Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Какао: не тільки порошок з відмінним смаком

Какао-порошок, або, як його ще називають натуральний шоколад, є дуже корисним продуктом. Варти лише врахувати той факт, що у його складі міститься більше заліза, ніж у яблуках, а біоактивна форма цього компоненту дозволяє йому майже повністю засвоюватись організмом.

У Європі, приміром, какао-порошок називали еліксиром від усіх хвороб, навіть хандри та приступів гніву. А взагалі-то якісний продукт здатний знижувати артеріальний тиск, покращувати роботу мозку, зміцнює серце та судини, лікує шкіру та покращує стан волосся. Та, звичайно ж, чашка гарячого напою розслаблює та ніби то повертає в безтурботне дитинство.

Цікаві факти про какао

  • за часів неосвіченого середньовіччя існувала хибна думка, що какао-порошок отруює кров та впливає на колір шкіри новонароджених;
  • кожура какао-бобів має антибактеріальні властивості та захищає зубну емаль від згубного впливу цукру;
  • напій на його основі викликає почуття закоханості завдяки речовинам, які стимулюють нервову систему
  • для того, щоб максимально розкрити смак напою, для його вживання краще вибрати чашку з товстим дном;
  • найдорожчою цукеркою є шоколадний трюфель вартість якого складає 250 доларів за штуку;
  • назва «какао» дослівно перекладається як «їжа богів».

Що цінного в складі порошку

Згідно дослідженням вчених, антиоксидантів в ньому більше, ніж в яблуках, зеленому чаї та ягодах. Найважливішим компонентом порошку називають флавоноїди, які є рослинними антиоксидантами та попереджують виникнення запалень в організмі. Епикатехин знижує тиск та покращує приплив крові. Також якісний какао-порошок (а не його синтетичний замінник) збагачений калієм, фосфором, цинком, сіркою, фосфором. Містить вітаміни груп В (в тому числі В6 и В9), Т, РР, а також бета-каротин.

Кофеїн, теобромін та фенілефиламін підвищує життєвий тонус, покращує настрій, допомагає стимулювати розумову діяльність – чашка смачного напою підвищить працездатність. В ньому також є такі корисні речовини, як крохмаль, клітковина та органічні кислоти. Вони добре насичують, надовго надають відчуття ситості.

Якщо відчуваєте занепад сил – пийте какао. Та втому як рукою зніме. А доповнив такий приємний перекус тостом з джемом або крем-медом можливо отримати подвійну порцію насолоди. Його ніжна структура та яскравий смак відмінно поєднуються з ароматним какао.

Про користь та можливу шкоду

У складі какао-порошку в декілька разів менше цукру, ніж в шоколаді, а значить, вживання такого продукту дозволено людям, які страждають на діабет, оскільки він не провокує стрибок цукру в крові. Також допоможе:

  1. усунути неприємні симптоми бронхіальної астми, послаблює спазми та насичує легені повітрям;
  2. підвищує настрій, дарує природній стан «щастя»;
  3. сприяє кращому загоєнню ран;
  4. скоріше відновлює сили після хвороби;
  5. завдяки вмісту меланіну захищає шкіру від негативного впливу ультрафіолету;
  6. нормалізує рівень холестерину в крові;
  7. допомагає знизити вагу, звісно ж при вживанні напою без молока та цукру;
  8. усуває сухість шкіри, загоює тріщині.

Нюанси та обмеження

Важливо розуміти, що вживання какао-порошку має бути дозованим. Якщо ж не дотримуватися рекомендованої норми (2 чашки на день), продукт може нанести серйозну шкоду здоров’ю. Виключати порошок з плодів какао зі свого раціону варто людям, які страждають:

  • атеросклерозом;
  • закрепом;
  • захворюваннями нирок;
  • подагрою;
  • кишковими розладами.

Не рекомендовано вживання какао дітям, молодшим за 3 роки. Вся справа в тому, що у його складі міститься кофеїн, якій чинить збуджуючу дію на ще не сформовану психіку малюка. Та й дорослим потрібно пити його лише у першій половині дня, інакше можливо зіткнутися з безсонням. А ось вранці напій надасть сил та збадьорить.

Як вибрати якісний продукт

Відрізнити дійсно якісний какао-порошок від синтетичної підробки можливо, якщо керуватися підказками спеціалістів. І зробити це можна лише при уважному огляді порошку.

Натуральний

Підробка

Структура однорідна, при перетиранні руками не пристає до шкіри та не скатується

Є грудочки, а самі частки порошку різного розміру.

У готовому напої немає осаду

Після приготування виникає осад

Колір насичено коричневий

Колір від блідо-коричневого до рудого

Шляхетні ласощі та домашня косметика

Варто відзначити, що найбільш популярними видами какао-порошку в Україні є сортовий (благородний) та споживчий (ординарний).

  1. Перший має особливо ніжний аромат на витончений смак.
  2. А ось другий вид какао-порошку відрізняється терпким смаком з незначною гірчинкою та сильним характерним ароматом.

Використання даного продукту не обмежується лише приготуванням ароматного напою.

  • Порошок з какао-бобів використовується при виготовленні морозива, шоколадних паст та кремів, десертів, цукерок, тістечок, гарячого шоколаду. Проте дуже цікавим його смак стає у поєднанні із м'ясом, а особливо при використанні з цибулею шалот, розмарином та винним оцтом, в якому частіше за усе маринують м’ясний стейк.
  • Олія какао та порошок дозволяють покращити синтез колагену та добре зволожує шкіру, розгладжує зморшки, чинить омолоджуючий ефект, відновлює кліткову структуру та укріплює стінки капілярів, захищає шкіру від прямих сонячних променів. Підходить для будь-якого типу шкіри.

Какао-порошок застосовується в кулінарії, косметології, покращує загальний стан організму, насичує його корисними мінералами та вітамінами. А ще відмінно бореться зі стресом, хандрою та втомою, наповнює ендорфінами, тонізує не гірше, ніж чашка міцного зеленого чаю.

Не рекомендується давати його дітям молодшим трьох років, а дорослим вживати його на ніч, щоб потім не страждати від безсоння. Смачний напій із какао-порошку можна приготувати на основі молока, додавши корицю, ваніль або щіпку мускатного горіху.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
3 + ? = 10
Введіть число*
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
09.04.2020

За смаком він нагадує какао з молоком.