Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Гарбуз - смачна і доступна користь

Гарбуз для наших співвітчизників далеко не екзотика, але про його користь знають не всі. Гарбуз називають головним овочем осені, але гарбузове насіння і олія доступні круглий рік. У них, як і в м'якоті, міститься рідкісний вітамін Т і набір мінералів, білка в насінні більше, ніж в перепелиних яйцях, а концентрація каротину (попередника вітаміну А) в 5 разів вище, ніж у моркві.

Чим може допомогти гарбуз

М'якоть гарбуза відмінно засвоюється і цінується як джерело каротину, в дієтології рекомендується для дітей і дорослих. В оздоровчих цілях зазвичай використовують свіжий сік, сирі або сушені насіння і олія. Збагативши раціон цим продуктом, можна позбутися від декількох зайвих кілограмів, нормалізувати метаболізм, очистити організм від токсинів, поліпшити роботу травлення, серця і печінки, зміцнити запас міцності здоров'я.

Також гарбуз містить вітаміни С, Е, РР, К і майже всі вітаміни групи В. Гарбуз — джерело антиоксидантів, мінеральних солей: заліза, магнію, калію, фосфору, цинку (велика кількість) та клітковини, яка прискорює виведення токсинів і холестерину, сприяє зниженню зайвої ваги.

Гарбуз – відносно невибаглива багаторічна або однорічна рослина з великим листям, родом з Північної Америки. Класифікується як ягода.

Розмір і забарвлення плодів відрізняється в залежності від виду, усього їх близько 20. Зазвичай вирощують заради їстівних гарбузин, також використовують як кормову культуру і в декоративних цілях. В Україні найбільш поширені різновиди гарбуза звичайного або кухонного (Cucurbita pеро).

Концентрація користі в складі гарбуза

  • Вода, органічні кислоти, фруктоза, глюкоза, пектини, клітковина.
  • Вітаміни або провітаміни: А, В, С, D, Е, F, K, РР і дуже рідкісний вітамін Т. Вітамін Т, або карнітин - це вітаміноподібна речовина, яка необхідна для життя і функціонування організму.
  • Цинк, калій, фосфор, кальцій, залізо, магній, натрій ...

Гарбузове насіння корисне для печінки і в якості засобу проти гельмінтів. Містить такий же набір вітамінів і мікроелементів, що і плоди. Але за низкою показників воно корисніше:

  • Це продукт-рекордсмен за вмістом цинку. Якщо чоловікові з'їдати лише 30 грамів щоденно, вдасться забезпечити до 80% добової потреби у цьому мікроелементі, що важливо для сперматогенезу, роботи передміхурової залози і профілактики аденоми.
  • Містить амінокислоту L-аргінін і β-каротин, якого мінімум в 4 рази більше, ніж у моркві, а також фосфоліпіди, каротиноїди, стерини, фосфатиди.

При варінні, смаженні, запіканні гарбуза частина корисних властивостей втрачається. Наприклад, з 340 мг калію (на 100 г) залишається 230 мг. Дозрілі плоди, зняті з баштану, краще зберігати не більше 3 місяців, потім концентрація каротину знижується мінімум на 50% і якість продукту дещо страждає.

Зберегти максимальну користь гарбуза допомагає олія холодного віджиму, яку виготовляють з насіння і не піддають термічній обробці. У ній містяться необхідні організму жирні кислоти, а саме:

  • Близько 30% пальмітинової і стеаринової (в цілому).
  • 40-57% лінолевої.
  • 25-41% олеїнової та інші.

Властивості гарбуза часто недооцінюють. Тим часом, це доступний і дуже корисний продукт, який допоможе значно зміцнити захисні функції вашого організму.

Гарбузове насіння багате рослинними оліями, понад 50%, і білками. Його використовують при лікуванні захворювань печінки, як протигельмінтний засіб і, внаслідок великого вмісту цинку, при вугровому висипі на обличчі і тілі, підвищеній жирності волосся і лупі. З метою оздоровлення при наявності цих проблем необхідно в день з'їдати по 50-60 насінин гарбуза. Споживання гарбузового насіння після їжі дозволить поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту. 

7 причин, щоб додати гарбуз в сімейне меню

  1. Низькокалорійний, сприяє кращому засвоєнню їжі. Разом з тим має легкий проносний і сечогінний ефект. Харчові волокна очищують кишечник від шлаків і виводять токсини.
  2. Завдяки вмісту вітаміну Т не дає організму запасатися зайвими жировими клітинами, за рахунок цього допомагає привести вагу в норму.
  3. β-каротин, потрапляючи в організм, трансформується в вітамін А, що робить гарбуз найціннішим продуктом для здоров'я очей.
  4. Калій у складі гарбуза сприятливо впливає на роботу серця, при регулярному вживанні знижує ризик гіпертонії.
  5. Високий вміст цинку допоможе зміцнити чоловіче здоров'я: сприятливо впливає на синтез статевих гормонів і сім'яної рідини, еректильну функцію (особливо після 40 років), роботу передміхурової залози.
  6. Магній і ненасичені жири сприяють кращому засвоєнню вітаміну D.
  7. Задовільнить всю родину, буде корисний дітям, дорослим і людям в похилому віці.

Можливі застереження

М'якоть гарбуза (запечену) не рекомендується хворим на тяжку форму цукрового діабету. Гарбузову олію не рекомендується приймати в період загострення хронічних захворювань травної системи. Сирий гарбузовий сік не можна пити людям з виразкою, а також гастритом зі зниженою кислотністю. Слід бути обережним при алергіях та індивідуальній непереносимості цього продукту.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
33 + ? = 41
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія насіння гарбуза
Олія насіння гарбуза
198 грн
Шрот з насіння гарбуза Знижка
Акція
Хіт продажу
Шрот з насіння гарбуза
59 грн 53 грн
Гарбузове борошно
Гарбузове борошно
50 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
13.05.2020

Cucurbita належить до однієї з найдавніших культур, які «приручила» людина.

10.04.2020

Рослинні олії для чоловіків набувають особливої актуальності після 40 років.