Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Передзвоніть мені

Для чого використовують ланолін в косметиці?

Що нам відомо про ланолін? Факти дуже різноманітні та інколи суперечать одні одним. Це компонент, котрий отримують з шерсті овець, тому вегани відносяться до нього з негативом. Це інгредієнт, котрий широко застосовується у косметології, фармакології та навіть у харчовій промисловості. Ланолін входить до складу багатьох дитячих кремів, однак скептики не перестають говорити про його шкоду для шкіри. Без ланоліну не обійтися годуючим жінкам, котрі мають проблеми з тріщинами на сосках, однак дослідження говорять про високу алергічність даної речовини. То де правда? Що таке ланолін, для чого його використовують зокрема у косметології та корисний він чи навпаки шкідливий? Спробуємо розібратися.

Властивості та застосування ланоліну

Якщо заглибитись в історію, то згадки про ланолін з’явилися кілька віків тому назад. Речовина, що нагадує жир та утворюється із шерсті овець активно використовувалася римлянами і греками, як в медичних так і косметичних цілях. В той період, люди не мали потрібних знань, обладнання та не володіли сучасними технологіями, тож і ланолін використовувався у чистому вигляді. Як наслідок він був неочищеним і з небажаними шкідливими речовинами у складі. З часом, продукт почав піддаватися хімічній обробці, і з’явилася та речовина котру ми маємо сьогодні. Назва ланоліну пішла від латинських lana (шерсть), и oleum (олія).

Якщо ж описувати ланолін більш по-сучасному, то це ніщо інше, як тваринний віск, котрий отримують шляхом спеціальної обробки овечої шерсті. Шерсть виварюється в результаті чого виходить продукт, що за складом нагадує сало. Самим ж вівцям ланолін допомагає залишатися сухими навіть у сильний дощ. Якщо бути спостережливим, то можна помітити, що овечка ніколи не промокає, а вода скочується з її шерсті не проникаючи всередину.

Процес отримання

Варто зауважити, що тварини абсолютно ніяк не страждають. Овечок стрижуть і вже з отриманою шерстю працюють далі. Етапів виготовлення готового жиру декілька:

  • Із стриженої шерсті сировину вимивають різними способами: з допомогою кислоти, екстракції, та ін.
  • Отриману рідину очищають з допомогою центрифуги.

Дальше відбувається процес висвітлення, дезодорування та відбілювання ланоліну, котрий в результаті залучення різних технологій, може бути кількох видів:

  • Безводний;
  • Оксиетильований.
  • Ацетильований.
  • Гідратний.
  • Гідрогенізований.

Для виготовлення косметики використовують безводний ланолін, що нагадує віск та не містить води. У таблиці коротко наведено дані про фізичні властивості продукту і його хімічний склад.

Властивості, склад

Коротка характеристика

Фізичні властивості

Здебільшого ланолін це в’язка жовтувата маса, жирна на дотик. Запах дуже своєрідний, багатьом він здається неприємним. Продукт може плавитися при температурі 36 градусів і вище

Хімічний склад

Це дуже складна суміш, що досконало не вивчена і по сьогодні. У складі ланоліну понад 15000 ефірів, та більше 200 тисяч кислот. Крім цього в складі багато стеринів, холестерину, та вільних спиртів.

Саме цей унікальний склад робить ланолін таким цінним. Він дійсно чинить неабияку корисну дію на шкіру людини, тому й зустрічається у багатьох косметичних продуктах.

Для чого його використовують у косметиці?

Ланолін в першу чергу використовується через свою унікальну здатність зберігати вологу. Він утворює на шкірі невидиму плівку, котра не дає їй висушуватися та втрачати воду. Також, продукт може проникати у глибокі шари епідермісу і чинити живильну, розгладжувальну, антисептичну та захисну дії.

  • Креми на основі ланоліну рекомендується використовувати у морозну погоду, коли сильний вітер. Шкіра буде під надійним захистом.
  • Ланолін є у складі більшості дитячої косметики та антивікових продуктів: креми, помада, засоби для бриття, декоративна косметика.
  • Крем для обличчя з ланоліном забезпечує максимальне зволоження та розгладження дрібних зморшок. Насичує клітини вологою.
  • Крем для ніг знімає втому та біль.
  • Косметика для дітей має відмінні відгуки, адже ланолін формує бар’єр між ніжною дитячою шкірою та агресивним навколишнім середовищем.
  • Шампуні та засоби з догляду за волоссям на основі ланоліну це окремий захват багатьох жінок. Ланолін насичує волосину вологою, живить її надає блиску та об’єму.

Також, цей компонент часто використовують при виробництві лікувальної косметики. Особливою популярністю користується крем з ланоліном для заживлення сосків годуючих мам. Наносити крем потрібно і для профілактики тріщин і для лікування та загоєння вже існуючих. Змивати перед годуванням не потрібно, адже продукція безпечна для малюків.

Шкода від ланоліну: що говорять дослідження?

Про цінні властивості ланоліну вже все відомо. Але чому так багато скептиків критикують цей компонент? Є думка, що ланолін може спровокувати сильну алергію, та закупорку пор, що спричинить подальші висипання, чорні цятки і проблеми з шкірою обличчя.

Найбільшу плутанину викликало дослідження, проведене у 1950 році в Нью-Йоркській Університетській клініці. Тоді в експерименті брала участь певна кількість осіб, котрі тестували на собі продукти з ланоліном. У 1% добровольців були виявлені алергічні реакції. Згодом, з'явилася публікація в котрій голосно заявили, що 1 % американців не сприймають ланолін зовсім. Хоча, це перебільшення. Як з'ясувалося далі, ланолін не більш алергічний, ніж будь-який інший натуральний продукт. І алергію він може спровокувати у тих, хто загалом схильний до подібної проблеми і не сприймає багатьох інших продуктів, їжі, тощо
Подальші дослідження доводили лише одне: ланолін цілком безпечний для людей і дітей. Однак є ряд виключень:

  1. Алергію у більшої категорії людей може спровокувати недостатньо очищений ланолін. Річ у тім, що овеча шерсть може мати на собі пестициди та різні шкідливі речовини. Якщо кінцевий продукт не добре очищений він матиме шкоду.
  2. Закупорку пор і подальші проблеми з шкірою викликає ланолін у чистому вигляді через надмірну жирність. Однак у складі косметичних засобів його кількість нормована і подібних проблем не чинить.

Зрештою, власникам жирної шкіри і такої, що схильна до висипань варто утриматися від косметики з ланоліном, а от для сухої шкіри це справжній порятунок.

Косметика з ланоліном, так чи ні?

Незважаючи на всі за і проти, косметика з ланоліном таки має ряд переваг.

  • Ланолін є якісною натуральною заміною вазеліну, котрий являється продуктом нафтопереробки.
  • Часто така продукція є натуральною, адже загальні правила та стандарти не забороняють виробникам натуральної косметики використовувати у складі цей компонент.
  • Креми з ланоліном лідери в списку зволожуючих та ранозаживляючих.
  • Косметика з ланоліном дійсно дієва і дає практично миттєвий результат.
  • Не має протипоказань та побічних ефектів.
  • Для тих, хто має такі проблеми, як: екзема, псоріаз, акне перед застосування подібних засобів краще проконсультуватися з дерматологом.

Вивчивши інформацію про ланолін можна з упевненістю сказати, що косметиці на його основі треба поставити 10 балів із десяти. Так, - для веганської продукції це табу! Особливо алергічним теж напевно доведеться шукати альтернативи на основі рослинних масел. До речі, рослинні варіанти ланоліну вже з'явилися. Одним з основних джерел якого, є касторова олія. В цілому, левова частка споживачів точно будуть задоволені.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
26 + ? = 30
Рекомендовані товари
Гель-крем для обличчя "День + Ніч"
Знижка 12%
Гель-крем для обличчя "День + Ніч"
1 300 грн 1 150 грн
Також радимо почитати
12.04.2021

Від косметики без парабенів не варто чекати миттєвого ефекту. Вона працює на перспективу та допомагає вирішувати, а не маскувати проблеми.

12.11.2018

Природна сила рослин подарує вашій шкірі здоров'я і красу. Які олії підійдуть, як використовувати і чого очікувати від застосування.

29.04.2021

Якщо шкода від парабенів неоднозначна та викликає багато суперечок, то сульфати точно не на користь ні шкірі, ні волоссю.