Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чим корисне насіння фенхелю?

Фенхель (Foenīculum) - популярна в Україні трав'яниста рослина з сімейства зонтичних. За зовнішнім виглядом він дуже нагадує звичайний кріп, через що деякі називають його «аптечним кропом». Варто зауважити, що це дві абсолютно різні рослини, лікувальні властивості та смак яких дуже відрізняються.

Акція
Олія з суцвіть ромашки Знижка
158 грн 142 грн
Олія з суцвіть ромашки
Акція
Олія з насіння фенхелю Знижка
189 грн 132 грн
Олія з насіння фенхелю
Олія з насіння кропу
189 грн
Олія з насіння кропу

Історія цієї дивовижної «травички» почалася на берегах Середземномор'я з незапам'ятних часів. Саме там фенхель почали використовувати в кулінарії, а вже потім - в медицині і косметології. В епоху середньовіччя в Європі засівалися цілі поля цієї пряністю, оскільки її популярність була дуже великою. Не всім відомо, що столицю на острові Мадейра також назвали на честь цієї рослини - Funchal.

Корисні властивості та застосування

Багатий хімічний склад обумовлює широкий спектр застосування цього природного засобу. Серед найбільш значущих біологічно активних речовин:

  • Вітаміни групи В (1, 2, 3, 4, 6, 9)
  • Кальцій, цинк, залізо, марганець, мідь, фосфор, магній, селен, натрій
  • Волокна харчові
  • Олії ефірні (близько 60% анетола)
  • Флавоноїди
  • Глікозиди
  • Кислоти рослинні

Плоди містять велику кількість ефірних олій з характерним гіркуватим смаком і ароматом анісу. Присутність у складі аромаречовини анетол надає рослині антивірусні, протимікробні та протизапальні властивості.

У народній медицині

  • Дуже корисне насіння фенхелю для кишечника та шлунка. Воно знімає м'язовий спазм, усуває симптоми метеоризму і кишкових кольок. Пряний, приємний відвар можна давати навіть немовлятам при здутті живота. Це та сама знаменита кропова вода, яка відома кожній мамі. При її вживанні нормалізується робота шлунково-кишкового тракту, зникає печія та рефлюкс, проходять закрепи.
  • «Анісовий кріп» використовується в народній медицині для оновлення складу крові та підвищення гемоглобіну. Це прекрасний засіб для лікування кашлю та легеневих захворювань, застуди та грипу.
  • Це також ефективний протинабряковий засіб, що форсує діурез (сечовипускання). Він рекомендується при циститах і пієлонефритах, ниркових набряках.
  • Foenīculum - гарний помічник організму в період відновлення після хіміотерапії у онкологічних хворих. Він допомагає відновити мікрофлору кишечника, мінімізувати неприємні симптоми дисбактеріозу.
  • Популярний чай з фенхелю для лактації при грудному вигодовуванні. Частина корисних речовин передається з молоком матері дитині та відіграє роль кропової води.
  • Приємний аромат тонізуюче діє на нервову систему, допомагає швидко зосередитися і довго зберігати увагу.
  • Відвари використовуються для промивання очей при ячменях і кон'юнктивітах, для зняття втоми при тривалій роботі за комп'ютером.
  • При захворюваннях жовчовивідних шляхів рекомендується прийом препаратів з цієї рослини.
  • Олія фенхелю широко використовується в якості ліків в клімактеричний період і при менструальних болях.
  • Фітоестроген анетол допомагає впоратися з гормональними проблемами, попередити ракові захворювання у людей похилого віку.
  • Цей м'який і нешкідливий засіб допоможе при токсикозах вагітних на ранніх стадіях, проте чай повинен бути слабкої концентрації. При підвищеному тонусі матки вагітним жінкам протипоказаний прийом фенхеля в будь-якому вигляді. Виняток становлять спринцювання в складі комплексної терапії при лікуванні грибкових або бактеріальних вагінітів.
  • Чоловіки можуть використовувати відвари та олії для профілактики аденоми простати і посилення потенції.
  • У міжсезоння цілющий чай заварюють як ефективний профілактичний засіб від застуд. Він підвищує імунітет, поповнює нестачу в організмі вітамінів і мікроелементів.

Можливі протипоказання

1. Серцево-судинні захворювання, пов'язані з роботою серцевого м'яза.
2. Прискорене серцебиття (тахікардія), гіпертонія.
3. Підвищене нервове збудження, безсоння, епілепсія.
4. Індивідуальні алергічні реакції на компоненти рослини.
5. Вагітність в останніх двох триместрах, підвищений тонус матки.
6. Схильність до кровотеч.

Для краси та стрункості

  • Це ефективний засіб для усунення дрібних зморшок, підвищення пружності шкіри, виведення з тканин продуктів розпаду і зайвої рідини. Регулярне вживання насіння покращує колір шкіри, робить її здоровою.
  • Особливої популярності набуло насіння фенхелю для схуднення. Його додають у відвари, чаї або навіть просто розжовують. Така хитрість дозволить притупити почуття голоду, послабити тягу до випічки та солодкого. Насіння добре зарекомендувало себе в боротьбі з целюлітом, воно також здатне швидко нейтралізувати вільні радикали в організмі. В рослині присутні речовини, які беруть активну участь в розщепленні жирів.
  • Завдяки протизапальним властивостям фенхель можна рекомендувати для приготування лосьйонів і настоянок для проблемної шкіри. Це хороший варіант для лікування вугрового висипу і акне, профілактики грибкових дерматологічних захворювань.
  • Органічні олії дуже популярні в складі лікувальних масок, при протицелюлітному та антивіковому масажі, розтираннях.

Тонкий, вишуканий запах відомий в ароматерапії. Для очищення повітря в приміщенні досить нанести на поверхню кілька крапель або використовувати аромалампу. Підводячи підсумок, можна виділити наступні шляхи застосування фенхелю в б'юті-сфері:

  1. Зайва вага, целюліт
  2. Підвищена жирність шкіри та волосся
  3. В'яла та «втомлена» шкіра
  4. Акне і вугри різного походження
  5. Алергічні дерматити
  6. Грибкові захворювання шкіри

Насіння використовується в косметології в якості лікарської сировини для виготовлення кремів, відварів, обгортань. На його основі виготовляють водні настої і спиртові настоянки, подрібнені плоди рослини кладуть в маски і суміші для пілінгу.

У кулінарії

Висушені плоди додають до масла, випічки, твердого та кисломолочного сиру, різних соусів. Їх можна використовувати як цілими, так і подрібнивши на кавомолці. Незабутню пікантність додає фенхель продуктам квашення і консервування - капусті, огіркам, яблукам. Ним ароматизують лікери та інші алкогольні напої, чаї та компоти. Серед найбільш вдалих гастрономічних супутників фенхелю - морепродукти, рис, горіхи, картопля, кабачки і баклажани. На Сході прийнято попередньо прожарювати насіння перед додаванням до їжі.

Акція
Олія з суцвіть ромашки Знижка
158 грн 142 грн
Олія з суцвіть ромашки
Акція
Олія з насіння фенхелю Знижка
189 грн 132 грн
Олія з насіння фенхелю
Олія з насіння кропу
189 грн
Олія з насіння кропу

У грецькій і італійській кухні фенхель входить до списку найбільш популярних прянощів. Тут його можна зустріти в найрізноманітніших стравах - від риби та м'яса до вершкового масла та супів. Нерідко рослина відіграє роль одного з компонентів у збірних сумішах з прянощів. Прихильники натурального харчування використовують диво-насіння як корисну альтернативу кухонній солі.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
8 + ? = 15
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія з насіння фенхелю Знижка
Акція
Олія з насіння фенхелю
189 грн 132 грн
Олія з насіння кропу
Олія з насіння кропу
189 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
04.04.2020

Вони можуть використовуватися для чутливої шкіри, для тіла і обличчя, волосся та нігтів.

09.04.2020

Назва цієї пікантної рослини перекладається як «роса моря».