Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чи ефективна лляна олія при закрепах?

Лляна олія є одним з найбільш дієвих проносних засобів природного походження. З його допомогою багато людей позбавляються від закрепів, не вдаючись до використання клізм і медикаментів. Олія насіння льону діє на організм поступово і м'яко - без раптового «ефекту несподіванки», без спазмів і різей. Вона активізує перистальтику кишечнику, виводить калові камені та сприяє детоксикації організму.

Як лляна олія впливає на кишечник

Систематичний прийом олії льону спричиняє виражений і комплексний ефект на шлунково-кишковий тракт:

  • За рахунок зміцнення гладкої мускулатури покращується перистальтика кишечнику.
  • Оптимізується процес засвоєння корисних мікроелементів, активізується травлення.
  • Пом'якшення калових мас сприяє швидкому і безболісному випорожненню.
  • Олія дбайливо огортає вміст кишечнику, захищаючи його від подразнень і пошкодження.
  • Відбувається швидке загоєння мікротріщин шлунково-кишкового тракту.
  • Продукт має згубний вплив на патогенні бактерії та грибки, а також - гельмінти.

Прийом засобу сприяє евакуації токсинів і шлаків, завдяки чому він широко застосовується в детокс-програмах. Часті закрепи чреваті порушенням природного балансу мікрофлори в кишечнику, а олія льону відновлює порушений гомеостаз і попереджає дисбактеріоз.

Приємним бонусом для бажаючих схуднути стане позбавлення від декількох кілограмів, адже льон відіграє важливу роль в метаболізмі та розщепленні жирів. На відміну від синтетичних аптечних препаратів, натуральна олія не викликає синдрому звикання. Вона не тільки м'яко усуває закреп, але і в більшості випадків відновлює функціональність ШКТ.

Кому допоможе олія насіння льону?

Для людей різного віку критерії визначення стану «закреп» відрізняються, і на це варто звертати увагу. Закрепом у дорослих прийнято вважати відсутність стільця більше 3 діб. Для дітей перших трьох років життя нормальним вважається спорожнення кишечнику не менше 5 разів на тиждень. Аналогічний показник для дітей з 3 до 12 років - 3 рази на тиждень.

Прийом лляної олії виправданий не тільки з лікувальною метою, а й як превентивний захід для людей «в групі ризику». Згідно з медичними дослідженнями, серед основних чинників розвитку закрепів - незбалансований раціон і малорухливий спосіб життя. Найчастіше мають делікатну проблему любителі борошняних виробів і жирного, а також - певних продуктів. До них відносять: очищений рис, тверді сири, чорний чай, смородину, горіхи, незрілі банани, кефір старше 2-3 днів, жирне м'ясо. Для профілактики рекомендується доповнити своє меню лляною олією тим, хто часто вживає випічку, каву, бобові.

Олія насіння льону стане вдалим вибором для людей з функціональними порушеннями шлунково-кишкового тракту, з гормональними порушеннями або для тих, хто змушений приймати медикаменти з в'язким побічною дією. М'яке очищення кишечнику необхідно людям в післяопераційний період і лежачим хворим, а також - усім, хто має запалені гемороїдальні вузли.

Особливості прийому: як, коли та скільки

Починають прийом з малих доз, протягом декількох днів доводячи їх до вікової норми. Принципово важливо вживати олію насіння льону без термічної обробки, на ній не можна смажити або тушкувати їжу! Для малюків продукт додають до різної «смакоти» - овочевого або фруктового пюре, каш або супів (страви повинні бути прохолодними чи дещо теплими).

Скориставшись нашою таблицею, ви зможете швидко зорієнтуватися з дозуванням і частотою вживання. У педіатрії прийом засобу дозволений з 3-річного віку.

Вік

3-6 років

6-12 років

Дорослі

Дозування

По 0,5 чайної ложки двічі або один раз в день

По 1-1,5 чайної ложки двічі або один раз в день

По 1 десертній або столовій ложці 1-2 рази на день

Підліткам і дорослим краще вживати лляну олію за 15-20 хвилин до їжі, вранці і вдень. Тривалість курсу варіюється від 1,5 до 3 місяців.

Не змішуйте олію насіння льону з іншими оліями і не вживайте одночасно з аптечними проносними препаратами. Запивати її потрібно рідиною кімнатної температури, а краще - просто проковтнути без «доповнень». Гаряча вода або чай зруйнують корисні речовини, а холодна може викликати спазм гладкої мускулатури шлунково-кишкового тракту.

З метою профілактики закрепів олію можна додавати до салатів, каш або супів. При цьому всі вимоги до температури продуктів залишаються актуальними.

Обмеження мінімальні, але існують

Олія насіння льону належить до натуральних засобів з дуже вузьким колом обмежень. При дотриманні дозування і правил застосування вона приємно здивує вас м'яким і одночасно вираженим ефектом.

  1. Дієтологи та гастроентерологи радять відмовитися від прийому олії людям із загостренням виразки шлунка або 12-палої кишки, в стадії гострого панкреатиту або гастриту, при жовчнокам’яній хворобі. При хронічному холециститі прийом засобу дозволений, але малими дозами та одночасно з їжею.
  2. У насінні льону містяться речовини, які розріджують кров, що небажано людям з низькою швидкістю згортання.
  3. Вагітним жінкам (при відсутності серйозних патологій) від закрепів призначають саме лляну олію, як безпечну альтернативу проносним синтетичного походження. При цьому слід майбутній матусі бути особливо уважною в останній триместр вагітності, коли засіб може підвищити матковий тонус. В цей час розумніше буде не допускати затримки стільця шляхом підбору правильного раціону.

Корисні поради та рецепти

Відомо безліч комбінацій вживання лляної олії з популярними продуктами.

  • Найпростіша з них - змішати олію з бджолиним медом. Це допоможе нівелювати гіркуватий присмак олії та залишити приємний післясмак.
  • Дієтологи радять приймати олію насіння льону з молочнокислими продуктами, які багаті кальцієм. Такий підхід забезпечить не тільки звільнення від закрепів, але і гарантує кращу засвоюваність корисних речовин.
  • Серед оптимальних варіантів - кефір, йогурт, молоко. Наприклад, можна розвести 1 ст. л. олії в 100 г молока. Якщо ви вирішили зробити суміш з кефіром, можна додати туди дрібку ванільного цукру або фруктово-ягідного пюре. Купуючи готовий йогурт, вам залишиться змішати його з рівною кількістю лляної олії (по 1 ст. л.).
  • Стають все більш поширеними смузі і соки з додаванням льняної олії. Чим приправити такий цілющий коктейль? Дрібкою кориці, ванілі, кокосової стружки, цедрою лимона або апельсина. Освіжаючим літнім сніданком стане кефір з додаванням олії насіння льону, дрібкою солі та нарізаної зелені.

Лляна олія допоможе забути вам про дискомфорт і давлючі болі. Вона поверне радість повноцінного життя, «полегшеного» - у всіх сенсах!

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
31 + ? = 33
Введіть число*
Рекомендовані товари
Лляна олія Знижка
Акція
Лляна олія
110 грн 99 грн
Олія рицинова в капсулах
Олія рицинова в капсулах
59 грн
Інші статті автора
22.01.2023

Як боротися проти псоріазу та позбутися неприємних проявів хвороби?

14.01.2022

Дехто вважає її вітамінною бомбою для імунітету. Інші приписують ехінацеї чимало протипоказань.

11.11.2021

Регулярний прийом Омега-3, допомагає сильній статі покращити своє здоров'я та попередити розвиток низки захворювань.

Також радимо почитати
02.04.2020

Олія, яка допомагає прекрасним дамам залишатися молодими та здоровими.

11.01.2021

Здатність рицинової олії швидко очистити кишечник є незамінною при інтоксикації організму або при закрепах.

26.03.2020

Користь і безпека льону доведені багатьма поколіннями жінок.