Гарбуз - смачна і доступна користь
Гарбуз для наших співвітчизників далеко не екзотика, але про його користь знають не всі. Гарбуз називають головним овочем осені, але гарбузове насіння і олія доступні круглий рік. У них, як і в м'якоті, міститься рідкісний вітамін Т і набір мінералів, білка в насінні більше, ніж в перепелиних яйцях, а концентрація каротину (попередника вітаміну А) в 5 разів вище, ніж у моркві.
Чим може допомогти гарбуз
М'якоть гарбуза відмінно засвоюється і цінується як джерело каротину, в дієтології рекомендується для дітей і дорослих. В оздоровчих цілях зазвичай використовують свіжий сік, сирі або сушені насіння і олія. Збагативши раціон цим продуктом, можна позбутися від декількох зайвих кілограмів, нормалізувати метаболізм, очистити організм від токсинів, поліпшити роботу травлення, серця і печінки, зміцнити запас міцності здоров'я.
Також гарбуз містить вітаміни С, Е, РР, К і майже всі вітаміни групи В. Гарбуз — джерело антиоксидантів, мінеральних солей: заліза, магнію, калію, фосфору, цинку (велика кількість) та клітковини, яка прискорює виведення токсинів і холестерину, сприяє зниженню зайвої ваги.
Гарбуз – відносно невибаглива багаторічна або однорічна рослина з великим листям, родом з Північної Америки. Класифікується як ягода.
Розмір і забарвлення плодів відрізняється в залежності від виду, усього їх близько 20. Зазвичай вирощують заради їстівних гарбузин, також використовують як кормову культуру і в декоративних цілях. В Україні найбільш поширені різновиди гарбуза звичайного або кухонного (Cucurbita pеро).
Концентрація користі в складі гарбуза
- Вода, органічні кислоти, фруктоза, глюкоза, пектини, клітковина.
- Вітаміни або провітаміни: А, В, С, D, Е, F, K, РР і дуже рідкісний вітамін Т. Вітамін Т, або карнітин - це вітаміноподібна речовина, яка необхідна для життя і функціонування організму.
- Цинк, калій, фосфор, кальцій, залізо, магній, натрій ...
Гарбузове насіння корисне для печінки і в якості засобу проти гельмінтів. Містить такий же набір вітамінів і мікроелементів, що і плоди. Але за низкою показників воно корисніше:
- Це продукт-рекордсмен за вмістом цинку. Якщо чоловікові з'їдати лише 30 грамів щоденно, вдасться забезпечити до 80% добової потреби у цьому мікроелементі, що важливо для сперматогенезу, роботи передміхурової залози і профілактики аденоми.
- Містить амінокислоту L-аргінін і β-каротин, якого мінімум в 4 рази більше, ніж у моркві, а також фосфоліпіди, каротиноїди, стерини, фосфатиди.
При варінні, смаженні, запіканні гарбуза частина корисних властивостей втрачається. Наприклад, з 340 мг калію (на 100 г) залишається 230 мг. Дозрілі плоди, зняті з баштану, краще зберігати не більше 3 місяців, потім концентрація каротину знижується мінімум на 50% і якість продукту дещо страждає.
Зберегти максимальну користь гарбуза допомагає олія холодного віджиму, яку виготовляють з насіння і не піддають термічній обробці. У ній містяться необхідні організму жирні кислоти, а саме:
- Близько 30% пальмітинової і стеаринової (в цілому).
- 40-57% лінолевої.
- 25-41% олеїнової та інші.
Властивості гарбуза часто недооцінюють. Тим часом, це доступний і дуже корисний продукт, який допоможе значно зміцнити захисні функції вашого організму.
Гарбузове насіння багате рослинними оліями, понад 50%, і білками. Його використовують при лікуванні захворювань печінки, як протигельмінтний засіб і, внаслідок великого вмісту цинку, при вугровому висипі на обличчі і тілі, підвищеній жирності волосся і лупі. З метою оздоровлення при наявності цих проблем необхідно в день з'їдати по 50-60 насінин гарбуза. Споживання гарбузового насіння після їжі дозволить поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту.
7 причин, щоб додати гарбуз в сімейне меню
- Низькокалорійний, сприяє кращому засвоєнню їжі. Разом з тим має легкий проносний і сечогінний ефект. Харчові волокна очищують кишечник від шлаків і виводять токсини.
- Завдяки вмісту вітаміну Т не дає організму запасатися зайвими жировими клітинами, за рахунок цього допомагає привести вагу в норму.
- β-каротин, потрапляючи в організм, трансформується в вітамін А, що робить гарбуз найціннішим продуктом для здоров'я очей.
- Калій у складі гарбуза сприятливо впливає на роботу серця, при регулярному вживанні знижує ризик гіпертонії.
- Високий вміст цинку допоможе зміцнити чоловіче здоров'я: сприятливо впливає на синтез статевих гормонів і сім'яної рідини, еректильну функцію (особливо після 40 років), роботу передміхурової залози.
- Магній і ненасичені жири сприяють кращому засвоєнню вітаміну D.
- Задовільнить всю родину, буде корисний дітям, дорослим і людям в похилому віці.
Можливі застереження
М'якоть гарбуза (запечену) не рекомендується хворим на тяжку форму цукрового діабету. Гарбузову олію не рекомендується приймати в період загострення хронічних захворювань травної системи. Сирий гарбузовий сік не можна пити людям з виразкою, а також гастритом зі зниженою кислотністю. Слід бути обережним при алергіях та індивідуальній непереносимості цього продукту.