Антиоксиданти - наш щит від хвороб та старіння
Тіло людини являє собою складну і розумну систему, в якій всі процеси взаємозв'язані – відновлення компенсує руйнування. Окислення клітин – це один з руйнівних процесів, що знижують захисні сили організму і призводить до виникнення серйозних патологій.
Такі речовини, як антиоксиданти допомагають запобігти пошкодженню клітин (їх окисленню), впливають на процеси старіння і виникнення таких недугів, як онкологія, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання. Щоб посилити захисні сили організму, антиоксиданти повинні надходити в організм у достатній кількості, але, в той же час, важливо знати міру, інакше можна серйозно нашкодити власному здоров'ю.
Що про них відомо
Антиоксидантами (з латинського «противоокислювач») називають групу біологічно активних речовин, що дозволяють нейтралізувати негативний вплив вільних радикалів і активізують процеси оновлення і оздоровлення клітин, тканин і органів. У разі дефіциту цих речовин в організмі людини підвищується ймовірність виникнення таких захворювань, як рак, артрит, виразка, катаракта, атеросклероз.
В якому вигляді доступні
Вид |
Джерела |
---|---|
Синтетичні |
ліки, БАДи, компоненти, які додають у продукти для збільшення терміну їх зберігання (категорія Е, нумерація від 300 до 399) |
Натуральні |
ягоди, фрукти, морепродукти, горіхи, трави |
Також антиоксиданти поділяються на:
- ферменти, присутні в усіх клітинах;
- флавоноїди і флавін (рослинні пігменти, що містяться у певних
вітамінах і мінералах); - гормони (статеві і стероїдні).
Яку роль виконують
На підставі численних досліджень зроблено висновок, що антиоксиданти:
- сповільнюють процеси старіння в організмі;
- знижують рівень «поганого» холестерину, тим самим запобігаючи серцево-судинним захворюванням;
- захищають здоров'я очей;
- виводять токсини, нейтралізуючи наслідки зовнішніх факторів – забрудненого повітря, тютюнового диму, ультрафіолету та інш.
- запобігають появі деяких форм раку;
- стимулюють мозкову діяльність;
- зменшують вираженість вікових змін;
- сприяють виробництву глутатіону – детоксиканта, який допомагає боротися з синдромом хронічної втоми, хронічними захворюваннями, захищає клітини імунної системи;
- у людей, які схильні до важкої фізичної активності (зокрема професійних спортсменів) захищають м'язову тканину від руйнування.
Найважливіші антиоксиданти
- Аскорбінова кислота (вітамін С), необхідний для вироблення колагену і еластину;
- Токоферол (вітамін Е) – служить для захисту шкіри від старіння, поліпшення її стану;
- Вітамін А, який стимулює ріст нових клітин;
- Бета-каротин і лютеїн, що «відповідають» за гостроту зору і профілактику виникнення катаракти;
- Лікопен, що запобігає раку передміхурової залози;
- Кахетіни, які знижують симптоми хронічної втоми, покращують
роботу нервової системи.
Найбільше природних антиоксидантів міститься в:
- фруктах, у тому числі фруктових смузі, пюре, соках (цитрусових, винограді, яблуках, гранаті, чорниці, журавлині, горобині, чорносливі, ізюмі, обліписі);
- овочах (картоплі з пофарбованим клубнем, капусті брокколі, шпинаті, зелених листових овочах, бобових, сочевиці, буряку, редисці, ріпі);
- грибах (білих, шиитаке);
- морепродуктах (свіжому м'ясі кальмара);
- спеціях (гвоздиці, кориці, куркумі, сушеній петрушці);
- напоях (зеленому і чорному чаї, якісному червоному вині, какао);
- горіхах (волоському, фундуці, мигдалі);
- субпродуктах, курячій печінці, вершковому маслі, жирних сортах риби.
Варто відзначити, що чим насиченіший колір продукту, тим вище вміст у ньому біофлавоноїдів – найпотужніших антиоксидантів рослинного походження. Також треба знати деякі особливості приготування продуктів, щоб забезпечити максимальну користь для організму. Отже:
- Шкірку знімають якомога тонше (саме під нею міститься найбільша кількість корисних речовин);
- При зберіганні сирих продуктів у холодильнику більше 3 днів третина корисних властивостей втрачається;
- Шпинат і зелений лук «бояться» світла, рослинна олія – кисню;
- Краще всього готувати страви на пару або запікати у фользі. Смаження – найтравматичніший спосіб їх обробки;
- Овочі та фрукти миють під проточною водою, м'ясо можна вимочувати у воді не більше 10 хвилин. Контакт продукту з водою повинен бути мінімальним;
- Овочі слід опускати тільки в киплячу воду, а для збереження в них вітаміну С додавати під час приготування сіль, кислоту або заправку;
- Моркву і томат краще готувати без жиру.
Проблеми при нестачі антиоксидантів
Найчастіше проблема стає помітна за зовнішніми ознаками – погіршується стан шкіри, з'являється сухість, дрібні зморшки, зменшується еластичність. Знижується гострота зору, страждає репродуктивна система. Загальний стан організму теж нестабільний – млявість, апатія, нервове напруження, зниження імунітету і часті простудні захворювання – це лише перші «дзвіночки», які сигналізують про нестачу антиоксидантів.
Антиоксиданти в більшості випадків потрапляють в наш організм з продуктами харчування. Збагативши свій раціон сезонними овочами, фруктами, горіхами, продуктами, що не проходять промислову обробку, можна значною мірою поліпшити стан здоров'я і запобігти ймовірності серйозних захворювань. Але, все добре, що в міру.
Надлишок вітаміну А, наприклад, може призвести до погіршення згортання крові, вітаміну D порушить кісткову тканину, E - викликає зміни імунної системи. Особливо важливо враховувати ймовірність виникнення оксидативного стресу людям старшим 60 років, завзятим курцям, і тим, хто має надлишкову масу тіла.