Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Яку роль виконує білок у нашому організмі?

Важливість білку для здоров'я людини відзначили ще мудрі стародавні греки, які дали йому назву «протеїн».

У перекладі з грецької πρώτος означає «унікальний», «перший», «єдиний». З огляду на величезне значення протеїнів для розвитку всього живого на Землі, це дійсно так.

У людському організмі міститься близько 30 тисяч різновидів білкових з'єднань, які беруть участь практично у всіх фізіологічних процесах. В першу чергу, білки - це так звана «їжа росту» та основа імунітету, завдяки якій будується структурний каркас клітин.

Протеїни є єдиним елементом харчування, здатним до самовідтворення і дублювання. Це не просто важливі речовини, а життєво необхідні компоненти.

Головний будівельник та захисник організму

Протеїни всюдисущі та беруть участь у всіх процесах життєдіяльності, від росту клітин і загоєння ран до збільшення працездатності та виділення ендорфінів. Всі гормони і переважна більшість ензимів мають білкову природу.

Конопляний протеїн з ваніллю
223 грн
Конопляний протеїн з ваніллю
Конопляний протеїн з кокосом
223 грн
Конопляний протеїн з кокосом
Конопляний протеїн
250 грн
Конопляний протеїн

Серед основних функцій протеїнів можна виділити наступні:

  1. Будівельна - формування та оновлення клітин. Наприклад, кератин входить до складу нігтів і волосся, колаген відповідає за пружність шкіри і стан сполучної тканини. На м'язову тканину припадає понад 20% обсягу людського організму.
  2. Захисна - продукування антитіл, що відповідають за стан імунітету. Глутатіон регулює роботу лімфоцитів і своєчасно реагує на атаки бактерій і вірусів. Глобулін формує антитіла і забезпечує стійкість організму до інфекцій. Забезпечується також своєчасна нейтралізація токсинів і отрут, їх евакуація з тканин.
  3. Каталітична - активізація біохімічних реакцій за рахунок роботи ферментів. Контроль швидкості підйому інсуліну в крові, перетравлення і засвоєння їжі, робота гормональної та кровотворної системи.
  4. Транспортна - доставка хімічних компонентів в клітини, забезпечення правильного метаболізму і живлення тканин. Насичення клітин киснем і корисними речовинами. Регуляція скорочення кровоносних судин, контроль припливу крові до тканин і доставка корисних речовин.
  5. Енергетична - виділення енергії, в результаті розщеплення 1 граму протеїнів звільняється 17,2 кДж. В організмі білки відіграють роль «енергетичного депо». Їх розщеплення починається тільки тоді, коли істотно знижуються запаси інших джерел енергії - вуглеводів і жирів.

Крім вище перерахованих функцій білки мають величезне значення при передачі спадкових ознак. Протеїни беруть участь у скороченні м'язів, допомагають зберегти красу та молодість і перешкоджають передчасному старінню.

Ознаки дефіциту білку

Добова потреба в протеїнах визначається декількома факторами: віком, статтю, станом здоров'я та інтенсивністю фізичних навантажень. Людина потребує 22 типів амінокислот, 9 з яких є незамінними. Такі білки не синтезуються в нашому організмі і повинні надходити з їжею. Деякі продукти харчування містять протеїни з 9 незамінними кислотами, такі білки звуться «повноцінні». При недотриманні правил здорового харчування або при деяких захворюваннях в організмі спостерігається брак білку. Самостійно запідозрити такий стан можна за деякими характерними симптомами. Особливу увагу рекомендується звернути, якщо спостерігається понад 3-4 небажаних ознак:

  • Випадання волосся, їх млявість і тьмяність. Погіршення стану нігтів, їх ламкість і витончення, розшарування. Уповільнення швидкості росту волосся та нігтів.
  • Зниження життєвого тонусу, відчуття слабкості та швидка втомлюваність. Порушення здатності до запам'ятовування, низька концентрація уваги.
  • Слабкий імунітет, схильність до частих інфекційних захворювань. Більш тривале загоєння ран і більш довгий період відновлення після простудних хвороб.
  • Виникнення целюліту. Швидкий набір або втрата ваги, сильний потяг до солодощів. У запущених випадках - дистрофія та м'язова слабкість. Дерматологічні захворювання - запалення, гнійничкові інфекції, лущення.
  • Проблеми з травною та видільної системою - диспепсія і метеоризм, зміна кольору та прозорості сечі, поява набряків.
  • Порушення менструального циклу або збої в його протіканні. Зниження лібідо, ранні клімактеричні прояви як у жінок, так і у чоловіків.
  • Погіршення емоційного стану, депресія та ознаки апатії. Нестача сил, зниження мотивації, схильність до частої та незрозумілої зміни настрою.

Нерідкі випадки, коли вдумливий аналіз свого раціону та перегляд його в правильний бік здатний творити справжні чудеса. Незважаючи на безперечну користь і життєву необхідність білків, їх надмірне споживання також не принесе добра. Всім відомі сумні історії дилетантів-культуристів, які в прагненні швидше «наростити масу» спровокували проблеми з роботою нирок і порушення гормональної системи. Зловживання тваринними білками є однією з найбільш поширених причин подагри. У старі часи подагру називали хворобою королів, так як дозволити собі м'ясні страви кожного дня могли лише заможні люди.

Кому та скільки протеїнів необхідно

Скориставшись нашою таблицею, ви зможете самостійно визначити денну норму білка в раціоні. При уважному її вивченні можна помітити: іноді дітям старшого та середнього віку для нормального розвитку потрібно більше протеїнів, ніж дорослим, які ведуть малоактивний спосіб життя. І це цілком закономірно, адже пубертат - період максимально інтенсивного розвитку всіх органів і систем, їх остаточного формування. Більшої кількості білкової їжі потребують також жінки в період вагітності та годування груддю, спортсмени та пацієнти під час реабілітації.

Кому

Скільки

Чоловіки

Від 80 г (малорухливий спосіб життя) до 150-200 г і вище (інтенсивні фізичні навантаження)

Жінки

Від 70 г (малорухливий спосіб життя) до 130-150 г і вище (інтенсивні фізичні навантаження, вагітність)

Діти

Від 50-70 г (3-7 років) до 75-120 г (8-16 років)

Продукти, багаті білком, відомі й улюблені нами з дитинства. Залежно від свого походження вони поділяються на тваринні та рослинні. Беззаперечною перевагою тваринних білків є присутність в багатьох з них усіх 9 незамінних амінокислот. Однак тут є і «підводний камінь» - це високий вміст жиру та холестерину в багатьох продуктах тваринного походження. Саме тому при виборі необхідно дотримуватися балансу і намагатися вживати максимально корисну їжу. Серед основних джерел тваринного білку: яйця (білки), сир, молочні та кисломолочні страви, м'ясо, риба, птиця.

Конопляний протеїн з кокосом
223 грн
Конопляний протеїн з кокосом
Конопляний протеїн
250 грн
Конопляний протеїн

Безліч рослинних продуктів також відрізняються багатим амінокислотним складом (найрізноманітніші горіхи, насіння та злаки). При їх вживанні можна не побоюватися за надходження в організм шкідливого холестерину, а відсутність деяких незамінних кислот компенсується спільним прийомом з тваринами протеїнами. На думку вчених, оптимальним співвідношенням рослинних і тваринних білків в раціоні є пряма пропорція (1: 1).

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
30 + ? = 39
Введіть число*
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

Також радимо почитати
17.04.2020

Навіщо обирати продукти без глютену та лактози?

18.04.2020

Амінокислоти по праву вважаються будівельниками та захисниками людського організму.

17.04.2020

Дієтологи наголошують на важливості грамотного вибору вуглеводовмісних продуктів.