Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чіа: крихітне насіння з потужним запасом користі

Насіння чіа - знахідка для людей, які піклуються про здоров'я. Рослинного протеїну в них більше, ніж у звичних нам злаках. Якщо приймати в рекомендованих дозах, приблизно 2 столові ложки щоденно, організм буде регулярно отримувати корисні речовини і очищатися від токсинів. У цього продукту є й інші цілющі властивості, а також протипоказання, про які розповімо у цій статті.

Акція
Хіт продажу
Риб'ячий жир з тунця Знижка
367 грн 330 грн
Риб'ячий жир з тунця
Олія насіння чіа
380 грн
Олія насіння чіа
Олія насіння конопель
225 грн
Олія насіння конопель

Про рослину

Друга назва однорічної трав'янистої рослини із сімейства ясноткових - шавлія іспанська (Salvia hispanica). Батьківщина чіа — Центральна і Південна Мексика. До завоювання цивілізації Майя іспанськими колонізаторами в 1500-х роках чіа разом з деякими іншими культурами була одним з ключових продуктів в повсякденному раціоні ацтеків.
Стародавні ацтеки вірили, що вживання відвару з перемеленого насіння чіа не тільки здатне виліковувати захворювання дихальних шляхів, але також допомагає для нормалізації травлення і усунення тривалих проносів. Зараз рослина культивується на території Південної Америки та Австралії.

У рослини білі або червоні квітки і дрібне насіння білого, сірого і коричневого кольору, саме воно цінується найбільше. Для європейців це екзотичний суперфуд, хоча в 2005 році ЄС визнав чіа перспективним видом їжі.

Що нас цікавить в Чіа

Насамперед, це насіння. У ядерцях міститься потужний заряд корисних речовин.

  • Мікроелементи: залізо, цинк, калій, кальцій, фосфор, селен. В 100 грамах насіння чіа міститься 82% денної норми магнію, 63% норми кальцію і 42% норми заліза. Тому чіа підходить вегетаріанцям. Калію у три рази більше, ніж у сухофруктах і бананах.
  • Ненасичені жирні кислоти Омега-3. Приблизно у 8 разів більше, ніж у волоських горіхах і лососі.
  • Антиоксиданти: до складу насіння входять хлорогенова кислота та кавова кислота, які є сильними природними антиоксидантами.
  • Вітаміни: А, групи В, С, Е, РР.
  • Фітонутрієнти: мірицетин, кверцетин і кемпферол , які корисні для імунітету.

Білків - 20%, жирів - 34%, решта - харчові волокна.

Користь насіння чіа

  • Очищає кишечник від токсинів, покращує обмін речовин. Клітковина поглинає води у 12 разів більше власної ваги. Розбухаючи, вона вбирає холестерин і шлаки, після чого виводить їх з організму.
  • Корисне для серця, шлунку і травлення в цілому, нервової системи. Знижує тиск.
  • Допомагає привести вагу в норму. Насіння швидко втамовує голод, дозволяючи знизити калорійність щоденного раціону на 200-300 ккал.
  • Жирні кислоти у складі чіа допомагають уникнути остеопорозу.
  • Натуральний енергетик. Тонізує, підвищуює витривалість.
  • За рахунок високого вмісту антиоксидантів загальмовує процеси старіння, тому особливо корисне для жінок, які прагнуть якомога довше зберегти молодість.

Варіанти застосування

  • Насіння. Рекомендована щоденна норма - близько 2 столових ложок. Насіння можна використовувати цілим, додаючи до готових страв. Розмокаючи, воно утворює гелеподібну консистенцію. Іноді ним заміняють яйця у веганських і пісних рецептах.
  • Борошно. Щоб отримати максимум користі, насіння перемелюють на борошно для приготування соусів, каш, випічки (хліб, млинці) в поєднанні з пшеничним або будь-яким іншим борошном.
  • З чіа готують корисні та поживні напої: коктейлі, смузі. Якщо засипати чайну ложку насіння в склянку молока, води або фруктового соку і залишити на 35-40 хвилин, воно розбухне і отримаєте чіа-пудинг, який можна їсти з фруктами або джемом, посипавши шоколадом, корицею.
  • Особливо корисна олія чіа холодного віджиму. У ній більше Омега-3, ніж просто в насінні, концентрований еліксир користі. Але немає клітковини, тому для схуднення варто вибирати зерна.
  • У косметології олію іспанської шавлії використовують для зволоження шкіри і відновлення пружності. Завдяки антиоксидантам вона уповільнює старіння клітин, розгладжує дрібні зморшки, зменшує вираженість куперозу, покращує колір обличчя. Можна додавати до готових кремів, масок і сироватки або використовувати самостійно.

Застереження

Перед прийомом бажано проконсультуватися з лікарем.

  • людям з індивідуальною чутливістю
  • якщо є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту і нирок
  • при низькому тиску, вагітним і годуючим мамам
Олія з ягід аронії
140 грн
Олія з ягід аронії
Хіт продажу
Олія розторопші
259 грн
Олія розторопші
Олія насіння чіа
380 грн
Олія насіння чіа
Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
40 + ? = 44
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія насіння чіа
Олія насіння чіа
380 грн
Риб'ячий жир з тунця Знижка
Акція
Хіт продажу
Риб'ячий жир з тунця
367 грн 330 грн
Олія насіння конопель
Олія насіння конопель
225 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.