Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Цілющі властивості аронії (чорноплідної горобини)

Наукова назва рослини, про цілющі властивості якої розповімо у цій статті, аронія чорноплідна (Arónia melanocárpa). Зустрічається також народне - чорноплідна горобина. З горобиною звичайної вони дійсно близькі родичі з одного сімейства рожевих.

Гостя родом з Північної Америки у наших краях відома завдяки Івану Мічуріну, він звернув увагу на цінність кущів для садівництва, вивів нові сорти шляхом селекції та популяризував вирощування у якості їстівних. Сьогодні невибагливу рослину саджають в харчових, лікарських цілях або просто для краси.

Корисні властивості мають листя і плоди, останні використовують частіше. Їх заготовляють у вересні-жовтні, потім сушать, заморожують або виготовляють олію, щоб максимально зберегти корисні властивості. Ягоди використовують в кулінарії, але при термічній обробці частина цілющих компонентів руйнується.

Користь плодів чорноплідної горобини пояснюється багатим складом. У ягодах міститься:

  • Глюкоза і фруктоза (до 10%), спирт сорбіт.
  • Антоціани, саме завдяки ним у плодів фіолетовий відтінок. Ці компоненти покращують бар'єрні функції кишківника, знімають запальні процеси.
  • Вітаміни: провітамін А, групи В, С, Е, P і PP.
  • Мікроелементи: бор, мідь, йодисті з'єднання, марганець, залізо, молібден, фтор.
  • Дубильні і пектинові речовини, а також гликозидамигдалін і харчові волокна.

Застосування аронії для оздоровлення та профілактики

Як згадувалось вище, цінність для здоров'я зберігається у свіжих, заморожених або сушених плодах і частково втрачається при термічній обробці. Олію чорноплідної горобини отримують методом холодного пресування, що дозволяє отримати користь у концентрованому вигляді.

Завдяки сорбіту ягоди солодкі, безпечні для людей, які страждають на цукровий діабет. Їх можна додавати до десертів, компотів, готувати варення, джеми.

Корисні властивості чорноплідної горобини:

  • Вітамінний засіб для зміцнення організму і підтримки його в тонусі. Особливо в період вірусних епідемій, людям, що піддаються надмірним емоційним і фізичним навантаженням та стресам, мешкають в місцевості з поганою екологією.
  • Доповнення до раціону для поліпшення стану при деяких захворюваннях: гіпертонії, атеросклерозу, ревматизмі, алергічних реакціях, корі, скарлатині, йододефіциті, крихкості капілярів, застуді.
  • Зміцнює стінки судин, сприяє насиченню крові киснем, допомагає уникнути накопичення холестерину.
  • Покращує роботу кишківника, печінки і жовчного.
  • Чинить м'яку антибактеріальну дію.

Олія аронії - натуральний нерафінований продукт, який випускають в рідкому вигляді і капсулах. Окрім збагачення раціону його можна застосовувати ще і зовнішньо, для загоєння подряпин і тріщин, живлення сухої шкіри. Декілька крапель додають до косметичних засобів: кремів, шампунів, масок, мила ручної роботи.

Протипоказання

Попередня консультація з лікарем допоможе врахувати індивідуальні особливості організму і уникнути погіршення самопочуття внаслідок індивідуальної непереносимості. В першу чергу це стосується людей з хронічними захворюваннями у стадії загострення. Будьте обережні при підвищеній кислотності, гастриті, виразці, тромбофлебіті - аронія може бути протипоказана. Не перевищуйте рекомендовані дози, це загрожує надмірним зниженням тиску при гіпотонії та іншими небажаними наслідками.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
29 + ? = 38
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія з ягід аронії
Олія з ягід аронії
140 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.