокосового масла лосьйоном або кремом. Олія виручить на пляжі, якщо під рукою немає сонцезахисного засобу.

Багато бюті-експертів радять використовувати її в якості основи антицелюлітного скрабу. Для цієї мети в рівних пропорціях змішують масло, мелену каву і морську сіль (для чутливої шкіри сіль замінюють кокосовою стружкою).

Використання в кулінарії

Як вже було зазначено раніше, в кокосовій олії міститься безліч насичених жирів. При вживанні її в їжу потрібно максимально зменшити кількість наявних в раціоні інших жирів, інакше «додатково» до найсмачнішої страви Ви отримаєте холецистит чи виразку. Кількість продукту, якій вживається у їжу, повинна бути суворо дозованою. Пам'ятайте, що кокосова олія лише наситить ваш організм корисними жирами, однак не спалює їх.

Готувати на кокосовому маслі можна, але тільки обережно, не перевищуючи допустиму температуру нагріву (170 С). Для фритюру воно, звісно ж, не підійде. Для кулінарних експериментів краще вибирати олію холодного віджиму (virgin).

Кокосову олію часто додають в тісто, використовують в якості заправки для овочевих салатів – як не дивно, але огірки і помідори, вирощені в Україні, добре поєднуються з азіатським продуктом. Також цікаво «звучить» в поєднанні з морепродуктами – кокосове масло буде надавати їм тонку екзотичну нотку. Ну і не можна не згадати про фруктові і ягідні смузі, приговленні з додаванням олії – це дуже смачно! Прихильники здорового способу життя також ароматизують кокосовим маслом каші або відварені крупи, і «умаслюють» ним густі супи-пюре.

Що робити, якщо дуже хочеться?

Оскільки це частіше імпортний продукт, важливо знати, як правильно його вибрати.

  • По-перше, варто звернути увагу на упаковку. Найбільш правильним варіантом тари стане скляна пляшка з широким горлечком. Пластик не призначений для тривалого зберігання. Багато виробники економлять, але, при цьому «насичують» масу, що знаходиться всередині, лариуриновою кислотою, яка потрапляє в неї разом з матеріалом, що розкладається.
  • По-друге, подивіться, що написано на етикетці. Побачивши напис «Expeller-Pressed» відкладіть його вбік – таке масло піддавалося термічній обробці і втратило частину своїх корисних властивостей. По-третє, понюхайте масло. Хороший, якісних продукт не повинен мати різких сторонніх запахів (найчастіше на «пальонку» вказує запах смажених горіхів). Аромат якісного масла тонкий, солодкуватий. Також оцініть твердість маси. Якісне кокосове масло починає танути при температурі вище 25 градусів. Простий експеримент – в руці чайна ложка масла тане приблизно за 15 секунд.

Кокосове масло – продукт досить суперечливий. Його «критикують» за токсичність та небезпечні канцерогени, що виділяються при нагріванні. Але, при цьому, багато хто просто нехтує правилами вибору.

Конопляний протеїн з кокосом
223 грн
Конопляний протеїн з кокосом
Конопляна олія
240 грн
Конопляна олія
Акція
Хіт продажу
Амарантова олія органічна Знижка
997 грн 897 грн
Амарантова олія органічна

Дійсно якісний продукт, що не піддавався термічній обробці (як говорять фахівці «virgin» або незайманий), не тільки подарує особливий смак звичним стравам, але й стане справжнім помічником в красі. Адже не дарма ефект після його використання порівнюють з сеансом у хорошого косметолога.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
45 + ? = 47
Введіть число*
Рекомендовані товари
Амарантова олія органічна Знижка
Акція
Хіт продажу
Амарантова олія органічна
997 грн 897 грн
Конопляна олія
Конопляна олія
240 грн
Конопляний протеїн з кокосом
Конопляний протеїн з кокосом
223 грн
Інші статті автора
23.08.2023

Найефективніші гідролати для зволоження сухої шкіри.

25.05.2023

Найефективніші гідролати для волосся. Вибираємо найкращі та справжні.

24.05.2023

Як правильно використовувати гідролати з користю для волосся.

Також радимо почитати
24.03.2020

Прості та надійні олії для догляду за волоссям.

02.04.2020

Ці натуральні олії з успіхом використовуються в косметології, СПА процедурах та медицині.

21.03.2020

Така рослина як конопля, є сьогодні одним з найбільш суперечливих.