Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Амарантова каша для дітей: з якої крупи краще?

Не всім відомо, що за таємничою назвою «амарант» ховається рослина, яке в Україні називають щириця. Це поширений у всій східній Європі однолітник, який має кілька різновидів. У їжу вживають зерна спеціального, окультуреного амаранту. Разом з гречкою та екзотичним кіноа щириця належить до класу псевдозернових.

Амарантові пластівці "Експрес"
166 грн
Амарантові пластівці "Експрес"
Хіт продажу
Амарантова крупа шліфована
219 грн
Амарантова крупа шліфована
Амарантова крупа органічна
199 грн
Амарантова крупа органічна

Вона відрізняється відсутністю в своєму складі клейковини та рекомендована всім, хто дотримується безглютенової дієти. Народи Америки та Африки вже 8 тисячоліть вживають в їжу цей дивовижний продукт, любовно називаючи його золотим зерном. У деяких країнах настільки вважають амарант корисним дітям, що включили його до раціону їдалень шкільних установ.

Амарантова користь для маленьких гурманів

Продукт являє собою збалансований комплекс біологічно активних речовин, але особливо цінна крупа завдяки присутності кальцію та заліза. Кальцій незамінний для формування кісткової тканини та правильного розвитку скелету дитини. Залізо є одним з головних компонентів гемоглобіну, входить до складу багатьох ферментів і білків, бере участь в трансформації калорій в енергію.

Зерна амаранту містять рекордну кількість вуглеводів, яких тут більше в порівнянні з багатьма популярними крупами. Це природне джерело життєвої енергії, яка так необхідна в дитячому віці.

Мінерально-вітамінний склад:

  • представлений вітамінами Е, А, В (1, 2, 3, 4, 5, 9), С, PP, F.
  • продукт багатий на кальцій і калієм, магнієм, залізом, марганцем, хромом, цинком та іншими компонентами.

Основні корисні властивості амаранту:

  1. Нормалізує обмінні процеси в організмі.
  2. Зміцнює центральну та периферичну нервову систему.
  3. Активізує роботу шлунково-кишкового тракту, печінки.
  4. Запобігає виникненню анемії, збагачує організм залізом.
  5. Сприяє повноцінному розвитку кісткової та хрящової тканин.
  6. Зміцнює імунітет, підвищує стійкість організму проти інфекцій.

Дієтичні волокна забезпечують відчуття насичення на тривалий період. «Корисні» вуглеводи мають низький глікемічний індекс, тому поступово надходять в кров і не спричиняють різкого викиду інсуліну. Завдяки цьому рівень цукру в крові коливається в мінімальних межах і залишається стабільним. Правильне приготування амарантової каші допомагає зберегти переважну кількість корисних компонентів (серед яких - лізин і триптофан).

При всій очевидній корисності цілющого «золотого зерна» дієтологи та педіатри рекомендують починати його вводити до раціону малюка після трьох років. Причина в наявності в складі крупи танинів та фітинів - інгредієнтів, які уповільнюють процеси всмоктування поживних речовин в шлунку та кишечнику. І якщо організм дорослої людини практично не реагує на їх присутність, несформована ферментативна система дитини ще не в змозі впоратися з навантаженням. Особливо дане застереження стосується свіжих і необроблених зерен. Замочування крупи на ніч здатне мінімізувати вміст танинів і фітинів в продукті, однак і кількість корисних речовин зменшується. У зв'язку з цим питання пошуку «ідеальної дитячої каші» стає особливо актуальним.

Як крупу вибрати?

Під назвою «амарантова крупа» на ринку представлено 2 різновиди продукції - оброблені та необроблені зерна. У наведеній нижче таблиці вказані основні відмінності цих двох каш:

Вид крупи

Вміст клітковини

Вміст вітамінів і мінералів

Час приготування

Цілісна

Максимальний

Максимально збережений

60-90 хвилин

Оброблена

Зменшений

Максимально збережений

5-10 хвилин

  • Необроблене зерно рослини має тверду верхню оболонку, що значно ускладнює процес приготування каші. На які тільки хитрощі не йдуть матусі, щоб отримати м'яку та ніжну кашу для свого малюка! Вони попередньо вимочують крупу в холодній воді всю ніч, заливають окропом зерна амаранту та витримують їх у термосі деякий час. Нарешті, вони набираються терпіння і варять кашу годину або півтори, постійно помішуючи. Одним з найбільш простих рішень є застосування мультиварки ... Однак чи може зберегтися повноцінний склад всіх вітамінів і мінералів при настільки інтенсивному впливі? Відповідь очевидна.
  • Саме тому шліфована крупа амаранту користується такою популярністю. У продукті максимально збережені всі біологічно активні речовини. Технологія дбайливого очищення звільняє зерна від зовнішньої, дуже твердої оболонки. Це допомагає зменшити час приготування в 8-10 без втрати цілющих властивостей продукту! Шліфована крупа відрізняється набагато меншим вмістом твердої рослинної клітковини. Це дуже добре для дитячого організму, який не завжди може впоратися з переварюванням грубої їжі. В результаті виходить корисний дієтичний продукт з ніжною текстурою, така кашка буквально «тане в роті» і сподобається навіть вибагливим маленьким гурманам. Технологія шліфування сприяє повноцінному розкриттю смакових характеристик зерен.
  • Інший популярний вид - амарантові пластівці, які бедоганно поєднуються з будь-якими десертами. Час їх приготування є мінімальним, а текстура відрізняється дивовижною ніжністю. Повільні вуглеводи складають 70% продукту, вони подарують відчуття ситості на довгий час. 

Переваги органічної крупи

У каталозі нашого інтернет-магазину ви можете купити шліфовану крупу, будучи впевненим в її бездоганній якості та екологічній безпеці. Серед головних переваг продукту можна виділити наступні:

  • Безпека - відсутність глютену та домішок будь-яких культур, а також відсутність ГМО, ароматизаторів і підсилювачів смаку.
  • Екологічність - амарант вирощується в одному з найчистіших районів України, який знаходиться в Закарпатті. Органічне походження продукту підтверджено сертифікацією «органік стандарту». Вартість продуктів з сертифікатом «органічні» є дещо вищою у порівнянні зі звичайними, проте це дає 100% гарантію екологічної безпеки та максимальної користі для вашого малюка.
  • Насіння амаранту - єдине в природі, в білку якого присутній ідеальний баланс амінокислот для нашої крові, глобуліни й альбуміни. Подібний склад зустрічається тільки в продуктах тваринного походження (молоко, яйця).

За багатьма хімічними показниками та харчовою цінністю амарантового крупа перевершує багато традиційних каш: рисову, гречану, вівсяну.

Смачні рецепти до маминої скарбнички

Важливою особливістю продукту є відсутність вираженого смаку у самих зерен. Збагатити органо-лептичну палітру страви можна додаванням свіжих фруктів або ягід, натурального йогурту. Амарантову кашу тушкують з овочами та змішують з відвареним м'ясом, її можна використовувати в якості засипки для перших страв. Скориставшись нашими рецептами, ви отримаєте корисну та смачну страву.

  • Амарантова каша з фруктами. Знадобиться: крупа амаранту - 4 ст. л., яблуко - 1\ 4 частини, банан - 1\ 2 частина. Варимо страву в співвідношенні 1: 5 або 1: 4 крупи та води (молока), постійно помішуючи. Час приготування - 5-10 хвилин. Зерна залити рідиною і варити на повільному вогні до готовності, після чого залишити настоюватися під кришкою 5-10 хвилин. Додати нарізані фрукти.
  • Каша з амаранту на м'ясному бульйоні. Спосіб термічної обробки - аналогічний. В якості рідини взяти неміцний курячий бульйон. До готової страви додати сіль за смаком, змішати з подрібненим відварним філе індички або курки.
  • Молочний суп. Спосіб термічної обробки - аналогічний попереднім. Молока береться вдвічі більше, ніж для каші (500 мл на 50-70 г крупи). Готовий суп можна підсолодити фруктозою або додати в нього пюре з бланшованого персика, груші, яблука.

Дієтологи та педіатри не рекомендують додавати в страви для малюків продукти з високою алергенної активністю - шоколад, корицю, полуницю, лимон і апельсин.

Хіт продажу
Амарантова крупа шліфована
219 грн
Амарантова крупа шліфована
Амарантове борошно органічне
130 грн
Амарантове борошно органічне
Амарантові пластівці органічні
169 грн
Амарантові пластівці органічні

Їх вживання варто починати з малих доз, бажано - після трирічного віку. Кожна матуся знає гастрономічні пристрасті своєї дитини, тому зможе самостійно створювати різноманітні смакові поєднання з дивним «золотим зерном».

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
20 + ? = 29
Введіть число*
Рекомендовані товари
Амарантова крупа органічна
Амарантова крупа органічна
199 грн
Амарантові пластівці органічні
Амарантові пластівці органічні
169 грн
Амарантова крупа шліфована
Хіт продажу
Амарантова крупа шліфована
219 грн
Амарантові пластівці "Експрес"
Амарантові пластівці "Експрес"
166 грн
Інші статті автора
22.01.2023

Як боротися проти псоріазу та позбутися неприємних проявів хвороби?

14.01.2022

Дехто вважає її вітамінною бомбою для імунітету. Інші приписують ехінацеї чимало протипоказань.

11.11.2021

Регулярний прийом Омега-3, допомагає сильній статі покращити своє здоров'я та попередити розвиток низки захворювань.

Також радимо почитати
08.11.2018

Ця унікальна рослина ні в чому не поступається, але багато в чому перевершує відому всім пшеницю.

07.04.2020

Збалансований вміст білка та повільних вуглеводів дозволяє створити тривале відчуття ситості.

17.04.2020

Навіщо обирати продукти без глютену та лактози?

16.05.2020

Чи всім потрібно виключати глютенові продукти зі свого раціону?