Амарант: маловідомий, але неймовірно корисний
Чули про «хліб інків»? Йдеться про амарант. Більше 8 тисяч років жителі Південної Америки вирощували його, як ми пшеницю. Amaranthus cruentus і Amaranthus caudatus – прадавні зернові культури.
В Україні зарості з пишними суцвіттями вважали бур'янами, але сьогодні про їх користь говорять все більше. Чого вартий лише той факт, що Продовольча комісія ООН визнала амарант рослиною XXI століття.
Для довідки
Трав'яниста однорічна рослина належить до сімейства Амарантових, що об'єднує близько 100 видів. Його батьківщина – Південна Америка. Іспанці, які завоювали цю територію, визнали насадження язичницькими та активно їх знищували. Але насіння все-таки «пробралося» до Європи, де його вирощували переважно в декоративних цілях.
У нас амарант називають по-різному: щириця, лисячий або котячий хвіст, бархатник, оксамитник, півнячі гребінці. Виведені різні сорти, овочеві, зернові й кормові. З лікувальною метою використовують переважно Amaranthus L.
Особливості хімічного складу амаранту
Амарант – біологічно унікальна рослина. Корисні усі її частини, проте найцінніші – насіння. Якщо порівнювати з пшеничними, однозначно виграють за рахунок більше насиченого складу. З них роблять олію, борошно, висівки, крохмаль.
У насінні міститься:
- Протеїн, 13-21%, причому він легко засвоюється організмом, по харчовій цінності краще за хлібні культури і навіть молоко. Удвічі цінний завдяки вмісту незамінних амінокислот. Також у ньому є глобуліни й альбумін.
- Лізин, незамінна амінокислота. Тут її удвічі більше, ніж у пшениці. Якщо людина отримує цю речовину в належному об'ємі, покращується синтез колагену. Це допомагає судинам залишатися еластичними, а шкірі – пружною.
- Жир, 6-9%. Відрізняється високою концентрацією поліненасичених жирних кислот: лінолевої, ліноленової, олеїнової.
- Сквален. Унікальна складова олії, ненасичений вуглеводень. Використовується у терапії атеросклерозу. Як підтвердили медичні дослідження, ця речовина в людському організмі регулює стероїдний та ліпідний обмін, насичує клітини киснем, проявляє потужні антиоксидантні властивості, гальмує розвиток ракових утворень, уповільнює старіння. У печінці акули сквалену 2%, в амарантовій олії холодного віджиму – 8%.
- Нерозчинний пропектин. Очищає організм від радіонуклідів і важких металів, захищає печінку від токсинів.
- Текотріенол. Фермент пригнічує утворення холестерину, що є профілактикою серцево-судинних захворювань.
- Набір цінних вітамінів: А, групи В, З, Е (у рідкісній формі, потужний антиоксидант), Р, а також каротиноїди. Вітамінів більше, ніж у вівсяних висівках.
- Мікроелементи, у т.ч. кальцій, калій, магній, фосфор та залізо.
Надземна частина також корисна. Листя містить:
- До 6% калію, майже стільки ж пектину.
- Близько 15% протеїну. Якщо брати до уваги співвідношення незамінних амінокислот – це один з кращих рослинних білків. Він чудово екстрагується і розчиняється.
- Аскорбінову кислоту.
- Каротиноїди.
- Поліфеноли, включаючи рутин, трефолин, кварцетин.
- Вітаміни, у т.ч. В, С, А.
- Мікроелементи.
Користь амаранту
Вчені ще ламають голови над загадкою користі амаранту, продовжуючи вивчати нюанси антиоксидантних та інших корисних аспектів його дії. Але неодноразово доведено, що Amaranthus L має цілющі властивості:
- Стимулює імунітет, у т.ч. під час терапії різних хвороб, наповнює енергією.
- Регулює ліпідний обмін, нормалізує обмін речовин.
- Захищає печінку.
- Знижує рівень холестерину.
- Контролює рівень цукру в крові.
- Бореться із запальними процесами, грибковими захворюваннями.
- Перешкоджає утворенню тромбів.
- Пригнічує розвиток пухлин.
- Знижує підвищений артеріальний тиск приблизно на 20%.
- Покращує стан при атеросклерозі, гіпертензії, недугах серцево-судинної, нервовій систем, виразці і ерозіях шлунково-кишкового тракту, порушеннях в роботі опорно-рухового апарату.
- Рекомендований при псоріазі, нейродермітах.
- Корисний при гінекологічних захворюваннях у жінок.
- Чоловікам покращує потенцію.
- Допомагає зберегти гостроту зору.
- В комплексі з дієтою на основі амарантової олії знижує вагу.
- Омолоджує шкіру, зміцнює волосся і запобігає появі ранньої сивини.
Як використовують амарант
Спосіб застосування залежить від форми засобу. Особливо цінуються крупи, борошно і, звичайно ж, олія амаранту.
Крупа
- Крупа амаранту - чудова альтернатива звичним для нас зерновим. У ній не міститься стільки клейковини і взагалі немає глютену. Вона багата білком, мінералами та незамінними амінокислотами, про які ми писали вище. Підходить людям з целіакією, хворим на цукровий діабет.
- З'ївши лише одну чашку крупи, людина отримує близько 82% заліза, необхідного протягом доби, а також 31% добової норми кальцію і 14% вітаміну С. Можна варити окремо, але не менше 40 хвилин, додавати до випічки. У каші смак з горіховими нотками. Для різноманітності її їдять з медом, корицею, ваніллю, фруктами.
Борошно
- Амарантове борошно також містить сквален і вітамін Е, чудова вітамінно-білкова добавка. Спробуйте ввести її у свій раціон, це нескладно. Додайте до звичного пшеничного борошна (до 20%), така випічка довше не черствішає. Використайте для паніровки й соусів, супів-пюре, м'ясного фаршу, приготуйте апетитні оладки.
- Можна піти простим шляхом – приймати по чайній ложці тричі в день, запиваючи водою. При регулярному застосуванні зміцните організм, знизите ризик появи пухлин, поліпшите травлення. Пройдуть головні болі, поліпшиться сон.
Олія
- Вибираючи олію, переконайтеся, що вона холодного віджиму – на 100% натуральна й зберігає цінні біологічно активні речовини. Зміст сквалену в такому продукті близько 8%.
- Олію амаранта приймають самостійно, по чайній ложці до їжі 2-3 рази на день. Заправляють нею салати, каші та інші страви. Також випускають в капсулах.
- У косметології її додають до кремів, лікувальних масок, лосьйонів для тіла й шампунів, використовують для масажів. Мазі з амарантом загоюють рубці та рани, лікують різні дерматити у дорослих і дітей.
У світі спостерігається тенденція зростання цін на продукти з амаранту, зокрема, олію холодного віджиму. Чим більше стає відомо про цілющі властивості цієї рослини, тим більше бажаючих зміцнити здоров'я натуральним способом.
Збалансований вміст білка та повільних вуглеводів дозволяє створити тривале відчуття ситості.