Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чим відрізняються ефірні олії від жирних?

Натуральні олії в Україні завжди користувалися попитом і повагою. З давніх часів їх застосовували для профілактики та лікування різних захворювань, для здобуття краси та привабливості.

Акція
Олія з ягід ялівцю Знижка
159 грн 143 грн
Олія з ягід ялівцю
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули Знижка
189 грн 170 грн
Олія з квіток календули
Хіт продажу
Амарантова олія органічна
997 грн
Амарантова олія органічна

В залежності від способу виготовлення та специфічних характеристик розрізняють наступні види натуральних олій:

  • Жирні
  • Ефірні
  • Ароматичні

У кожній з груп присутні кілька підтипів, які також мають деякі відмінності. Саме вони визначають сферу та технологію використання. Для того, щоб правильно вибрати олію для масажу або внутрішнього вживання, недостатньо знати цілющі властивості рослини, з якого виготовлена продукція. З одних і тих же рослин можуть виготовлятися абсолютно різні натурпродукти. Ігнорування знань про особливості застосування може не тільки не дати очікуваного ефекту, а й призвести до ускладнень зі здоров'ям. І в даному випадку потрібно буде звинувачувати не сам цілющий засіб, а власну безвідповідальність.

Жирні рослинні олії

Даний різновид має найбільше синонімів і аналогових назв: базова, транспортна, основа, жирна, косметична олія. Препарат отримують з насіння, кісточок і плодів олійних культур. Найбільш популярними з них є конопля, соняшник, кмин, льон, ріпак, горіхи, гарбуз, розторопша. Для виготовлення використовується технологія екстракції або пресування. Перед надходженням у продаж продукт проходить очистку. В якості супутніх технологічних прийомів можуть виступати: відбілювання, дезодорування, рафінування, виморожування.

Найбільш корисними та ефективними вважаються нерафіновані продукти, оскільки їх природний склад максимально збережено. Збалансований склад і високий вміст корисних речовин обумовлюють неоціненну користь рослинних олій для здоров'я. Як правило, такий продукт відрізняється широким спектром терапевтичної дії.

Характерною особливістю є те, що такі препарати після застосування залишають на шкірі тонку захисну плівку. Вона є своєрідним бар'єром і оберігає дерму від впливу несприятливих кліматичних факторів, а також сприяє утриманню вологи. Для прийому всередину, масажу та догляду за шкірою продукт застосовується в нерозведеному вигляді. Він також служить основою при змішуванні з ефірними оліями. Можливе приготування купажних композицій з декількох основ.

Залежно від консистенції жирні олії поділяють на:

  1. Рідкі - консистенція варіюється від дуже рідкої до достатньо густої та тягучої. Такі препарати відмінно вбираються в шкіру, пом'якшуючи її. Вони широко застосовуються для масажу та лікувальних розтирань, для обгортань і перорального прийому. На сьогоднішній день це найбільш затребуваний в Україні вид натуральних олій.
  2. Тверді або баттери - термін походить від англійської назви вершкового масла («butter»). До складу продукту входить підвищений вміст насичених жирних кислот, за рахунок чого основа набуває більш щільної та твердої консистенції. До найпопулярніших представників цього типу можна віднести: какао, ши, пальмову олію, манго, кокосову.

Перед тим, як купити лікувальну олію, обов'язково потрібно звернути увагу на рекомендований спосіб застосування. На ринку представлені косметичні та харчові варіанти, при цьому харчові вважаються універсальними. Косметичні іноді додатково збагачуються спеціальними добавками, які не передбачені для прийому всередину.

Особливості ефірних олій

У сучасному світі відомо понад 300 різновидів продуктів даної категорії. Для їх виготовлення використовують листя, квіти, стебла і коріння рослин. Необхідні речовини отримують за допомогою екстракції, пресування або дистиляції. Для виготовлення невеликої порції необхідно обробити неабияку кількість рослинної сировини. За обсягами виробленої продукції ефірні олії значно поступаються жирним, чим пояснюється їх більш висока ціна. Це леткі субстанції високої концентрації, які були вилучені з рослин-ефіроносів. Вони використовуються в парфумерії, косметології, альтернативній і офіційній медицині.

В залежності від сировини всі ефірні олії поділяються на кілька різновидів:

  1. Пряні - мускатний горіх, бергамот, аніс і ін.
  2. Квіткові - ромашка, лаванда, троянда та ін.
  3. Дерев'яні та хвойні - евкаліпт, ялиця, ялівець та ін.
  4. Цитрусові - апельсин, лимон, грейпфрут і ін.
  5. Решта - іланг-іланг, чайне дерево, сандал і ін.

З причини дуже високої концентрації препарат не можна наносити на шкіру нерозведеним, його невелику кількість змішують з базовою основою. Іноді кілька ароматних крапель додають до їжі, але мова йде про мінімальний обсяг окремих видів олій! Продукт відрізняється сильним, інтенсивним запахом. Такі препарати ніколи не залишають жирного сліду на одязі, а з поверхні шкіри швидко випаровуються.

Сфера застосування: масаж, косметичні маски, інгаляції, парфумерія, ароматерапія. Прийом всередину ефірних олій повинен відбуватися з максимальною обережністю. Для даної мети дозволені виключно живі олії, які були зроблені шляхом пресування або водно-парової дистиляції. Небезпечно вживати резиноїди і абсолюти, тому що в процесі їх отримання використовують хімічно агресивні розчинники. Олії деяких рослин (туя, пачулі) є отруйними, їх не вживають перорально. Допустима добова доза ефірної олії становить не більше 7 крапель! Їх додають в органічний розчинник - мед, кефір, сметану, хлібний м'якуш. Під час всього курсу лікування потрібно споживання води в обсязі 2 л і більше.

Головне питання - яка олія краще?

Одразу ж варто зауважити: порівняння цих двох препаратів за критерієм «краще» та «гірше» є принципово помилковим. У кожного з препаратів є свої специфічні функції, власні особливості та певна сфера застосування. Для розуміння основних відмінностей цих природних продуктів пропонуємо скористатися таблицею.

Характеристики

Ефірні

Жирні

клас

ефіри

жири

специфічні речовини

терпени та терпеноїди

жирні кислоти

пероральний прийом

рідко і вкрай обережно

дозволений

зовнішнє застосування

змішування з основою

самостійний продукт

Акція
Олія з суцвіть ромашки Знижка
158 грн 142 грн
Олія з суцвіть ромашки
Акція
Олія з насіння фенхелю Знижка
189 грн 132 грн
Олія з насіння фенхелю
Олія кедрових горіхів
590 грн
Олія кедрових горіхів

Обидва продукти є унікальним за своєю різноманітністю та ефективностю набором біологічно активних речовин. При правильному підході ці продукти принесуть виняткову користь і замінять цілий арсенал аптечних ліків.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
10 + ? = 14
Введіть число*
Рекомендовані товари
Амарантова олія органічна
Хіт продажу
Амарантова олія органічна
997 грн
Олія з квіток календули Знижка
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули
189 грн 170 грн
Олія з ягід ялівцю Знижка
Акція
Олія з ягід ялівцю
159 грн 143 грн
Олія з насіння фенхелю Знижка
Акція
Олія з насіння фенхелю
189 грн 132 грн
Інші статті автора
23.08.2023

Найефективніші гідролати для зволоження сухої шкіри.

25.05.2023

Найефективніші гідролати для волосся. Вибираємо найкращі та справжні.

24.05.2023

Як правильно використовувати гідролати з користю для волосся.

Також радимо почитати
02.04.2020

Ці натуральні олії з успіхом використовуються в косметології, СПА процедурах та медицині.

04.04.2020

Вони можуть використовуватися для чутливої шкіри, для тіла і обличчя, волосся та нігтів.

09.04.2020

Складання купажних сумішей порівняно з невеликим мистецтвом.