Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Рицинова олія при закрепах

Рицинова олія давно та успішно застосовується в складі комплексної терапії при закрепах. Також вона може використовуватися для усунення інших порушень перистальтики кишечника в якості ефективного проносного засобу.

Здатність рицинової олії швидко очистити кишечник є незамінною при інтоксикації організму або при отруєннях. Завдяки прийому цього недорогого та ефективного продукту зводиться до мінімуму ризик всмоктування в кров токсичних і небезпечних для організму речовин.

Касторка: що це і як діє?

Касторка або рицинова олія - ці назви відомі нам не тільки з медичної лексики. Скільки анекдотів придумано на тему славнозвісної «касторки»! Скільки розхожих жартів і байок довелося кожному з нас чути! Популярність рицинової олії воістину всенародна, а її приголомшлива ефективність підтверджена багатьма поколіннями.

Що нам відомо про рицинову олію? Це продукт, отриманий з рицини звичайної, який є повністю натуральним і не містить будь-яких синтетичних добавок. У складі містяться речовини, що забезпечують його проносну дію. Основна з них - це рицинолеїнова кислота, яка розщеплюється в тонкому кишечнику, подразнює його рецептори та активізує процес рефлекторної перистальтики.

Рицинова олія не тільки прискорює скорочення кишечника. Вона ще й розм'якшує затверділі маси в кишкових складках, які власне і викликають закреп. Додатково підвищити ефективність впливу на організм можна за рахунок лимонного соку або олії з гарбузового насіння. Втім, про рецепти трохи пізніше.

Сьогодні купити касторову олію можна у будь-якій аптеці, однак якість і безпека продукту багато в чому залежить від технології та сумлінності виробника. У рідкому вигляді олія продається в скляних флаконах різного дозування. Даний варіант забезпечує високу ефективність і швидке позбавлення від закрепу, однак смакові якості пікантного препарату до душі далеко на всім. На цей випадок можна порекомендувати пити рицинову олію в капсулах. Ефект від неї настає повільніше, проте результат досягається точно такий же, як і при вживанні рідкого продукту.

Як пити рицинову олію від запорів

Дуже бажано перед прийомом рицинової олії проконсультуватися з лікарем. При деяких станах організму вживати цей продукт ні в якому разі не можна. Наприклад, при хронічних закрепах стимуляція кишечника здатна спровокувати появу мікророзривів і кровотеч.

Щоб успішно вилікувати закреп, використовуючи касторку, необхідно дотримуватися таких правил:

  • У раціоні пацієнтів, які схильні до закрепів і приймають касторку, їжа з високим вмістом клітковини.
  • Пити олію потрібно в оптимальному дозуванні не більше трьох днів.
  • Перед прийомом обов'язково підігріваємо засіб, використовуючи водяну баню.
  • Періодично (найкраще - у вихідні дні або під час відпустки) бажано проводити профілактичні чистки з використанням касторки. Це дозволить уникнути закрепів у наступному.
Рицинова олія в капсулах
88 грн
Рицинова олія в капсулах

Підбираємо оптимальне дозування

Як приймати рицинову олію при закрепах? Головне - правильно розрахувати дозування, від якого буде залежати і ефективність ліків, і швидкість його дії. Оптимальний варіант для дорослої людини - від 15 до 30 грамів за один прийом. Не рекомендується приймати касторку частіше одного разу на день, так як можуть виникнути неприємні побічні ефекти.

Вибираючи капсули рицинової олії, уважно вивчайте інструкцію до застосування, яка завжди є в упаковці із засобом. Це дозволить підібрати оптимальне дозування для себе.

Категорія

Дозування

Кратність прийому

Дорослі

По 1-2 столових ложки

Один раз на день

Діти (10-14 років)

По 1 десертній ложці

Один раз на день

Підлітки і люди старше 75 років

По 1 столовій ложці

Один раз на день

Досвідчені лікарі радять пити касторку для позбавлення від закрепів на ніч, щоб спустошити кишечник до ранку. Однак рекомендуємо враховувати, що на деяких людей олія починає діяти вже через 2-4 години. Залежить це від декількох факторів - стану кишечника і персональних особливостей організму. Тому для першого прийому краще обрати вихідний день і прийняти засіб вранці, натщесерце. Після цього ви будете точно знати, наскільки швидко працює касторка конкретно у вашому випадку і зможете вибрати оптимальний час для її прийому.

Протипоказання до прийому

Лікарі наполегливо рекомендують ні в якому разі не вживати рицинову олію протягом всього терміну вагітності. Якщо жінка, яка виношує дитину, стикається з такою проблемою, як закреп, їй краще звернутися до лікаря і з його допомогою підібрати більш безпечну терапію. Вся справа в тому, що рицинова олія діє різко і сильно, через що може виникнути загроза викидня.

Ще одне табу – рицинову олію дітям при закрепах краще не давати. У будь-якому разі, поки їм не виповниться 10-12 років. Лише в крайніх випадках дозволяється використовувати 15 грамів засобу для «екстреного» очищення організму. Але тільки один раз.

Смак рицинової олії зазвичай відлякує дітей, через що вони категорично відмовляються його приймати. У цій ситуації існує два виходи - змішати продукт з соками, виготовленими з будь-яких цитрусових або просто використовувати капсули.

До іншим протипоказань до прийому касторки відносять:

  • Деякі захворювання сечовидільної системи.
  • Хронічні закрепи і порушення в роботі травного тракту.
  • Запальні процеси в шлунку і кишечнику.
  • Грудне вигодовування.
  • Маткові кровотечі.

Не потрібно пити рицинову олію при індивідуальній непереносимості цього продукту. Перевірити, чи підійде вам засіб, зовсім нескладно. Достатньо лише нанести кілька його крапель на зап'ястя і почекати кілька хвилин. При непереносимості препарату шкіра починає свербіти, з'являються незначні почервоніння. В цьому випадку краще утриматися від касторки і знайти інший засіб від закрепів. Починати прийом рицинової олії всередину краще з менших доз, які вказані в інструкції.

Побічні ефекти: рідко, але трапляються

Передозування рицинової олії однозначно призводить до сильної діареї. Крім цього, іноді зустрічаються і такі побічні ефекти, як поява висипу на шкірі і розлад травлення. До недоліків касторки лікарі відносять звикання до неї. Саме тому лікування закрепів потрібно проводити не більше трьох днів, роблячи значні перерви. В іншому випадку кишечник просто не буде опорожнюватися без стимуляції з використанням рицинової олії.

Незважаючи на свій неприємний смак, касторка є відмінним засобом для лікування закрепів. Також її можна застосовувати для чищення організму при схудненні або проведенні детокс-процедур в домашніх умовах. Для цієї мети олія змішується з лимоном, з висівками і кефіром, з олією гарбузового насіння і навіть з коньяком. Останній варіант найкраще підійде для вживання вранці - він не тільки очистить кишечник, але і допоможе підвищити загальний тонус організму.

Коментарі
ГОАР 05.03.2024, 23:20
Спасибо за содержательную информацию!
Написати коментар
48 + ? = 49
Введіть число*
Рекомендовані товари
Рицинова олія в капсулах
Рицинова олія в капсулах
88 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
28.05.2020

Рицина або, на думку Аюрведи, «лев серед олій».

01.04.2020

Домашні маски для волосся і обличчя або натуральний засіб для поліпшення роботи кишечника.