Чи можна змішати кілька олій і тримати в одній ємності?
Людині, яка піклується про своє здоров'я, недостатньо грамотно підібрати та купити органічна олія. В Україні дуже мало розвинена культура фітотерапії, тому про правила зберігання орголій відомо небагатьом.
Але ж саме в результаті таких порушень чудодійний дар природи може стати не тільки некорисним, а й шкідливим для нашого організму! Друге питання, яке хвилює багатьох - «Чи можна змішувати декілька олій?». Складання купажних сумішей подібно до певного мистецтва, оскільки завдяки правильному підбору інгредієнтів лікувальний ефект багаторазово посилюється.
Як зберігати натуральні олії?
Правила зберігання більшості видів схожі, оскільки всі вони є продуктами однієї групи. У супровідній інструкції до кожного товару вказуються особливості його зберігання. При їх відсутності рекомендується орієнтуватися на загальні вимоги. Найголовніше - захистити продукт від негативних факторів, що впливають на якість:
- Прямі сонячні промені;
- Порушення температурного режиму;
- Постійний доступ кисню.
Несприятливі умови зберігання призводять до передчасного псування - появи гіркоти, втрати аромату і смаку. З кожним днем кількість корисних речовин стрімко знижується. До моменту відкриття пляшки і до порушення герметичності більшість орголій можуть прекрасно зберігатися при кімнатній температурі, якщо вона не перевищує + 25°С. Мінімально допустимий показник становить + 5°С. Найбільш сприятливою температурою вважається 14-15°С. Безумовно, розкіш ідеального підбору температурного режиму можуть дозволити собі не всі. Серед доступних варіантів - розміщення пляшечки в затемненому та прохолодному місці на балконі, в погребі приватного будинку, в спеціальній винній шафі з охолодженням, на найбільш «теплих» полицях холодильника.
Після того, як пляшку розкрили, час зберігання олії становить не більше 30 днів. Після цього продукт не перетвориться на отруту, однак і його терапевтичний ефект буде вже не той. У деяких видів органічних олій (особливо у льняної та оливкової) може з'явитися гіркота. Слід також захистити продукт від контакту з сонячними променями і не допускати перепаду температур в кімнаті. За словами фахівців, натуральні олії з високим вмістом антиоксидантів мають більшу стійкість до окислення.
Змішування олій: важливі нюанси
Змішувати та ароматизувати можна будь-які види. Головна умова - не брати два продукти з різким ароматом (наприклад, гірчичну та кедрову олію). Для кожної людини відкривається унікальна можливість створення власних купажів, з урахуванням особистих смаків і бажаного терапевтичного ефекту. Компоненти не обов'язково брати в рівних пропорціях, краще орієнтуватися на свої вподобання. Приготування купажних олій в домашніх умовах - це захоплюючий процес, який воздасться вам багаторазовою користю. Скориставшись таблицею, можна швидко підібрати вдалі поєднання. Цей натуральний і корисний продукт можна не тільки приймати в оздоровчих цілях, але і додавати в улюблені страви.
Вид |
Застосування в кулінарії |
---|---|
Мигдальна |
Надання пікантного аромату - кілька крапель додати в готову страву |
Волоського горіха |
Заправка солодких паст, деяких сортів вин, фруктових салатів |
Кедрова |
Маринування риби та м'яса для грилю, приготування десертних страв |
Кунжутна |
Заправка страв азіатської кухні, заправка овочевих салатів у поєднанні з медом |
Соєва |
Для заправки овочевих салатів і холодних закусок |
Гарбузова |
Для холодних маринадів, заправки бобових страв і м'яса, заправки салатів |
Органічні олії розраховані на застосування в холодному вигляді, на них не можна смажити або додавати продукт до гарячої їжі. Це не тільки призведе до втрати всіх корисних властивостей, але і може спровокувати появу в складі канцерогенів.
Популярні рецепти купажних олій
- Середземноморська заправка. На 500мл натуральної олії взяти кілька часточок в'ялених помідорів, 2-3 гілочки базиліку свіжого, кілька горошин чорного перцю. Всі інгредієнти скласти в темну банку та витримати в прохолодному місці не менше 2 тижнів. Кожен день дбайливо струшувати посудину, для рівномірного розподілу речовин. Після закінчення терміну витримки розчин процідити через марлю або сито, вийнявши гілочки. Базилік можна залишити в пляшці на будь-який час, якщо він буде покритий розчином.
- Прованська олія до картоплі. Рецепт розрахований на 500 мл кунжутної, оливкової або соняшникової олії. Можна брати їх суміш. Пучок свіжої м'яти дбайливо вимити й обсушити, розкласти в скляну затемнену тару на 1/3 об'єму. Залити олією, витримати не менше 14 днів.
- Часникова заправка. Стакан листя базиліку (свіжого) вимити та осушити за допомогою паперового рушника. У невеликій кількості води пробланшировати базилік 1-2 хвилини, після чого швидко занурити в крижану воду. Вийняти, викласти для стікання води. Перекласти в підготовлену тару, всипати нарізані тонкими скибочками 2 великих зубки часнику. Настоювати не менше 7 днів в темному, прохолодному місці. Рецепт розрахований на 200 мл рослинної олії, можна брати інші обсяги в пропорції олія/базилік 1: 1.
- Суміш по-гавайскі. Використовується для десертів і солодких фруктових салатів. На 400 мл необхідно взяти 6 штук гвоздики і 2 палички кориці. Спеції та олію викласти в підготовлену пляшку, залишити в темному місці на тиждень. Доречно брати один або кілька видів рідкого наповнювача. Сюди ж для надання оригінального аромату можна додати трохи лимонної або апельсинової цедри.
Приготування купажних олій додасть у ваше життя не тільки здоров'я, а й красу. Пляшки з ефектними гілочками розмарину, естрагону або петрушки прикрасять навіть звичайний стіл і створять святковий настрій.
До купажних сумішей можна також додавати м'яту, фенхель, кінзу, орегано та будь-які інші пряні трави (свіжі або сушені).
Ці натуральні олії з успіхом використовуються в косметології, СПА процедурах та медицині.