Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Глютен-фрі дієта: кому корисно меню без клейковини?

Клейковина - це поширений інгредієнт в борошні зі злаків, який після промивання водою набуває вигляду згустку. Його основу становить складний білок глютен, що надає тісту певні властивості - пружності, пластичності та міцності.

Головною властивістю глютену є здатність склеювати інші білки в єдиний комплекс. За однією з теорій, саме звідси пішла назва клейковини. Згідно з більш простою версією, слово «клейковина» дали речовини за її тягучість і здатність липнути до рук.

Борошно з високим вмістом білку вважається найкращим і цінується в пекарній промисловості ... Але чи збігаються технологічні критерії якості з оцінкою дієтологів?

На жаль, вони діаметрально протилежні! З позиції здорового харчування найкращим продуктом вважається той, в якому відсутній або зведений до мінімуму вміст глютену.

Амарантова крупа органічна
199 грн
Амарантова крупа органічна
Амарантове борошно органічне
130 грн
Амарантове борошно органічне
Амарантові пластівці органічні
169 грн
Амарантові пластівці органічні

Меню без клейковини: показання

Головним протипоказанням до вживання глютеновмісних продуктів є таке рідкісне захворювання, як целіакія. При даній патології клейковина спричиняє в організмі хворого цілий ряд серйозних метаболічних порушень. Наслідки залежать від тяжкості захворювання, серед найбільш поширених ускладнень:

  • дистрофія
  • розлади травлення
  • запальні та функціональні захворювання кишечника
  • патології нервово-психічної сфери
  • анемія

При целіакії безглютенова дієта є єдиним виходом для хворого. Вона допоможе зберегти йому не тільки здоров'я і добре самопочуття, але й життя.

При часткової непереносимості глютену симптоми можуть виявлятися в наступних скаргах:

  • шкірні захворювання
  • порушення травлення (метеоризм, пронос, закрепи)
  • відчуття слабкості
  • анемія

Надмірне вживання клейковини також підвищує ризик захворювання остеопорозом, ревматоїдним артритом, анемією, вовчаком. При такому стані можна обмежиться рідкісним вживанням продуктів з глютеном або ж вибирати ті з них, де його зміст мінімальний.

Білок гліадин, що входить до складу клейковини, значно стимулює апетит і активізує виділення шлункового соку. Це виступає однією з причин того, що безглютенова дієта для схуднення є такою ефективною. Не слід забувати і про значну всмоктуючу здатність клейковини, коефіцієнт вологопоглинання якої становить 150-250%. Таким чином, обсяг спожитої їжі після вживання рідини збільшується вдвічі! Через деякий час стінки шлунку розтягуються, і для насичення потрібно вже в два рази більше їжі ... яка також збільшиться вдвічі, якщо містить клейковину! Це воістину порочне коло, вихід з якого один - вдумливий підхід до складання свого раціону.

Глютен - небезпека, яка ховається всюди?

На сучасному ринку представлене борошно з різним процентним вмістом клейковини. У пшеничному борошні вищого гатунку даний показник становить 11-13%, в житньому - близько 4-6%. Виробники хлібобулочної продукції дуже зацікавлені в роботі з борошном з високим вмістом клейковини, оскільки глютен:

  1. Забезпечує більш пористу та пухку текстуру готової випічки
  2. Попереджає опадання дріжджового тіста
  3. Покращує смакові характеристики
  4. Знижує крихтуватість, збільшує термін зберігання
  5. За рахунок високого вологопоглинання клейковини вага готового продукту збільшується до 7%

Чи варто говорити, що пекарській промисловості вкрай вигідна популяризація глютеновмісних виробів? У сучасних продуктах харчування клейковина присутня також у багатьох видах цукерок, морозива, м'ясних і рибних консервах, молочних напоях, копченостях, соусах, приправах, майонезі, згущеному молоці тощо. На жаль, далеко не у всіх країнах прийняте відповідне маркування глютеновмісної продукції, тому найкращим рішенням стане особиста відповідальність кожного. Нерідко слово «глютен» замінюють термінами «харчовий крохмаль модифікований» або ж «білок рослинний текстурований», проте сенс від цього не змінюється.

Не забувайте про розумну альтернативу!

У раціоні сучасної людини злакові займають одне з головних місць. Вони не тільки дарують відчуття насичення, але й забезпечують наш організм вітамінами та мікроелементами. Пшенична клейковина містить 18 амінокислот (в тому числі, незамінні), вітаміни групи В, Е, А, фосфор, кальцій. Шкода безглютенової дієти полягає в тому, що людина позбавляє себе джерела корисних речовин без пошуку повноцінної альтернативи. У таблиці нижче представлені корисні аналоги глютеновмісних продуктів, які здатні стати для нашого організму гідною заміною клейковини.

Корисний компонент

Де міститься

Наслідки дефіциту

Амінокислота метіонін

Горіхи, свинина, курка, яловичина, бобові, риба

Запальні захворювання печінки і кишечника, атеросклероз

Амінокислота лізин

Баранина, сир, насіння гарбуза, свинина, яйця, риба

Випадання волосся, погіршення зору, слабкість, статева дисфункція

Амінокислота треонін

Курка, індичка, баранина, перепелині яйця, гриби, морська риба, твердий сир

М'язова слабкість, проблеми з пам'яттю, затримка розвитку, депресія. Ламкість нігтів і волосся

Вітамін В

М'ясо птиці, яйця, молоко, пивні дріжджі, брокколі, сир, морепродукти, бобові, крупа амаранту, олія розторопші

Захворювання нервової системи, порушення травлення, ламкість нігтів і волосся, анемія, затримка росту у дітей

Вітамін А

Субпродукти, свинина, жирна риба, курячі яйця, масло вершкове, сир, рослинні олії

«Куряча сліпота», затримка росту в дитячому віці, зниження імунітету, сухість шкіри, захворювання репродуктивної системи

Борошно розторопші
195 грн
Борошно розторопші
Амарантова крупа органічна
199 грн
Амарантова крупа органічна
Амарантове борошно органічне
130 грн
Амарантове борошно органічне

Пшенична клейковина входить до складу переважної більшості знайомих нам з дитинства продуктів. Чимало з них є не тільки смачними, але і корисними. Перехід на безглютенову дієту повинен проходити поступово і грамотно, з підбором повноцінних альтернатив. У багатьох випадках розумним рішенням буде обмеження кількості глютеновмісних продуктів і пошук оптимального балансу між відчуттям комфорту та користю для здоров'я.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
26 + ? = 31
Введіть число*
Рекомендовані товари
Амарантова крупа органічна
Амарантова крупа органічна
199 грн
Амарантове борошно органічне
Амарантове борошно органічне
130 грн
Амарантові пластівці органічні
Амарантові пластівці органічні
169 грн
Борошно розторопші
Борошно розторопші
195 грн
Інші статті автора
21.04.2021

Чудовий очисний ефект на людську печінку мають деякі натуральні олії. Гастроентерологи згодні з цим твердженням.

19.03.2021

В Україні цей засіб популярний при лікуванні сечового міхура та нирок, а на Тибеті шипшиною полегшують симптоматику туберкульозу.

14.05.2020

Чи варто повністю виключити продукти з глютеном з раціону?

Також радимо почитати
14.05.2020

Чи варто повністю виключити продукти з глютеном з раціону?

22.04.2020

У перекладі з давньогрецької протеїн означає унікальний, перший або єдиний.

17.04.2020

Навіщо обирати продукти без глютену та лактози?

16.05.2020

Чи всім потрібно виключати глютенові продукти зі свого раціону?